Kouvola saa oman valotaidetapahtuman, kun Lux Like Kouvola! -valotaidetapahtuma järjestetään ensimmäisen kerran 29.10.─7.11. Kaikille avoimessa ja ilmaisessa tapahtumassa esitellään kahdeksan taiteilijan ja ryhmän teosta kolmessa eri paikassa kymmenen päivän ajan klo 18-21 välisenä aikana.
Kuusankoskitalolla keskitytään videotaiteeseen. Random Doctors VJ -ryhmän (VJ rajatonvimma ja Jonne Pitkänen) nähtävä videoteos Lux us 6A maalaa kirjaston fasadiin kuva- ja ääniteoksen, jonka pohjana käytetään valoon liittyvää tieteellistä aineistoa ja kuvamateriaalia sekä filosofisia ja uskonnollisia käsityksiä valosta. Musiikin teokseen ovat tuottaneet elektronisen musiikin kahden eri sukupolven pioneerit ja suunnannäyttäjät Esa Kotilainen ja Aleksi Perälä. Teos nähdään vain avajaisiltana perjantaina 29.10. klo 18─22.
Tiiu Anttisen rauhallinen ja meditatiivinen Taiji nähdään Kuusankoskitalon pääsisäänkäynnin viereisessä ikkunassa. Taijissa ihmisen ja veden soljuva liike rinnastuvat ja yhdistyvät toisiinsa. Videoteosten lisäksi ulkonäyttämöllä on esillä Timo Ahon installaatio Breathe. Siinä led-nauhalla sidottu, kierrätetystä muovista tehty keuhkonkaltainen olio hengittelee sisään ja ulos kellontarkasti, lasikoppiin eristettynä.
Kouvolatalon teoksia yhdistää suhde maisemaan. Ulkonäyttämöllä yleisö voi uppoutua Immanuel Paxin teoksen Enimmäkseen hyvä näkyvyys analogisin välinein toteutettuun virtuaaliseen elämykseen ja sen värimaisemiin. Kouvolatalon aulassa nähdään tapahtuman ainoa sisätilateos, Emma Rönnholmin Pyyhkäisy. Siinä kotialbumien maisemat heijastuvat palasina ja muuttuvat juuri ja juuri tunnistettaviksi, kunnes hajoavat jälleen.
Manskin näyteikkuna Kauppalankatu viidessä esittelee erityyppisiä muotokuvia. Mia Erlinin Flumen Aeterna on kunnianosoitus Kymijoelle ja sen historialle. Teoksen materiaalina on käytetty Kymijoen savea ja siinä näkyy joen uoman muoto käsin painettuna. Välkkeensä joki saa lasinpaloista ja led-nauhasta. Eeva-Liisa Puhakan teos Neopixel taas maalaa valollisen muotokuvan jokaisesta teoksen edestä kulkevasta katsojasta. Ikkunoissa nähdään myös piirtoheittimellä toteutettu Alexander Salvesenin teos Ur-Skog, jossa katsoja voi tunnistaa ajattoman metsän muodon.
Työpajoissa pääsee osallistumaan valotaiteen tekemiseen
Lux Like Kouvola! -valotaidetapahtuman yhteydessä järjestetään työpaja, joissa jokainen voi osallistua valotaiteen tekemiseen. Valomaalauskävelyssä jokainen voi itse edetä kaupungilla pisteeltä toiselle, missä valotaidekollektiivin tekijät opastavat osallistujia valomaalaamiseen. Valomaalauspisteet sijaitsevat Manskilla valotaideteosten läheisyydessä, Kansalaistorilla, Halkotorinkadun pysäköintialueella sekä Kouvolatalon puistossa. Osallistujalla on hyvä olla järjestelmäkamera ja jalusta, jotta lopputulokset voi ikuistaa. Valomaalaustoimintapisteet ovat avoinna lauantaina 6.11. klo 17.00─21.00. Tapahtumaan ei ole ennakkoilmoittautumista, ja se on maksuton ja avoin kaikille.
Valolaatikkotyöpajat on suunnattu lasten ja nuorten erityisryhmille. Valolaatikkotyöpajoissa voi kokeilla erilaisten valojen ja varjojen leikkiä. Miten paljon laatikon sisällä pienoismaisema muuttuu, kun valon väriä tai suuntaa muutetaan. Ulos tai sisälle sijoitettujen pahvilaatikoiden sisään tehdään varjoasetelmia voi kuvata kännykällä. Työpajat järjestetään Kuusankoskitalolla perjantaina 5.11.
Toiveissa vuosittain toistuva tapahtuma
Lux Like Kouvola! järjestetään nyt ensimmäistä kertaa. Yleisöltä kyseltiin nimiehdotuksia tapahtumalle kesällä, ja hyviä ehdotuksia tuli useita. Kouvolan kaupungin, Poikilo-museoiden ja Suomen valotaiteen seura FLASH:n edustajat valitsivat nimeksi Susanna Rasimuksen hauskan ja sähäkän ehdotuksen Lux Like Kouvola.
Tapahtuman järjestää Kouvolan kaupunki. Kouvolan kaupungin kulttuuripalveluiden ja Poikilo-museoiden lisäksi mukana on Suomen valotaiteen seuran BLAF-valotaidepankki.
Työryhmään kuuluvat kulttuurituottaja Helena Jetsu, museonjohtaja Anu Kasnio sekä kuraattori Mia Kivinen ja tuottaja Annukka Ketola BLAF:sta. Rahoitusta on saatu Kymin Osakeyhtiön 100-vuotissäätiöltä sekä Perintö-, testamentti- ja lahjoitusrahastolta.
Suunnitelmissa väikkyvät jo tulevat vuodet. Tapahtumapaikoista suunnitellaan vaihtuvia ja kenties tulevaisuudessa keskitytään yhteen rakennukseen kerrallaan ja luodaan siihen aivan uusia, tilasidonnaisia teoksia. Tänä vuonna puolet taiteilijoista on kouvolalaisia ja paikallisten taiteilijoiden esiintuonti jatkuu myös tulevaisuudessa.
Lisätietoja
Lux Like Kouvola Kouvolan kaupungin verkkosivulla: Lux Like Kouvola -valotaidetapahtuma – Kouvolan kaupunki
Kulttuurituottaja Helena Jetsu, puh 020 615 74 20, helena.jetsu@kouvola.fi
Sivun ylälaidan kuvassa Immanuel Paxin teos ”Enimmäkseen hyvä näkyvyys” (2015). Kuvaaja: Immanuel Pax