Kymenlaaksossa koronatartuntoja todettu viime aikoina eniten 40-50 -vuotiailla – Työikäisiä aikuisia vaikean Covid-taudin vuoksi myös sairaalahoidossa

Kymenlaaksossa koronavirustartuntoja on todettu viime aikoina eniten 40-50 -vuotiailla. Kymsote vetoaa aikuisia noudattamaan suosituksia ja rajoituksia.

Nainen kasvomaskin kanssa

– On selvästi havaittu, että aikuisilla on liikehdintää: on matkustettu ulkomaille, käyty kyläilemässä tai kahvittelemassa. Tartuntoja on saatu myös työpaikoilta, on lähdetty työkavereiden kanssa yhdessä lounaalle, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa listaa.

– Olen erittäin huolissani tilanteesta. Aikuisillakin on vakavan Covid-taudin riski. Viime viikolla on useita työikäisiä aikuisia joutunut sairaalahoitoon, myös tehohoitoon. Koronainfektio voi edetä alkuvaiheen lievistä oireista tehohoitoa vaativaksi vakavaksi tilanteeksi hitaasti, ja sairastumisen todellinen vakavuus voi ilmetä vasta parin viikon kuluttua ensioireista.

Kun aikuinen on saanut koronavirustartunnan, hänen kauttaan yleensä myös lähipiiri on saanut tartunnan. Suuri osa tartunnoista tapahtuukin edelleen lähipiirin kesken. Perheen lasten ja nuorten kautta koronavirustartunta voi edelleen levitä myös päiväkoteihin ja kouluihin.

Kymsote muistuttaa, että Kymenlaaksossa on voimassa etätyösuositus ja ohjeet maskin käytöstä työpaikoilla:

  • Suositellaan työnantajia järjestämään etätyötä kaikissa sellaisissa työtehtävissä, joissa se on tilapäisestikin mahdollista.
  • Maskien käyttöä suositellaan työpaikoilla kaikille, erityisesti jos 2 metrin turvaväliä ei voida pitää. Maskia suositellaan käytettäväksi myös silloin, kun työntekijöillä on turvavälit. Jos on työntekijä työskentelee tilassa yksin, maskia ei tarvitse käyttää.
  • Mikäli etätyö ei ole mahdollista, suositellaan, että työnantaja ohjeistaa kasvomaskin käytön kaikissa työtiloissa, vaikka turvavälien pitäminen olisi mahdollista. Työpaikoilla ruokailuja ja kahvitaukoja tulee porrastaa.

Kymenlaaksossa ollaan edelleen koronatilanteessa leviämisvaiheessa. Covid-19-tauti on tartuntatauti, ja jokaisen pitää pyrkiä estämään koronaviruksen leviämistä. On tärkeä noudattaa kaikkia perusohjeita: huolehtia hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta, pitää kahden metrin turvavälit ja käyttää maskia, jos on 12 vuotta täyttänyt eikä ole terveydellistä estettä maskinkäyttöön.

– Huolestuttavaa on myös se, että koronavirustestiin ei hakeuduta aina ajoissa eli pienimmissäkin oireissa. Henkilöllä, jolla todetaan koronavirustartunta, on saattanut olla nuhaa tai muita oireita jo pitkään ennen testiin hakeutumista. Tällöin henkilö on ennättänyt tartuttaa jo muita, Mäntymaa toteaa.

Jokaisen, jolla on yksikin koronatartuntaan sopiva oire (väsymys, päänsärky, nuha, yskä, kuume, vatsakipu, oksennusta tai ripuli), tulee hakeutua koronavirustestiin. Koronavirustestiin mennään aina ajanvarauksella. Tietoa koronavirustestin hakeutumisesta Kymsoten sivuilta.

Lisätietoja:

Marja-Liisa Mäntymaa, johtajaylilääkäri
puh 020 622 2003, marja-liisa.mantymaa@kymsote.fi  

Sivun alkuun