Kymenlaaksossa koronavirustilanne on pysynyt vakaasti kiihtymisvaiheessa ja tilanne on viime ajat ollut huomattavasti vaikeaa tammikuuta parempi. Huolenaiheena on kuitenkin useimpien Kymenlaaksoa ympäröivien maakuntien heikentynyt tilanne ja se, että osassa alueita muutos on tapahtunut hyvinkin nopeasti. Suurin huoli kohdistuu Uudenmaan tilanteeseen ja erityisesti herkästi tarttuvien virusvarianttitapausten esiintyvyyden kasvuun. Myös meneillään oleva talvilomakausi ja sitä kautta lisääntyvä ihmisten liikkuminen lisää tartuntamäärän kasvun riskiä myös Kymenlaaksossa.
Kymsote tiedote 3.3.2021
Viimeisen seitsemän päivän aikana Kymenlaaksossa on todettu 27 uutta koronavirustartuntaa, kun edellisellä viikolla niitä oli 29. Kymenlaakson kahden viikon ilmaantuvuusluku on hieman noussut ja se nyt noin 34. Edellisellä kahden viikon jaksolla se oli noin 25. Päivittäin uusia tartuntoja viimeisen kahden viikon aikana on keskimäärin ollut neljä ja positiivisten näytteiden osuus kaikista näytteistä 1,2 prosenttia.
Tartunnanjäljitys onnistuu edelleen erittäin hyvin, yli 85 prosentissa tartunnoista tartunnanlähde on saatu jäljitettyä. Edelleen merkittävin osuus uusista tartunnoista on samassa taloudessa asuvien tai muun kiinteän lähipiirin välisiä, näitä on yli 40 prosenttia kaikista uusista tapauksista. Merkittävänä tartunnanlähteenä on myös yksityistilaisuudet, lähes 20 prosenttia uusista tartunnoista on peräisin tällaisista.
Muuntovirustapauksia todettu yhteensä reilu kaksikymmentä
Tähän mennessä virusvariantteja Kymenlaaksoon liittyvistä tartunnoista todettu reilu kaksikymmentä. Niin sanottua brittivarianttia on todettu 20 tartunnassa ja lisäksi muualla asuvilla, mutta Kymenlaaksossa kirjoilla olevilla, on todettu ns. Etelä-Afrikan varianttia muutamassa tapauksessa.
– Valitettavasti virusvarianttien tutkinta ottaa edelleen aikaa. Vastauksia tulee melko hitaasti ja meillä on tuloksia saamatta kuukausi sitten otetuista näytteistä. Tilanne siis kehittyy tämän osalta koko ajan, kertoo infektioylilääkäri Risto Pietikäinen.
Kymsote pitääkin virusvarianttien lisääntymistä merkittävänä riskinä maakunnan epidemiatilanteelle. Johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa kuitenkin muistuttaa, että tutut suojautumistoimet toimivat myös variantteihin.
– Erittäin herkästi tarttuviin variantteihin pätevät samat ohjeet kuin muihinkin. Eli tarkka käsihygienia, turvavälit ja yleinen kontaktien vähentäminen sekä kasvomaskien käyttö.
Koronakoordinaatio ryhmä käsitteli kokouksessaan ensi viikolla voimaan tulevia tiukennuksia Kymenlaaksoon alueella. Ryhmän antoi suositukset viime perjantaina hallituksen linjauksen mukaisesti. Kunnat ja Aluehallintovirasto tekevät tarvittavat päätökset, joita tarvitaan toiminnan rajoittamiseksi.
8.–28.3.2021 Kymenlaaksossa on voimassa seuraavat suositukset:
- Vahva kasvomaskisuositus 12-vuotaille ja tätä vanhemmille.
- Laaja etätyösuositus: Työnantajia suositellaan järjestämään etätyötä kaikissa sellaisissa työtehtävissä, joissa se on tilapäisestikin mahdollista.
- 2. aste ja korkeakoulut jatkavat etäopetuksessa, pois lukien välttämätön lähiopetus. Ylioppilaskirjoitukset toteutetaan aikataulun mukaisesti.
- Yläkoulut siirretään etäopetukseen, pois lukien erityistä tukea tarvitsevat.
- Suositellaan, että ei järjestetä yli 6 hengen yksityistilaisuuksia tai perhejuhlia, eikä tällaisiin myöskään osallistuta. Tapahtumien ja julkisten kokoontumisten rajoituksista päättää Etelä-Suomen aluehallintovirasto.
- Julkiset tilat (urheilu- ja liikuntatilat sekä nuorisotalot) suljetaan yleisöltä. Kuntouttavaa ja erityisryhmien liikuntatoimintaa voi jatkaa yksilö- ja pienryhmätoimintana turvaohjeet huomioiden erikseen määritellyille ryhmille.
- Kirjastoissa lainaus- ja palautustoimintaa jatketaan siten, että suositeltu asiointiaika kirjastossa on kerrallaan maksimissaan 15 minuuttia. Kirjastojen lukusalit ja ryhmätyöskentelytilat suljetaan ja kirjastoautojen liikennöinti keskeytetään.
- Museot ovat avoinna kävijämäärä rajoittaen siten, että kahden metrin turvavälin voi tosiasiallisesti toteuttaa.
- Ravintolatoimintaa koskevista rajoituksista päättävät hallitus ja eduskunta.
- Yläkouluikäisten ja sitä vanhempien nuorten ja aikuisten harrastustoiminta keskeytetään (pois lukien ammattilais- ja huippu-urheilu aiemmin määritellyn mukaisesti). Kansalaisopisto noudattaa toiminnassaan harrastustoiminnan rajoituksia.
- Alakouluikäisten harrastustoimintaa voi jatkaa siten, että toiminnassa voidaan tosiasiallisesti noudattaa turvavälejä.
- Peli- ja ottelutoiminta (pois lukien ammattilais- ja huippu-urheilu aiemmin määritellyn mukaisesti) keskeytetään kaiken ikäisiltä.
Tämän lisäksi Kymsote on jatkanut sairaaloiden vierailukieltoa 31.3.2021 asti. Kielto ei koske Kymenlaakson psykiatrista sairaalaa, palliatiivisen hoidon yksiköitä Villa Apilaa ja Villa Merta, lastenosastoa eikä synnyttäjien tukihenkilöitä. Näissä vierailut sallitaan erillisten ohjeiden mukaisesti. Myös kuolevien ja kriittisesti sairaiden potilaiden omaisten vierailut sallitaan hoitavan yksikön henkilökunnan kanssa sovittavalla tavalla.
Lisätietoja:
Marja-Liisa Mäntymaa, johtajaylilääkäri
puh 020 622 2003, marja-liisa.mantymaa@kymsote.fi