Taiteen perusopetus levittäytyy Kouvolan päiväkoteihin uudessa pilottikokeilussa

Kouvolan kansalaisopisto ja Kouvolan kaupunki kokeilevat uudenlaista yhteistyötä. Yhteistyö on konkreettinen osoitus siitä, että Kouvolassa uskotaan taiteen voimaan, ja että täällä halutaan panostaa lasten hyvinvointiin.

Kouvolan kansalaisopistossa aloitetaan syksyllä 2021 jännittävä pilotti. Taiteen perusopetuksen visuaalisten aineiden, 12 viikkoa kestäviä varhaisiän ryhmiä aletaan järjestää yhteistyössä paikallisten päiväkotien kanssa. Ryhmät on tarkoitettu 5–6-vuotiaille.

Yhteistyön suunnittelu aloitettiin keväällä 2021 ja varsinaisen ryhmätoiminnan olisi tarkoitus käynnistyä syyskuun toisella viikolla. Osa ryhmistä toteutetaan syyslukukauden aikana ja osa kevätlukukaudella.

”Kiinnostus pilottikokeilua kohtaan on ollut suurta Kouvolan alueen päiväkodeissa”, Kouvolan varhaiskasvatuspäällikkö Helena Kuusisto toteaa.

Tällä tietoa lukuvuodelle 2021-22 on tulossa 26 varhaiskasvatuksen kanssa yhteistyössä järjestettävää ryhmää. Pilottiin mukaan pääsevät päiväkodit varmistuvat elokuun aikana.

Taiteen perusopetus

Taiteen perusopetus on ainutkertainen harrastus- ja koulutusmuoto, jollaista ei löydy muualta maailmasta. Eri taiteenaloilla annettava opetus on tavoitteellista, tasolta toiselle etenevää, sekä valtakunnalliseen ja paikalliseen opetussuunnitelmaan sidottua. Opettajina taiteen perusopetuksessa toimivat kunkin taiteenalan koulutetut ammattilaiset.

Taiteen perusopetukseen osallistuminen kehittää muun muassa kognitiivisia ja kehollisia taitoja, vuorovaikutustaitoja, pitkäjänteisyyttä sekä tietysti luovuutta, samalla kun lapsi tai nuori oppii konkreettisia keinoja ilmaista itseänsä taiteen keinoin.

Leikkien kohti taiteen ihmeellistä maailmaa

Kouvolan kansalaisopistossa annetaan taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän mukaista opetusta. Lapsille ja nuorille suunnattua opetusta on tarjolla Kouvolan kansalaisopistossa kuvataiteessa, käsityötaiteessa, mediataiteessa, näyttämötaiteessa, sanataiteessa sekä musiikissa. Musiikissa on tarjolla taiteen perusopetusta myös aikuisille. Opinnot on mahdollista aloittaa useimmilla taiteenaloilla taiteen perusopetukseen valmentavilla varhaisiän opinnoilla. Varhaisiän opintoja on tarjolla 0-6-vuotiaille taiteenalasta riippuen.

Taiteen perusopetukseen valmentavissa opinnoissa tutustutaan ympäristöä havainnoiden, ihmetellen, leikitellen sekä elämyksellisesti kokien opetettavan taiteenalan toimintatapoihin ja erityispiirteisiin.

Keskiössä ovat lapsen omat havainnot sekä niiden pohtiminen.

Taide kuuluu kaikille

”Kouvolan kansalaisopiston ja varhaiskasvatuksen syksyllä 2021 käynnistyvä yhteistyö on laajuudessaan ainutlaatuinen koko Suomen mittakaavassa”, kommentoi kansalaisopiston suunnittelijaopettaja Salla Pesonen.

Yhteistyössä toteutettavat ryhmät pidetään päiväkotien omissa tiloissa eri puolilla Kouvolaa ja opettajina toimivat kansalaisopiston taiteen perusopetuksen opettajat. Ryhmissä lapset pääsevät tutustumaan visuaaliseen ilmaisuun niin kuvataiteen, käsityötaiteen kuin mediataiteen keinoja hyödyntäen.

Pilottikokeilussa mukana olevat lapset voivat halutessaan jatkaa taiteen perusopetuksen opintoja kansalaisopiston eri taiteenalojen ryhmissä.

”Haluamme, että kouvolalainen varhaiskasvatus tukee lasten hyvinvointia ja erityisesti lasten mielen hyvinvointia. Taiteellinen kokeminen ja ilmaisu edistävät tätä. Kansalaisopiston kanssa tehtävän yhteistyön ja kokeilun tavoitteena on syventää ja rikastaa taidekasvatusta pilottipäiväkodeissa. On hienoa, että saamme taidekasvatukseen erikoistuneiden kansalaisopiston opettajien arvokasta tukea ja osaamista tähän työhön”, varhaiskasvatuspäällikkö Helen Kuusisto kertoo.

Kouvolan kansalaisopiston ja varhaiskasvatuksen yhteistyö on konkreettinen osoitus siitä, että Kouvolassa uskotaan taiteen voimaan, ja että täällä halutaan panostaa lasten hyvinvointiin.

Innoissamme odotamme alkavaa syksyä ja yhteisiä taideseikkailuita lasten ja päiväkotien kanssa!

Lisätiedot:

Kansalaisopisto:

Suunnittelijaopettaja Salla Pesonen, p. 020 615 7859, salla.pesonen2@kouvola.fi

Varhaiskasvatus:

Varhaiskasvatuspäällikkö Helena Kuusisto, p. 020 615 7224, helena.kuusisto@kouvola.fi

Sivun alkuun