Päiväkodeissa ja kouluissa koronalle altistuneista vain hyvin pieni osa saa tartunnan – Kouvolassa tiedossa 3 tapausta

Mikäli jossain koulussa tulee epäilys koronaviruksen leviämisestä laajemmin, siirretään kyseinen koulu heti etäopetukseen siksi aikaa, kun asiaa selvitetään. Alle 15-vuotiaiden harrasteryhmät kaupungin tiloissa sallitaan toistaiseksi, mutta 15-19-vuotiaiden harrasteryhmiä ei.

lapsia koulutyössä

Kouvolassa on ollut koronapandemian aikana lähes 30 koulu- tai päiväkotialtistusta, joista muutama yksityisissä toimipaikoissa ja suurin osa kaupungin toimipisteissä. Karanteeniin on näissä tapauksissa asetettu vajaan vuoden aikana yhteensä lähes 900 henkilöä, kun yksityiset toimijat lasketaan mukaan.

– Kouluissa on viime viikkojen aikana ollut useita altistuksia, sillä myös tartuntoja on Kouvolassa todettu paljon, kertoo turvallisuuspäällikkö Johanna Franzén.

Vastauksia yleisimpiin koulualtistuksiin liittyviin kysymyksiin – kuten siihen, mistä tartunnat tulevat – löytyy Kaupungin verkkosivuilta.

Jatkotartuntoja tiedossa tähän mennessä kolme

Kouvolassa on todetuista koulu- ja päiväkotialtistuksista tiedossa tällä hetkellä kolme jatkotartuntaa, joista kaksi on tarttunut aikuiselta aikuiselle ja yksi oppilaalta oppilaalle. Tämä tarkoittaa sitä, että noin 900 altistuneesta ja karanteeniin asetetusta kolme on saanut koronavirustartunnan koulusta tai päiväkodista.

Kaupunki ei anna julkisesti tarkempia tietoja koulukohtaisista tartunnoista, koska suojaa tartuntojen saaneiden yksityisyyttä. Työntekijöille ja koteihin jaetaan kuitenkin tietoa koulujen tilanteesta Wilman kautta.

– Altistustilanteissa jatkotartunnan saaneet ovat yleensä jo valmiiksi karanteenissa, kun tartunta todetaan, kaupungin turvallisuuspäällikkö Johanna Franzén kertoo.

Kouluissa tapahtuvat jatkotartunnat ovat hyvin harvinaisia koko Suomessa. THL:n mukaan koulualtistuksissa jatkotartunnan saa keskimäärin noin 1 % oppilaista ja alle 2 % henkilöstöstä. THLn valtakunnalliset tilastot jatkotartunnoista.

Perusopetuksen koulut ovat koko Suomessa lähtökohtaisesti lähiopetuksessa

Toistaiseksi koko Suomessa perusopetuksen koulut ovat lähtökohtaisesti lähiopetuksessa. Yksittäisiä kouluja voidaan siirtää etäopetukseen, mikäli koronaviruksen epäillään alkavan levitä koulussa. Todetut jatkotartunnat kouluissa ovat kuitenkin olleet niin harvinaisia, että kaikkien oppilaiden siirtäminen etäopetukseen ei ole vielä tarpeellista.

– Koronatilanteen arvioidaan Suomessa jatkuvan vaikeana edelleen jopa kuukausien ajan, joten muutaman viikon etäopetuksella ei tässä vaiheessa saavuteta mitään merkittävää hyötyä, Franzén toteaa.

Mikäli jossain koulussa tulee epäilys koronaviruksen leviämisestä laajemmin, siirretään kyseinen koulu heti etäopetukseen siksi aikaa, kun asiaa selvitetään.

– Koulukirjoja kannattaa nyt raahata normaalia enemmän mukana kotiin, Franzén vinkkaa.

– On mahdollista, että illalla tai viikonloppuna tulee tieto siitä, että luokkia tai mahdollisesti jossain tapauksessa kokonaisia kouluja joudutaan siirtämään etäopetukseen välittömästi.

Kouvolassa on edelleen mahdollista alle 15-vuotiaiden harrastaminen – perusteena 2. asteen opetuksen turvaaminen ja ministeriön ohjeistus

Maan hallitus sekä sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ohjaavat sairaanhoitopiirejä ja kuntia rajoittamaan koronan vuoksi kaikkea harrastustoimintaa, mutta käyttämään erityistä harkintaa nuorimpien lasten kohdalla. Kymenlaaksossa on sallittu lasten ja nuorten harrastustoiminta alle 15-vuotiaille enintään 10 henkilön ryhmissä sisä- ja ulkotiloissa.

Kouvolan kaupungin tänään torstaina 28. tammikuuta kokoontunut valmiusryhmä linjasi, että Kouvolan kaupungin sisäliikuntatiloja ei tässä vaiheessa avata 15-19-vuotiaiden pienryhmien harrastustoiminnalle, kuten esimerkiksi pääkaupunkiseudulla on tehty. Perusteena on toisen asteen opetuksen, siis ammattikoulujen ja lukioiden, toiminnan turvaaminen sekä pyrkimys ehkäistä koronan brittimuunnoksen leviäminen Kymenlaaksossa.
– Brittimuunnos tarttuu ihmisestä toiseen herkemmin kuin tavanomainen koronavirus ja leviää myös lasten ja nuorten keskuudessa. Mikäli brittimuunnos yleistyisi Kymenlaaksossa, se vaarantaisi kevään ylioppilaskirjoitukset ja pidemmällä aikavälillä vaikuttaisi terveydenhuollon kantokykyyn. Kyse on vakavasta asiasta, Franzén muistuttaa.

Alle 15-vuotiaiden enintään 10 hengen harrastusryhmien salliminen kaupungin tiloissa perustuu siihen, että toistaiseksi Kymenlaaksosta on löydetty vain muutama viime vuoden puolella todettu koronan brittimuunnostapaus.
– Mikäli brittimuunnostartuntoja todetaan jatkossa Kouvolassa, myös alle 15-vuotiaiden pienryhmien harjoittelun kieltämistä kaupungin tiloissa harkitaan uudelleen. Koronatilanteen kehittymistä seurataan alueellisessa koronakoordinaatioryhmässä tiiviisti.

Lisätietoja:
Kaupungin koronavirustilanne ja yleiset rajoitukset: turvallisuuspäällikkö Johanna Franzén, puh 020 615 9019

Liikuntaan ja urheiluun liittyvät asiat: liikunta- ja kulttuurijohtaja Vesa Toikka, puh. 020 615 3831

Opetus ja kasvatus: kasvatus- ja opetusjohtaja Veikko Niemi, puh 020 615 7727

Sivun alkuun