Kouvolan monikulttuurisuustyötä tehdään monella eri saralla

Viime vuonna kehitettiin muun muassa maahan muuttaneiden ohjausta ja neuvontaa sekä digipalveluiden saavutettavuutta. Tukea tähän kaupunki sai Työ- ja elinkeinoministeriön hankkeesta.

Kaikkien Kouvola 2019–2022, Monikulttuurisuustyön kehittämissuunnitelman eli Kouvolan lakisääteisen kotoutumisen edistämisen ohjelman viime vuoden vuosiraportti esitellään kaupunginhallitukselle 7. kesäkuuta.

Kehittämissuunnitelman tavoitteena on hyvän ja aktiivisen arjen mahdollistaminen eri kulttuuritaustoista tuleville henkilöille, henkilöstön kouluttaminen kohtaamaan eri kulttuureista tulevia sekä hyvien väestösuhteiden edistäminen. Myös eri-ikäisille ja -taustaisille kuntaan kotoutuville halutaan yhdenvertaiset palvelut.

Monikulttuurisuustyö on laajaa
verkostoyhteistyötä

Kaupungilla kotoutumisen edistämistä koordinoi kotoutumisen tuen yksikkö ja maahanmuuttokoordinaattori.

– Työtä tehdään laajasti verkostoyhteistyönä sekä kunnan sisällä että yhteistyössä järjestöjen, muiden viranomaisten ja seurakuntien kanssa. Onkin tärkeää panostaa kaupungin henkilöstön osaamisen kehittämiseen kulttuurisensitiivisen palvelun mahdollistamiseksi, maahanmuuttokoordinaattori Tuija Väyrynen sanoo.

Vuonna 2020 Kouvolassa oli vieraskielisiä, eli henkilöitä, joiden äidinkieli on muu kuin suomi tai ruotsi, 3558 eli 4,4 prosenttia koko väestöstä. Heidän määränsä nousi viime vuonna ensimmäistä kertaa neljään vuoteen.

Itsenäisesti ja perheenyhdistämisen kautta Kouvolaan tuli vuonna 2020 54 pakolaistaustaista henkilöä.

Matalan kynnyksen tukea ohjaukseen ja neuvontaan muun muassa MOONA -pisteestä

Monikulttuurisuustyötä tehdään Kouvolassa samanaikaisesti monella eri rintamalla.

Valtaosa kotoutumisen edistämisen palveluista toteutetaan osana kunnan peruspalveluita.

Kunnan alkuvaiheen palvelut maahanmuuttaneille ovat vakiintuneita. Lakisääteiset alkukartoitukset ja kotoutumissuunnitelmat tehdään Kymsoten ja TE-toimiston välisenä yhteistyönä.

Uutta ytyä maahanmuuttoon ja kotoutumiseen liittyvään ohjaukseen ja neuvontaan on tuonut Työ- ja elinkeinoministeriön rahoittama Maahanmuuttajien ohjauksen ja neuvonnan kehittäminen Kymenlaaksossa -hanke.

Kouvolaan on sen avulla avattu matalan kynnyksen ohjausta ja neuvontaa tarjoava palvelupiste MOONA, josta maahan muuttaneet voivat hakea apua maahanmuuttoon ja kotoutumiseen liittyvissä kysymyksissä ilman ajanvarausta.

Hankkeessa on myös luotu yhteisiä käytäntöjä ja parannettu ammatillista palveluohjausta koko Kymenlaakson alueella.

Viime vuonna Kouvolassa on panostettu myös digipalveluiden saavutettavuuteen. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi verkkotekstien käännöksiä, selkokielen käyttöä, digitukea ja sitä, että asiakaspalvelupisteissa olisi saatavilla riittävät laitteet ja ohjausta palveluiden käyttämiseen.

Kohti nykyistä vahvempaa
yhdenvertaisuutta

Monikulttuurisuustyön kehittämissuunnitelmaan on kirjattu, että kunta sitoutuu nykyistä vahvemmin edistämään hyviä väestösuhteita ja yhdenvertaisia palveluita.

Nykyisellään yhdenvertaisuustyö on pääosin yksittäisten palveluiden varassa. Esimerkiksi nuorisotalot on julistettu selkeästi syrjinnästä vapaiksi alueiksi.

Vastaisuudessa kunta pyrkii sitoutumaan minkä tahansa syyn vuoksi tapahtuvan syrjinnän ehkäisemiseen. Palveluiden yhdenvertaisuuden ja hyvien väestösuhteiden edistäminen koskettaa kaikkia kuntalaisia.

Kaupungin henkilökunta voi myös osallistua KSAO:n ja Kouvolan kansalaisopiston järjestämään Monikulttuurisia kohtaamisia -koulutukseen.

Kotoutumisen edistäminen lukuina

Kouvolan kaupunki käytti Kaikkien Kouvola 2019–2022, Monikulttuurisuustyön kehittämissuunnitelman mukaiseen toimintaan vuoden 2020 aikana yhteensä 2 450 734 euroa. Vastaavasti kaupunki sai kehittämissuunnitelman mukaiseen toimintaan valtion korvauksia, valtionosuuksia ja avustuksia yhteensä 2 677 613 euroa.

Yllämainitut summat kattavat muun muassa pakolaisten vastaanottoon, maahan muuttaneiden kotoutumisen edistämiseen, suomi toisena kielenä opetukseen, maahan muuttaneiden valmistavaan opetukseen, perusopetukseen ja ammatilliseen opetukseen, henkilöstön monikulttuurisuustyön koulutuksiin ja kotoutumisen edistämisen työn koordinointiin liittyvän työn.

Sivun alkuun