Kaupunginhallituksessa 1.2.2021 käsiteltäviä asioita

Kouvolan kaupunginhallituksen kokouksessa 1.2.2021 käsiteltäviä asioita ovat mm. Kymenlaakson Kampuskiinteistöt Oy:n lainatakaushakemus, lausunto Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän kiinteistöstrategia sekä sivistysjohtajan viran perustaminen.

Kymenlaakson Kampuskiinteistöt Oy:n lainatakaushakemus sekä aiemmin annetun pääomalainan palauttaminen ja sen tilalle annettava laina

Kymenlaakson Kampuskiinteistöt Oy hakee omistajiltaan, Kouvolan ja Kotkan kaupungeilta lainatakausta Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy:n uudisrakennusta varten. Kotkan nykyinen Metsolan kampus on tulossa elinkaarensa päähän ja yhtiön hallitus on päättänyt korvata nykyisen kampuksen uudisrakennuksella Kotkan kantasatamaan.

Omistajilta haettavien lainojen ja takausten vakuudeksi Kymenlaakson Kampuskiinteistöt Oy tarjoaa kiinnityksiä omistamiinsa kampuksiin Kotkassa ja Kouvolassa.

Takaushakemusta on täydennetty 7.1.2021 siten, että Kymenlaakson Kampuskiinteistöt Oy toteaa hakevansa Kouvolan kaupungilta omavelkaista takausta. Alkuperäisessä 9.11.2020 päivätyssä hakemuksessa haettiin takausta, mutta ei ollut mainittu, että kyseessä on omavelkainen takaus.

Pääomalainan palauttaminen ja sen tilalle annettava laina

Kymenlaakson Kampuskiinteistöt Oy:n taseessa 31.12.2020 on Kouvolan kaupungilta 5 miljoonan euron pääomalaina. Pääomalaina on annettu Kouvolan Kasarminmäen kampuksen rakennusten rakentamisen ja peruskorjaamisinvestointien rahoitukseen. Pääomalainasta ei makseta korkoa ja se on lyhennysvapaa sekä vakuudeton.

Kouvolan kaupungin talous ja tietohallintopalvelu on käynyt Kotkan Kampuskiinteistöt Oy:n kanssa neuvotteluja 5 miljoonan euron pääomalainan palauttamisesta ja vastaavan euromääräisen muun pitkäaikaisen lainan myöntämisestä yhtiölle. Neuvotteluissa on päädytty esittämään, että Kotkan kaupunki myöntää yhtiölle pitkäaikaisen korollisen 11,78 miljoonan euron lainan Kotkan uuden kampuksen rakentamiseen, Kouvolan 5 miljoonan euron pääomalaina palautetaan ja Kouvola myöntää uuden korollisen 5 miljoonan euron lainan Kotkan Kampuskiinteistöt Oy:lle samoilla lainaehdoilla kuin Kotkan kaupunki myöntää pitkäaikaisen 11,78 miljoona euron lainan.

Lisätietoja:

  • kaupunginlakimies Päivi Sandås, puh. 020 615 8212, paivi.sandas(at)kouvola.fi,
  • kehittämispäällikkö Karoliina Kanerva, puh. 020 615 7124, karoliina.kanerva(at)kouvola.fi;
  • apulaiskaupunginjohtaja Tuukka Forsell, puh. 020 615 9333, tuukka.forsell(at)kouvola.fi

Tutustu Kymenlaakson Kampuskiinteistöt Oy:n lainatakaushakemus -asiakohtaan (Dynasty).

Kaupunginjohtajan ehdotus:

Kaupunginhallituksen ehdotus kaupunginvaltuustolle:

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä 5 miljoonan euron lainan sekä 9,8 miljoonan takauksen myöntämisen Kymenlaakson Kampuskiinteistöt Oy:lle seuraavilla ehdoilla:

Velkakirjaan merkittävät lainan ehdot ovat:

  • pääoma 5 miljoonaa euroa
  • laina voidaan nostaa kahdessa erässä 2021
  • laina-aika on noin 20 vuotta. Laina-aika alkaa ensimmäisen erän nostosta ja päättyy 31.12.2041.
  • lainan pääoma maksetaan takaisin kerralla laina-ajan päättyessä 31.12.2041
  • korko: 1,5 % p.a. Koron laskentatapa 30/360
  • korkosidonnaisuus: 5 v kiinteä korko. Ensimmäinen koron tarkastus 31-.12.2026. Korko sidotaan tuolloin sen hetkiseen 5 v. swap-korkoon lisättynä 1,5 prosenttiyksikön marginaalilla. Lainan korko on aina vähintään 0 % + 1,5 % marginaali
  • korko maksetaan puolen vuoden välein 30. kesäkuuta ja 31. joulukuuta.
    Koron tarkistus tehdään 5 vuoden välein yhdessä Kotkan kaupungin
    kanssa siten, että korko on sama Kotkan ja Kouvolan myöntämissä lainoissa.

5 miljoonan euron lainan ehtona on, että Kymenlaakson Kampuskiinteistöt Oy palauttaa Kouvolan kaupungin antaman 5 miljoonan euron pääomalainan.

Kotkan kaupunki tulee käsittelemään omissa toimielimissään vastaavaehtoisen 11,78 miljoonan euron lainan Kymenlaakson Kampuskiinteistöt Oy:lle.

Vakuuden panttauksesta tehdään erillinen panttaussitoumus.

Takauksen ehdot:

  • Kouvolan kaupungin antama takaus on omavelkainen, jos Kotkan kaupungin Kymenlaakson Kampuskiinteistö Oy:lle antama takaus samaan lainapääomaan on omavelkainen; muutoin takaus on toissijainen
  • lainapääoma 20 miljoonaa euroa, josta Kouvolan kaupunki takaa 9,8 miljoonaa euroa
  • laina-aika max 25 v
  • lainan nosto vuonna 2022: arviolta 12 miljoonaa euroa (Kouvolan takaama osuus 5,88 miljoonaa euroa)
    -lainan nosto vuonna 2023: arviolta 8 miljoonaa euroa (Kouvolan takaama osuus 3,92 miljoonaa euroa)

Lyhennykset alkaisivat v. 2024

  • takausprovisio 0,4 %, joka lasketaan 31.12. ko. vuoden takausmäärästä
    Vakuuden panttauksesta tehdään erillinen panttaussitoumus.

Kouvolan kaupunki pidättää oikeuden vaatia lisävakuuksia, jos vakuuksien arvo olennaisesti heikkenee tai yhtiössä tehdään omistusjärjestelyjä, jotka pienentävät Kouvolan kaupungin omistusosuutta.

Kouvolan kaupungin ehtona takauksen myöntämiselle on, että Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy:n ja Kymenlaakson Kampuskiinteistöt Oy:n väliset vuokrasopimukset on samanlaiset Kouvolan kampuksen ja Kotkan kampuksen vuokrasopimusten pituuden sekä
irtisanomis- ja purkamisehtojen osalta.

Apulaiskaupunginjohtaja oikeutetaan tekemään mahdollisia teknisiä korjauksia tämän asian asiatekstiin.

Lausunto Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän kiinteistöstrategiasta

Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän (Kymsote) hallitus on kokouksessaan 18.12.2020 § 342 hyväksynyt kiinteistöstrategian ja päättänyt pyytää kuntien lausunnot tammikuun 2021 loppuun mennessä. Saatujen lausuntojen jälkeen hallitus valmistelee lopullisen ehdotuksen yhtymävaltuuston päätettäväksi keväällä 2021. Päätöksenteon jälkeen laaditaan yksityiskohtaisempi täytäntöönpanosuunnitelma (aikataulutus, muutostarpeet ym.) yhteistyössä kuntien kanssa.

Kiinteistöstrategia perustuu ensisijaisesti toiminnan asettamiin vaatimuksiin ja tarpeisiin tilojen käytölle. Kaikkien toimitilojen tulee olla terveitä sekä toimitilojen tulee olla asiakkaiden kannalta helposti saavutettavissa, tukea asioinnin helppoutta sekä moniammatillista tiimien toimintaa. Kiinteistöstrategian tarkoitus on esittää kiinteistönhoidon strategiset linjaukset ja niihin perustuvat toimenpiteet, saada kiinteistökustannukset halutulle tasolle ja toteuttaa kiinteistömassan hallittu sopeuttaminen tulevaisuutta varten.

Lausuntopyyntö Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen Kymsoten kiinteistöstrategiasta on liitteenä (Dynasty, pdf).

Lausuntopyynnön liitteessä nro. 3 on esitetty Kouvolan kaupungin osalta Kymsoten käytössä olevat toimipisteet palveluketjuittain sekä luokiteltu kiinteistöt toiminnan jatkuvuuden, toiminnan/ tilojen kehittämisen ja tiloista luovutaan periaatteella.

Kouvolan kaupungin lausunto Kymsoten kiinteistöstrategiasta:

Kouvolan kaupunki edellyttää, että Kymsoten kiinteistöstrategian toimeenpanosuunnitelman valmistelussa synkronoidaan kuntayhtymän eri palveluketjujen tilatarpeet. Tilatarpeiden yhteensovittamisen tulee mahdollistaa ja tukea palveluiden saavutettavuutta ja asioinnin helppoutta sekä tilaratkaisujen tulee tukea moniammatillisten tiimien toimintaa. Tilatarpeiden yhteensovittamisen yhteydessä tulee tarkastella kriittisesti käytöstä poistuvien tilojen, vuokratilojen ja uudisrakentamisen tarkoituksenmukaisuus.

Kouvolan kaupungin näkökulmasta lausunnolla oleva kiinteistöstrategia tulee vaikuttamaan kaupungin talouden toteutumaan merkittävästi. Kaupungin vuokratulon alenema tulee olemaan 5,3 milj. euroa vuodessa, vastaavasti tyhjiksi jäävien sote-kiinteistöjen purkukustannukset noin 5,1 milj. euroa ja ylläpitokulut 0,8 milj. euroa vuodessa. Käytöstä poistuvien sote-kiinteistöjen kirjanpitoarvo on yhteensä 7,7 milj. euroa.

Kouvolan kaupungin vahva tahtotila on, että kiinteistöstrategian toimeenpanon valmistelu tehdään kuntakohtaisesti kiinteässä yhteistyössä kaupungin tilapalveluiden kanssa. Toimeenpanon tulee tukea hallittua ja aikataulutettua tilamuutosta sekä mahdollistaa tilamuutosten kustannusvaikuttavuuden minimoiminen kuntataloudessa.

Kouvolan kaupunki katsoo, että Kymsoten tulee huomioida tilojen vuokraamisen yhteydessä kaupungin omistamien tilojen ensisijaisuus vaihtoehtona palvelujen sijoittumiselle. Yksityisten perimä tilavuokra on lähtökohtaisesti korkeampi kuin kunnilla, jolloin korkeat tilavuokrat kasvattavat kuntien maksuosuutta välillisesti tuotehintojen kautta.

Kouvolan kaupunki ei voi hyväksyä kiinteistöstrategiaa esitetyn kaltaisena. Kiinteistöstrategian täytäntöönpanon valmistelu tulee toteuttaa kiinteässä yhteistyössä kaupungin kanssa ja valmistelussa on huomioitava kustannustehokkaat tilaratkaisut, joilla tuetaan kiinteistöstrategialle asetettujen tavoitteiden toteuttamista. Uusinvestointien suunnittelussa ja toteutuksessa tulee huomioida tilojen monikäyttöisyys yhteistyössä kaupungin kanssa.

Lisätietoja:

  • apulaiskaupunginjohtaja Tuukka Forsell, puh. 020 516 9333, tuukka.forsell(at)kouvola.fi;
  • hyvinvointijohtaja Arja Kumpu, puh. 020 615 7429, arja.kumpu(at)kouvola.fi;
  • vs. toimitilajohtaja Arto Kuitikka, puh. 020 615 7122, arto.kuitikka(at)kouvola.fi;
  • talousjohtaja Hellevi Kunnas, puh. 020 615 5054, hellevi.kunnas(at)kouvola.fi.

Tutustu asiakohtaan Lausunto Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän kiinteistöstrategiasta (Dynasty).

Kaupunginjohtajan ehdotus:

Kaupunginhallitus päättää esittää lausuntonaan, ettei kaupunki hyväksy kiinteistöstrategiaa tällaisenaan vaan se tulee laittaa uudelleen valmisteluun ja päivittää perusteluissa mainituin syin yhdessä kaupungin kanssa.

Sivistysjohtajan viran perustaminen

Kaupunginvaltuusto hyväksyi kokouksessaan 7.12.2020 (§ 98) uuden hallintosäännön 1.6.2021 alkaen sekä sen, että kasvatuksen ja opetuksen toimiala sekä liikunnan ja kulttuurin toimiala yhdistyvät 1.6.2021 alkaen uudeksi sivistyksen toimialaksi. Toimialan johtajana toimii sivistysjohtaja, ja toimialan palveluina ovat kasvatus ja opetus sekä liikunta ja kulttuuri.

Sivistysjohtaja johtaa sivistyksen toimialaa sekä vastaa kaupunkistrategian ja siitä johdettujen tavoitteiden sekä talouden toteutumisesta vastuualueellaan. Hän toimii lautakuntien toiminnasta vastaavana viranhaltijana.

Lisätietoja:
Henkilöstöjohtaja Päivi Karhu, puh. 020 615 4001, paivi.karhu(at)kouvola.fi

Tutustu asiakohtaan ja sivistysjohtajan tehtävänkuvaukseen (Dynasty).

Kaupunginjohtajan ehdotus:
Kaupunginhallituksen ehdotus kaupunginvaltuustolle: Kaupunginvaltuusto päättää perustaa sivistysjohtajan viran 1.6.2021 alkaen.

Kaupunginhallituksen esityslistat ja pöytäkirjat

Tutustu esityslistoihin ja pöytäkirjoihin liitteineen (Dynasty). Tarkastettu kokouspöytäkirja on nähtävillä kokousta seuraavan viikon keskiviikkona kaupunginkansliassa.

Kaupunginhallituksen kokoonpano ja kokouspäivät

Lisätietoja:
Hallintojohtaja
Katja Tommiska
puh.020 615 8651

Sivun alkuun