Koronarokotukset jatkuvat perustasolle palanneessa Kymenlaaksossa tauotta läpi kesän, kaikki yli 16-vuotiaat voivat varata ajan rokotukseen

Kymsote tiedottaa koronasta

Kymenlaaksolaisista 54,3 prosenttia on saanut 1. annoksen koronarokotetta ja 12,4 prosenttia myös 2. annoksen. Tällä viikolla ajanvaraus laajennettiin kaikille yli 16-vuotiaille kymenlaaksolaisille. 16 vuotta on kansallisessa koronarokotestrategiassa määritetty alaikäraja.

Ajanvarauksen avautuminen uusille ikäryhmille lisää aina hetkellisesti liikennettä sekä sähköisessä ajanvarauksessa että puhelinlinjoissa. Kuluneella viikolla ruuhkaa oli erityisesti takaisinsoittoperiaatteella toimivassa puhelinajanvarauksessa, sillä 16-17-vuotiaat voivat varata rokotusaikansa vain puhelimitse. Näin voidaan varmistaa, että heille sopiva rokotevalmiste on käytössä. Kymsote pyytää ajanvaraukseen soittaneiden odottavan takaisinsoittoa kärsivällisesti ja muistuttaa, että soitto tarvitsee vain kerran.

Kymenlaaksolaiset voivat valitan minkä vain alueen rokotuspisteistä. Ainoastaan Pyhtään rokotuspisteen voivat valita vain pyhtääläiset tai Pyhtään terveysaseman valinneet.

Kymsoten sähköisiin palveluihin on tulossa viikonloppuna käyttökatko huoltotöiden ajaksi. Käyttökatko alkaa 11.6. klo 21 ja jatkuu 14.6. klo 8 asti. Tänä aikana myös koronarokotusten sähköinen ajanvaraus on poissa käytöstä, eikä jo varatuista ajoista tule tavallista tekstiviesti-ilmoitusta.

Tietoa rokotusten ajanvarauksesta.

Rokotukset eivät lomaile Kymenlaaksossakaan – saatavuus voi hidastaa 1. annoksia

Kymenlaaksossa annetaan koronarokotteita tällä hetkellä ripeään n. 7000 annoksen viikkotahtiin. Yhteensä annoksia on annettu n. 109 000. Kymsoten rokotustahti on tästä huolimatta riippuvainen valtakunnallisesta rokotteiden saatavuudesta. Tämän hetkisen tiedon mukaan saatavuus heikkenee väliaikaisesti kesän aikana. Mikäli arvio pienemmistä rokotuseristä toteutuu, käytetään suurin osa rokotteista 2. rokotusannoksiin. Tämä taas vähentää varattavia aikoja 1. annokselle. Näin ollen nuorten ikäluokkien rokottaminen jakautuu pidemmälle ajanjaksolle vanhempiin verrattuna. Kymsote ennakoi kesällä kääntyvää rokotustahtia, mutta mahdollisimman korkean rokotuskattavuuden tavoite pysyy.

  • Tähän asti sekä 1. että 2. annoksia on annettu hyvään tahtiin, ja siihen pyrimme myös jatkossa. Kattavan rokotesuojan varmistamiseksi on kuitenkin tärkeää, että erityisesti 2. rokotusten aikataulusta pidetään kiinni suunnitellusti, kertoo koronarokotuskoordinaattori Tanja Metsola.
  • Tieto rokotteiden saatavuudesta saadaan vain viikoiksi kerrallaan, minkä vuoksi on vaikeaa vielä arvioida tarkkaa tilannetta esimerkiksi keskikesällä. Tilapäisestä saatavuusvajeesta huolimatta kaikki halukkaat kymenlaaksolaiset tulevat rokotteen tietysti saamaan. Toivotamme tälläkin hetkellä kaikki yli 16-vuotiaat lämpimästi tervetulleiksi rokotukseen. Aikoja vapautuu toisinaan nopeastikin, joten sähköistä ajanvarauskalenteria kannattaa käydä vilkaisemassa säännöllisesti.

Kymenlaaksossa yli 80-vuotiaista 93,0% on saanut 1. annoksen koronarokotetta, 2. annoksen taas 69,0% Kymenlaaksolaisista on 1. rokotusannoksen osalta rokotettu 75-79-vuotiaista 92,9 %, 70-74-vuotiaista 90,9 %, 65-69-vuotiaista 86,5 %, 60-64-vuotiaista 83,7 %, 55-59-vuotiaista 80,5 %, 50-54-vuotiaista 76,2 %, 45-49-vuotiaista 67,9% ja 40-44-vuotiasta 54,5%.

Rokotustodistusten päivittymisessä viivettä

Toukokuussa otettiin käyttöön kansallinen Omakanta-järjestelmään tallentuva rokotustodistus, joka sisältää tiedot henkilön saamista koronarokotuksista. Vaikka suurin osa todistuksista on kirjautunut Omakantaan normaalisti, on joidenkin tietojen päivittymisessä todettu viivettä. Teknistä ongelmaa korjataan parhaillaan. Asukkaita pyydetään odottamaan tietojen kirjautumista maltillisesti, mikäli todistuksella ei ole välttämätöntä tarvetta. Kymsote tiedottaa asiaa korjaustöiden valmistuessa.

  • Kansallista rokotustodistusta on kaivattu erityisesti ulkomaanmatkailua helpottamaan. Tahdomme kuitenkin edelleen muistuttaa, että tarpeetonta matkustamista Suomen rajojen ulkopuolelle on syytä välttää. Suomen kansallinen rokotustodistus ei myöskään ole takuuvarma pääsylippu ulkomaille, sillä valtiot päättävät itse, mitkä asiakirjat ne luokittelevat kelpoisiksi matkustamisen suhteen, muistuttaa Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa

THL:n 10.6. antaman uuden rajaohjeistuksen mukaan täyden koronarokotesarjan eli kaksi annosta saaneiden matkustajien ei tarvitse käydä koronatestissä maahantulopisteellä, jos viimeisimmästä rokotteesta on kulunut vähintään kaksi viikkoa. On huomioitava, että Sputnik-rokote ei ole tällä hetkellä vapauta rajalla tehtävästä koronatestistä edes kahden annetun annoksen jälkeen.

Lue lisää rokotustodistuksesta sekä matkustamisesta ja rajalla hyväksyttävistä rokotevalmisteista

Lisätietoja

Tanja Metsola, rokotuskoordinaattori

puh 040 649 1005, tanja.metsola@kymsote.fi

Marja-Liisa Mäntymaa, johtajaylilääkäri
puh 020 633 2003, marja-liisa.mantymaa@kymsote.fi

www.korona.kymsote.fi/koronarokotukset

Sivun alkuun