Kymenlaakson koronatilanne perustasolla, ulkomailta peräisin olevat koronatartunnat lisääntyneet

koronavilkku-sovellus älypuhelimessa

Kymenlaakson koronatilanne on edelleen rauhallinen ja maakunta jatkaa perustasolla. Tartuntatapausluvut eivät ole viimeisen viikon aikana laskeneet, vaan päivittäin todetaan 0-4 tartuntaa eli keskimäärin 2 tartuntaa päivässä.

Kymenlaakson koronatilanne on edelleen rauhallinen ja maakunta jatkaa perustasolla. Tartuntatapausluvut eivät ole viimeisen viikon aikana laskeneet, vaan päivittäin todetaan 0-4 tartuntaa eli keskimäärin 2 tartuntaa päivässä.

Kymenlaaksossa on viimeisen kahden viikon aikana (8. – 21.6.2021) todettu uusia tartuntoja 22. Ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on 13,4. Otetuista näytteistä positiivisten osuus on 0,61 %. Tartuntaluvut saadaan järjestelmästä kotipaikkakunnan mukaan, joten luvuissa ei todennäköisesti ole kaikkia kotikunnattomia Kymenlaakson alueella oleskelevia henkilöitä. Sairaalahoidossa on yksi koronaviruspotilas.

Tartuntojen jäljitettävyys on noin 85 prosenttia. Ulkomaanmatka on tartuntalähteenä noin 64 prosentissa tapauksista. Tiedossa on myös ulkomailta saatu jatkotartunta perheenjäsenelle tai muuhun lähipiiriin kuuluvalle.

Tapaukset jakaantuvat tasaisesti Kouvolaan ja Kotkaan, kummassakin 11 tartuntaa, muissa Kymenlaakson kunnissa ei ole todettu tartuntoja. Eniten koronatartuntoja on todettu 60-69 -vuotiaiden ja 30-39 -vuotiaiden ikäryhmissä.

Suurin huoli Kymenlaakson koronatilanteen kehittymisessä liittyy ulkomailta peräisin olevien tartuntojen lisääntymiseen. Erityisesti huolta herättää rajaliikenteen, pääasiassa Vaalimaan raja-asemalla todettujen, positiivisten tartuntatapausten määrä, joka on liki kymmenkertainen oman alueen asukkailla todettuihin lukuihin. Myös oman alueen tartuntoihin liittyy usein ulkomaanmatka Venäjällä.

Pietarissa pidetyt jalkapallon EM-ottelut ovat lisänneet positiivisten koronanäytteiden määriä. Ajalla 21.-23.6. Kymenlaakson näytteenottojärjestelmään on tullut yli 20 todennäköistä EM-kisoihin liittyvää koronatartuntaa, näiden henkilöiden kotikunnat ovat eri puolilla Etelä-Suomea ja henkilöt ovat pääasiassa nuoria miehiä. Tiedossa ei ole, että joukossa olisi kymenlaaksolaisia.

Rajaliikenne on lisääntynyt muutenkin ja Venäjän koronatilanne herättää suurta huolta Kymsoten alueella. Erityisen huolestuttavaksi tilanteen tekee koronaviruksen Delta-muunnos (Intian virusmuunnos).

Alueellisessa koronakoordinaatioryhmässä keskusteltiin tänään muun muassa kuntien huolesta koskien varhaiskasvatusta ja lisääntyvää ulkomaanmatkailua. Päivähoitoon tuodaan lapsia, jotka ovat juuri saapuneet ulkomailta. Ryhmä haluaa muistuttaa, että myös lasten kohdalla on syytä noudattaa terveysturvallisia toimintatapoja. Alueellinen koronakoordinaatioryhmä suosittelee, että myös lapset noudattavat ulkomailta palatessa 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia. Myös alle 12-vuotiaat lapset voivat lyhentää omaehtoista karanteenia koronavirustesteillä.

Muuten alueellinen koronakoordinaatioryhmä ei antanut tänään uusia suosituksia eikä rajoituksia Kymenlaaksoon.

– Kesällä lomien ja helteen keskellä on tärkeä muistaa, että korona ei ole vielä ohi ja voitettu. Kesästä voi nauttia monin tavoin, vaikka jättää suuret kokoontumiset ja matkustamiset vielä väliin. Jokaisen on syytä ottaa tilanne vakavasti ja omalta osaltaan toimia vastuullisesti. Tärkeät suositukset käsihygieniasta, maskin käytöstä ja turvaväleistä ovat edelleen voimassa. Tarpeetonta matkustamista ulkomaille on syytä välttää, painottaa johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

Alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontuu ensi viikolla vielä normaalisti.

Lisätietoja

Marja-Liisa Mäntymaa, johtajaylilääkäri
puh 020 633 2003, marja-liisa.mantymaa@kymsote.fi

Sivun alkuun