Keskustan koulun sijainti lautakuntaan, kasvatus- ja opetusjohtaja esittää paikaksi Marjoniemeä

polkupyöriä koulun pihassa parkissa

Kouvolan keskustaan rakennettavan uuden koulun paikan päättäminen etenee. Kasvatus- ja opetuslautakunta käsittelee asiaa 26. toukokuuta kokouksessaan. Jos kasvatus- ja opetusjohtajan esitys hyväksytään, lautakunta päättää keskustan koulun paikaksi Marjoniemen.

Keskustan alueelle rakennettava uusi yhtenäiskoulu on osa Kouvolan perusopetuksen kehittämissuunnitelmaa. Kaupunginvaltuusto päätti marraskuussa 2018 peruskoulujen 20 koulun mallista. Kehittämistä ohjaava perusopetuksen palveluverkkoselvitys valmistui 2019.

Keskustan uuteen yhtenäiskouluun sijoittuvat nykyisten Urheilupuiston, Kouvolan yhteiskoulun sekä Kaunisnurmen koulun oppilaat sekä erityisen vaativan tuen opetus koko kaupungista.

Kaikkiaan oppilaita tulee olemaan 850, joista 250 erityisen tuen oppilaita. Henkilökuntaa koulussa tulee olemaan noin 200.

Kasvatus- ja opetusjohtaja esittää koulun paikaksi Marjoniemeä.

Esitys pohjaa ennakkovaikutusten arviointiin

Esitys Marjoniemestä sijaintipaikkana pohjaa keväällä tehtyyn koulun sijainnin ennakkovaikutusten arviointiin. Mukana arvioinnissa olivat nykyinen Urheilupuiston alue, Kaunisnurmen alue ja Marjoniemen alue. Arvioinnin valmistelussa ovat olleet mukana kasvatuksen ja opetuksen hallinto sekä Keskustan yhtenäiskoulun projektivastaavina toimivat rehtorit, ja alueita on arvioitu erikseen sekä opetuksen järjestäjien että rakennuttajien näkökulmista.

Haastetta koulun sijaintipaikan valintaan tuovat suuri oppilas- ja henkilöstömäärä sekä oppilaiden erityiset tarpeet. Nämä täytyy huomioida muun muassa tontin koossa, sijoittumisessa sekä liikenneyhteyksissä.

Etenkin erityisen vaativan tuen oppilaiden opetus vaatii laajat saattoliikennejärjestelyt koulun välittömään läheisyyteen. Myös koulurakennuksen pitää vastata pedagogisiin ja toiminnallisiin tarpeisiin ja pystyä tarjoamaan nykyaikainen oppimisympäristö koulun kaikille oppilaille.

Marjoniemen vahvuuksina muun muassa tontin koko ja sijainti sekä luontoympäristö

Sijainnin ennakkovaikutusten arvioinnissa selkeästi parhaimmaksi nousi Marjoniemen alue, toiseksi parhaaksi Kaunisnurmi.

Marjoniemen vahvuuksia ovat muun muassa tontin koko ja sijainti, ympäröivä luontoympäristö ja Kymsoten läheisyys. Myöskään väistötiloja ei tarvita.

Arvioinnin mukaan Marjoniemen tontille voidaan toteuttaa pedagogisesti, rakennusteknisesti ja toiminnallisesti tarkoituksenmukainen koulu. Tontti on tarpeeksi suuri hyvien piha-alueiden, liikennejärjestelyiden sekä paikoitusalueiden rakentamiseen.

Piha-alue toimisi myös oppimisympäristönä ja läheltä löytyy myös luontoympäristö. Myös kaupungin liikunta- ja kulttuuripaikkoja voidaan hyödyntää sujuvasti.

Tärkeä seikka ovat myös lähellä sijaitsevat Kymsoten palvelut, joita tarvitaan erityisen vaativan tuen oppilaiden kokonaisvaltaisen tuen mahdollistamisessa.

Kokonaistaloudellisuutta ja lapsiystävällisyyttä Marjoniemen vaihtotehtoon tuo myös se, että  väistötiloja ei tarvita, vaan nykyiset koulut voivat jatkaa, kunnes uusi koulu on valmis.

Toiseksi parhaaksi vaihtoehdoksi nousi Kaunisnurmi. Siellä haastetta tuovat kuitenkin kaukana sijaitsevat liikuntapaikat ja vähäinen pysäköintitila. Vaikka Kouvola-talon tiloja olisikin mahdollista hyödyntää, ne eivät kuitenkaan ole pedagogisesti tarkoituksenmukaisia koulukäyttöön.

Urheilupuisto nähtiin arvioinnissa soveltumattomana tämän kokoisen koulun rakennuspaikaksi. Se on liian ahdas ja haasteellinen sijainniltaan. Ahtaus tekisi pihoista, saattoliikennealueista sekä paikoitusalueista  toimimattomia, ja sijanti jättäisi keskustan läntisen alueen ilman koulua. Läntisen alueen alakoululaiset joutuisivat tällöin kulkemaan kouluun läpi kaupungin, mikä aiheuttaisi turvallisuushaasteita. Myös kuljetuskustannukset nousisivat mahdollisesti jonkin verran.

Lautakunnan esityslistaan voit tutustua Dynasty-palvelussa.

Lisätietoja:

Pirjo Piiroinen, vs. opetuspalvelupäällikkö, p. 020 615 6026, pirjo.piiroinen(at)kouvola.fi

Veikko Niemi, kasvatus- ja opetusjohtaja, p. 020 615 7727, veikko.niemi(at)kouvola.fi

Sivun alkuun