Päihtyneenä ajamaan lähtevästä pitää aina ilmoittaa poliisille: soita hätänumeroon 112. Saatat pelastaa ihmishengen. Puuttuminen ja ilmiantaminen ovat lähimmäisistä välittämistä. Kouvolan kaupunki ja Liikenneturva toivottavat hyvää valtakunnallista Ehkäisevän päihdetyön viikkoa kaikille.
Viime vuonna (2019) tieliikenteessä menehtyi 32 ja loukkaantui 447 henkilöä rattijuopumustapauksissa. Enemmän kuin joka kolmas rattijuopumusuhreista oli nuori 15-24-vuotias. Kouvolassa menehtyy keskimäärin yksi henkilö ja loukkaantuu kahdeksan henkilöä rattijuopumisonnettomuuksissa vuosittain. Erityisen huolestuttavaa on se, että Kaakkois-Suomessa huumausaineiden määrä on noussut rajusti rattijuopumustapauksissa. Yli puolessa poliisin kiinniottamissa tapauksissa on mukana muitakin päihteitä kuin alkoholia. Sekakäytön vaikutukset ajoneuvon kuljettajalle voivat olla ennalta arvaamattomia.
Huumerattijuopumuksien määrän lisääntyminen voi selittyä osittain valvonnan tehostamisen myötä. Poliisin käytössä ovat viime vuosina yleistyneet pikahuumetestit ja näillä voidaan havaita huumeiden vaikutuksen alaiset kuljettajat tien päällä. Positiiviseksi todetusta verinäytteestä todetaan tyypillisesti useita eri huumausaineita. Yleisimmät verinäytteissä todetut huumausaineet kuuluivat amfetamiinien ryhmään. Seuraavaksi yleisin löydös oli kannabis. Yleisimmin todetut lääkeaineet kuuluivat bentsodiatsepiinien ryhmään.
Liikenneturvan kyselyn mukaan suomalaisten asenteet huumausaineiden vaikutuksen alaisena ajamiseen ovat erittäin torjuvat. Suomalaiset eivät hyväksy päihtyneenä ajamista, oli kyseessä sitten alkoholi tai huumausaineet. Tästä huolimatta tapausten määrä kasvaa edelleen ja vähänkin pidemmällä matkalla kuljettaessa on suuri todennäköisyys, että vastaan ajaa päihtynyt henkilö.
Loukkaantumisen tai jopa kuoleman riski on suuri, jos lähtee ajamaan humalassa tai menee päihtyneen kyytiin. Useimmiten uhriksi joutuu kuljettaja itse, mutta kenestä tahansa tienkäyttäjästä voi tulla rattijuopon uhri. Päihtyneenä ajamaan lähtevästä pitää aina ilmoittaa poliisille: soita hätänumeroon 112. Saatat pelastaa ihmishengen. Puuttuminen ja ilmiantaminen ovat lähimmäisistä välittämistä.
Hyvää valtakunnallista Ehkäisevän päihdetyön viikkoa kaikille.
Tarja Korhonen, yhteyspäällikkö / Liikenneturva
Laura Sillanpää, ehkäisevän päihde- ja mielenterveystyön koordinaattori / Kouvolan kaupunki