”Mitä kuuluu?” –soittorinki ja asiointipalvelut valittiin Kouvolan Vuoden Vanhusteoksi

Kouvolan kaupungin yli 70-vuotiaille tarkoitettu ”Mitä kuuluu?” –soittorinki ja asiointipalvelut on saanut Kouvolan Vuoden Vanhusteko 2020 -palkinnon. Palkinto luovutettiin 9.12. Kouvolan kaupungintalolla ja palkinnon vastaanotti hankkeen edustajana Kouvolan yhteisöpalvelujen työntekijä Satu Parkkinen. Hankkeessa olivat mukana Kouvolan kaupungin ja Kouvolan seurakuntayhtymän työntekijöitä osa-aikaisesti, yhdistyksiä ja yksittäisiä kuntalaisia.

Huhtikuussa 2020 käynnistettiin koronatilanteen vuoksi ennätysnopeasti yli 70-vuotiaiden asiointiapu auttamaan kauppa- ja apteekkiasioinneissa. Satu Parkkinen oli alusta saakka suunnittelemassa toimintaa, minkä lisäksi hän otti vastaan asiointitilauksia ja jakoi niitä kuljetuksiin. Satu päivysti keskustelupuhelinta koko kesän ja soitti 80 vuotta täyttäneille ”Mitä kuuluu?” -puheluja. Hankkeella varmistettiin 240 ihmisen ruoan ja lääkkeiden saanti. Omaiset rauhoittuvat, kun apua oli tarjolla. Toiminta auttoi monia riskiryhmiin kuuluvia ja antoi mahdollisuuden auttajille tehdä välittämistekoja.

Kuvassa Satu Parkkinen sylissään iso punavalkoinen kukkakimppu
Kuvassa Satu Parkkinen, joka muistuttaa että: ”Kukat ja kiitos kuuluvat kaikille auttajille”.

– Työ asiointiavussa ja Mitä kuuluu -soittoringissä on ollut hyvin mielekästä. On ihanaa, kun kokee, että voi oikeasti auttaa toista ihmistä. Puhelut päättyvät usein hymy huulilla, Satu Parkkinen sanoo.

Työ on ollut myös vaihtelevaa: asiointiavussa hyvinkin kiireistä, kun taas Mitä kuuluu -soittoihin on pystytty varaamaan runsaastikin aikaa.

– Erityisesti jatkopuhelut ovat kestäneet joskus tunninkin. Koen itseni etuoikeutetuksi, kun olen päässyt kuuntelemaan iäkkäiden elämäntarinoita. Olen puhunut myös useiden sotaveteraanien kanssa, ja saanut jakaa monenlaisia muistoja, Parkkinen kertoo. Kouvolan vanhusneuvoston valintaperusteina olivat hankkeessa poikkeustilanteessa nopeasti luotu onnistunut toimintamalli, joka voidaan siirtää muuallakin toteutettavaksi, hyvä asiakaspalaute ja ihmisten kannustaminen aktiiviseen toimintaan ikäihmisten hyväksi.

Vuoden Vanhusteko -palkinto myönnetään henkilölle, joka on myönteisellä tavalla edistänyt Kouvolan vanhustyötä ja edesauttanut ikäihmisten hyvinvoinnin parantamista. Tunnustuksen saajan valinnassa on huomioitu myös ikäihmisen osallisuuden ja toimivan arjen sujumisen tukeminen, yhteiskunnallinen vaikuttavuus sekä ajankohtaisuus. Palkinto on kunniamaininta ja se jaettiin Kouvolassa neljännen kerran. Palkittavasta vanhusteosta päättää Kouvolan vanhusneuvosto.

Yläkuva: Kouvolan kaupungin yli 70-vuotiaiden ”Mitä kuuluu?” –soittorinki ja asiointipalvelut palkittiin Kouvolan Vuoden Vanhustekona. Hanke on yhdistänyt ihmisiä auttamaan ja toimimaan vanhusten hyväksi. Palkinnon vastaanotti hankkeen edustajana Kouvolan yhteisöpalvelujen työntekijä Satu Parkkinen. Palkinnon jakoivat Kouvolan vanhusneuvoston puheenjohtaja Marjatta Nykänen ja varapuheenjohtaja Markku Mikkola

Lisätietoja:
Osallisuuskoordinaattori Heli Veripää, puh. 020 615 8577, heli.veripaa(at)kouvola.fi

Sivun alkuun