Liikuntaselvitys linjaa kouvolalaisten liikuntatottumuksia ja ajatuksia liikkumisesta. Työikäisistä aktiivisesti liikkuu noin 40 prosenttia, osa vain kerran viikossa. Suosituimmaksi liikuntapaikaksi nousivat pyörätiet.
Uusi työikäisten liikuntaselvitys tuo ajantasaista kuvaa siitä, mitä 18-64 -vuotiaat kouvolalaiset liikkumisesta ja liikunnasta ajattelevat.
Kouvolan kaupungin liikunnan palveluiden teettämä selvitys kartoitti vastaajien liikuntatottumuksia, liikkumista rajoittavia ja edistäviä tekijöitä ja liikuntapaikkojen käyttöä. Myös toiveita ja tyytyväisyyttä eri liikunnan palveluihin kyseltiin.
Selvitys tehtiin ositettuna otantana marras-joulukuussa 2020. Vastaajia oli noin 500 eri puolilta Kouvolaa.
– Selvitys on tärkeä osa terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä, otantana toteutettuna se antaa meille luotettavamman ja kattavan kuvan tilanteesta eri puolilla Kouvolaa. Edellisen kerran vastaava selvitys tehtiin vuonna 2017, liikuntakoordinaattori Marika Peltonen kertoo.
40 prosenttia liikkuu aktiivisesti
Kysely luo kattavaa kuvaa siitä, miten kouvolalaiset liikkuvat. Vastaajat jaettiin kolmeen liikkujaryhmään: aktiivi-, kohtuu- ja passiiviliikkujiin heidän ilmoittamansa viikoittaisen fyysisen aktiivisuuden mukaan.
Aktiivisia liikkujia on kyselyyn vastanneista lähes puolet. Yli 40 prosenttia kertoo liikkuvansa vähintään neljä kertaa viikossa, vähintään puoli tuntia kerrallaan. Vastaavasti myös hyvin vähän liikkuvia löytyy. Noin viidesosa ilmoitti liikkuvansa korkeintaan kerran viikossa kysytyn yhtäjaksoisen 30 minuutin ajan.
Syinä vähäiseen liikuntaan nähtiin etenkin laiskuus, väsymys ja ajanpuute. Näiden lisäksi vähän liikkuvilla korostuivat myös puutteet liikuntataidoissa, sopivan liikuntaharrastuksen ja -paikan puuttuminen, tiedonpuute liikuntamahdollisuuksista sekä harrastekaverin puute.
Vain vähän lihaskuntoliikuntaa ja liikehallintaa
Kyselyssä nousi vahvasti esiin myös lihaskuntoliikunnan ja liikehallinnan vähäinen osuus. Noin 40 prosenttia vastanneista ei harrasta näitä ollenkaan.
– Lihaskunnon ja liikehallinnan ylläpito olisi tärkeää terveyden ja toimintakyvyn kannalta. Niitä voi kohentaa monella tavalla, aina ei tarvitse mennä joogaan tai kuntosalille. Varsinkin, jos liikunnan harrastaminen ei ole oma juttu, olisi silti hyvä miettiä, miten omaa lihaskuntoa voisi aktivoida ihan keskellä arkea. Esimerkiksi lapsiperheessä vaikkapa pienen lapsen nostelusta päivän aikana voi saada ”vahingossa” hyvää harjoitusta lihaksille. Myös arjen kotityöt tai fyysisesti kuormittava muu työ antavat monille tarvittavaa lihasvoiman ylläpitoa ja liikehallintaharjoitusta, Peltonen sanoo.
Peltonen haluaakin korostaa kaikenlaisen liikkumisen ja aktiivisen arjen tärkeyttä. Sitä kautta voi hyvinkin saada riittävästi terveyttä ylläpitävää liikuntaa. Liikunnan harrastaminen ei ole ainut vaihtoehto.
Työmatkapyöräilyn merkitys oivallettu
Selvästi suosituimmiksi liikuntapaikoiksi nousivat kävely- ja pyörätiet. Työmatkansa kulkee lumettomana aikana kävellen tai pyörällä noin kolmannes. Työmatkat nähtiin myös hyvänä vaihtoehtona liikunnan lisäämiseen.
– Se, että työmatkojen merkitys oli oivallettu, on ilahduttavaa. Moni vastasi, että eniten liikkumista lisäisi nimenomaan työmatkaliikunta, Peltonen sanoo.
Kevyen liikenteen väylien jälkeen seuraavaksi suosituimpia liikuntapaikkoja olivat ulkoilureitit ja -alueet, kunto -ja pururadat, hiihtoladut ja uimahallit.
Valtaosa liikkuu omatoimisesti ja yksin
Selvitykseen vastanneet liikkuivat pääosin omatoimisesti ja yksin. Omatoimisesti yksin liikkuminen on lisääntynyt hieman vuodesta 2017 , oletettavasti osittain koronaepidemian johdosta.
Matalan kynnyksen ulkoliikuntapaikkojen rakentaminen ja kunnostaminen oli vastaajien mielestä selvästi tärkein kehitettävä liikuntapalveluihin liittyvä asia Kouvolassa.
Valtaosa kehittämisehdotuksista liittyikin liikuntapaikkojen ylläpitoon ja korjaukseen tai rakentamiseen. Vahvasti esiin nousivat myös kevyen liikenteen väylät ja ulkoilureitit.
Tyytyväisiä palveluun ja tarjontaan, kehittämistä kaipaavat kuntalaisten kuuleminen ja tiedottaminen
Palveluista eniten kiitosta saivat asiakaspalvelu, liikuntapaikkojen monipuolinen tarjonta sekä liikuntapaikkojen saavutettavuus. Tyytymättömimpiä vastaajat olivat kuntalaisten kuulemiseen, liikuntapalveluista tiedottamiseen ja liikuntapaikkamaksuihin.
Valtaosa halusi myös saada tietoa liikunta-asioista paikallislehdestä, vajaat puolet kaupungin nettisivulta tai somesta. Somen merkitys on kasvanut aiemmasta kyselystä, mutta paikallislehti saavuttaa edelleen hiukan paremmin etenkin passiiviliikkujia.
Koko selvitys tulee löytymään kaupungin verkkosivuilta osoitteesta www.kouvola.fi/liikuntajulkaisut
Lisätietoja:
Peltonen Marika, liikuntakoordinaattori, 0206158436, marika.peltonen@kouvola.fi