Varhaiskasvatuksen palveluverkon kehittäminen etenee

Haanojan uusi päiväkoti

Uusista päiväkodeista suunnitellaan lapsen päivän kulkua tukevia ja laadukkaan varhaiskasvatuksen mahdollistavia

Varhaiskasvatuksen palveluverkkoselvitys etenee. Valtuuston marraskuiseen päätökseen perustuva selvitys linjaa sitä, miten varhaiskasvatus tulevaisuudessa järjestetään. Valtuusto hyväksyi laaditun varhaiskasvatuksen palveluverkkoselvityksen toimenpiteineen maanantain 15. maaliskuuta kokouksessaan.

Suunniteltu varhaiskasvatuksen palveluverkko käsittää viisi perhekeskusaluetta eri puolilla Kouvolaa. Alueiden vanhoja, huonokuntoisia päiväkoteja suljetaan ja tilalle tehdään uusia, nykyajan tarpeisiin vastaavia.

– Osa nykyisistä päiväkodeista on tosi huonokuntoisia ja ei ajanmukaisia. Tavoitteena on saada niiden tilalle toimivat ja terveelliset tilat, jotka tukevat laadukasta varhaiskasvatusta ja tarjoavat lapsille terveellisen ja turvallisen varhaiskasvatusympäristön ja henkilöstölle työhyvinvointia tukevan työympäristö. Ne myös sijoittuvat keskeisille paikoille, varhaiskasvatuspäällikkö Helena Kuusisto sanoo.    

Uuden mallin mukaisia, lapsen päivän kulkua tukevia päiväkoteja

Varhaiskasvatuksen palveluverkkoselvitys tuo muutoksia päiväkotien määrään ja sijainteihin.

Vanhoja, huonokuntoisia tai nykyajan varhaiskasvatuksen tarpeita heikosti palvelevia suljetaan. Osassa nykyisiä päiväkoteja on puutteita tilojen esteettömyydessä, turvallisuudessa ja terveellisyydessä, mikä vaikeuttaa ajanmukaisen varhaiskasvatuksen toteutumista. Tilalle rakennetaan uusia ja ajanmukaisia.

Lakkautettavia ovat Pilkanmaan, Maunukselan, Koulurinteen ja Ummeljoen päiväkodit. Uusia on luvassa Naukioon, Valkealaan, Inkeroisiin ja myöhemmin Kouvolan keskustaan.

– Nykypäiväkotien suunnittelu perustuu pedagogisesti perusteltuihin ratkaisuihin. Uudet tilat suunnitellaan lapsen päivän kulun mukaan. Painopisteinä ovat ympäristökasvatus ja lasten liikkumisen sekä lapsen mielen hyvinvoinnin tukeminen, Kuusisto kertoo.

Uudet päiväkodit rakennetaan vähintään 126-paikkaisiksi. Lapset toimivat niissä kuitenkin pienissä ryhmissä ja omilla kotialuleillaan. Kullakin ryhmällä on oma sisäänkäyntinsä.

Keskustaajamien ulkopuolella päiväkodit ovat tarpeen mukaisesti pienempiä.

Tilat suunnitellaan leikkiä ja lapsen päivän kulkua tukemaan.

– Kun lapsi aamulla tulee päiväkotiin, löytyy aulasta tilaa niin pirteiden aamuvirkkujen leikkeihin kuin aamu-unisempien luku- tai kainalohetkiin. Kotialueella leikit voivat jatkua vaikka koko päivän, ruokailutilassa on tarjolla lapsen korkeudella. Tämän kaltaisia hyviä ratkaisuja voi toteuttaa isommissa päiväkodeissa. Myös ruokahuolto ja puhtaanapito otetaan huomioon jo suunnitteluvaiheessa, Kuusisto kertoo.

Eri alueille halutaan myös monipuolisesti eri vaihtoehtoja: kaupungin omia päiväkoteja, perhepäivähoitoa ja yksityistä päiväkotitoimintaa. Myös avointa varhaiskasvatusta kehitetään.

Palveluverkon kehittämisessä on huomioitu myös pienten lasten määrän alueellinen kehitys, päiväkotikiinteistöjen kuntokartoitusten tulokset, joustavan esi-ja alkuopetuksen järjestämisen edellytykset sekä mahdolliset lisätarpeet. 

Vuorohoitoon uusi vaativan vuorohoidon yksikkö

Uusi palveluverkko tarjoaa vuorohoitoa sekä keskustassa että alueilla. Vaativa eli nopealla varoajalla saatava vuorohoito on keskitettäisiin keskustaan, etukäteen varattavaa järjestetään myös eri alueilla.

– Tavoitteena on, että meillä on yksi yksikkö, joka voi vastata nopeaan vuorohoidon tarpeeseen lyhyelläkin varoajalla, jos vanhempien työvuorot muuttuvat nopeasti. Lisäksi eri alueilla on vuorohoitovalmiutta. joka tarkoittaa, että lapsen yö ja viikonloppuhoitopitää kuitenkin varata etukäteen ja kolmen viikon jaksoksi kerrallaan, Kuusisto kertoo.

Yöhoitoa alueiden päiväkodeista saa jatkossakin, mutta se edellyttää etukäteen varaamista.

Myllykosken päiväkoti on tarvittaessa auki maanantaista sunnuntaihin tarpeen mukaan aamuvarhaisesta myöhäisiltaan. Myös Valkealassa ja Peippolassa on vastaava yöhoitovalmius. Valkealassa myös viikonloppuhoitovalmius. 

Lisätietoja: Helena Kuusisto, varhaiskasvatuspäällikkö, p. 020 6157224, helena.kuusisto@kouvola.fi

Sivun alkuun