Vaalimaan raja-asemalla rajanylittäjät suuntaavat hyvin koronatestiin, Positiivisten näytteiden määrä vähentynyt

Vaalimaan raja-asemalla rajanylittäjien suhtautuminen koronavirustestiin on muuttunut jo pitkään myönteiseen suuntaan. Viimeisimmän viikon tilaston mukaan koronatestistä kieltäytyneitä rajanylittäjiä ei ole ollut.

Myös koronatestituloksissa on menty hyvään suuntaan. Viime viikolla Vaalimaan raja-testauksessa ei ollut yhtään positiivista koronatestinäytettä. Tällä viikolla on löytynyt yksi positiivinen tulos. Pidemmällä aikavälillä tarkasteltuna esiintyvyys on noin 1% luokkaa.

AVI:n päätös pakollisista terveystarkastuksista maahantulijoille, massapäätöksenä, tehtiin henkilöliikenteen osalta 17.3.2021.

  • AVI:n määräyksen jälkeen ei kieltäytyjiä ole ollut. Kaikki, joilla ei ole ollut esittää ennakkotodistusta, ovat suostuneet koronatestaukseen, kertoo turvallisuuspäällikkö Jarno Rämä.
  • Raja-aseman terveysneuvontapisteen toiminta sinällään ei ole muuttunut. Nyt käytössä on selkeämmin velvoittavat toimet ja ohjeistukset turvallisen maahantulon järjestämiseksi.

Vaalimaan raja-asemalla tammikuussa aloittanut terveysneuvonta- ja testauspiste on avoinna joka päivä kello 7-21.30.  Viikonloput ja varsinkin sunnuntai on vilkkain päivä. Kahden viimeisen viikon aikana henkilöliikenteen määrä on palautunut lomakautta edeltäneeseen määrään.

Testejä tehdään 75 prosentille matkustajista, ennakkotestitodistuksen esittää 20% kaikista ylittäjistä ja 5% liikenteestä on läpikulkua Helsinki-Vantaan lentoasemalle.

FINENTRYn käyttöä suositellaan

Kymsote otti helmikuussa yhdessä HUSin kanssa Vaalimaalla käyttöön FINENTRY-palvelun Suomeen saapuville matkustajille. Palvelu on tarjolla myös Kotka-Haminan satamaan saapuville rahtialuksien ja kauppalaivojen miehistöille.
FINENTRYn käyttö on ollut vielä vähäistä, mutta sen käyttöä suositellaan. FINENTRY-sovelluksen tarkoituksena on sujuvoittaa Suomeen saapumista maahantulopisteissä. Lisää tietoa palvelusta: https://www.finentry.fi/

Lisätietoja:

Jarno Rämä, turvallisuus- ja riskienhallintapäällikkö

p. 044 223 1600, jarno.rama@kymsote.fi

Marja-Liisa Mäntymaa, johtajaylilääkäri p. 020 633 2003, marja-liisa.mantymaa@kymsote.fi

Sivun alkuun