Kansanedustaja Elina Valtosen mielestä pandemia hoidettiin mallikkaasti, mutta parannettavaakin jäi. Etenkin hallituksen toimia ja päätöksentekoa leimasi hitaus. Valtonen on mukana Kouvolan kaupungin kutsuvieraille suunnatun Turvallisuuskonferenssin paneelikeskustelussa, jossa puidaan Pandemian hoitoa Suomessa.
Nyt on aika avata yhteiskunta. Rajoituksia tulisi purkaa mahdollisimman laajasti. On seurattava tarkasti tilanteen kehittymistä ja keskityttävä innovoimaan ratkaisuja, jotka auttavat elämään pandemian kanssa eikä rajoittamaan elämäämme sen keskellä, kansanedustaja Elina Valtonen sanoo.
Valtonen on mukana Kouvolan Turvallisuuskonferenssin Pandemian hoito – Miten meillä Suomessa meni? -paneelikeskustelussa. Keskustelu on suunnattu kutsuvieraille.
Valtonen näkee, että pandemian hoidossa on sekä onnistuttu että tärvätty mahdollisuuksia. Suurin ongelma on ollut päätöksien hitaus.Suomi on yksi pandemian hoidon mallimaita, mutta päätöksenteossa hallitus on ei vain yhden vaan vähintään kolme askelta jäljessä monia Euroopan maita. Kun muualla oltiin jo toimissa ja kehitettiin uusia keinoja elää pandemian kanssa, meillä vasta aloitettiin selvitystyöt, hän sanoo. Myös rajakontrolli käynnistyi hitaasti, ja maskisuosituksen kanssa jahkailtiin.
Etenkin nuorten pitäisi päästä elämään tavallista elämää
Nyt Valtonen kaipaa nopeita toimia ja yhteiskunnan avaamista.Meidän pitää oppia elämään pandemian kanssa. Nyt on aika keskittyä purkamaan hoitovelkaa, joka perusterveydenhuollossa on kertynyt. On myös kehitettävä hoitoalan työoloja ja edistettävä hoitovarmuuttamme yhä varmempaan suuntaan, hän sanoo.
Edessä on myös paluu niin sanottuun normiarkeen. Valtonen sanoo, että etenkin nuorten pitäisi päästä elämään tavallista elämää. Sen mahdollistamiseen tarvitaan rohkeita askelia ja hyvää kokonaiskuvaa.
Valtosesta kyse on viime kädessä tasapainosta turvallisuuden, ihmisoikeuksien ja taloudellisten riskien välillä.Pitää löytää tasapaino lyhyen ja pitkän aikavälin riskien kanssa. Vastakkain voi olla nuorten oppivelka ja mielenterveysongelmat ja toisaalta rokottamattomia suojaavat rajoitukset.
Kriisistä jäi hyvääkin
Siitä, että pahimmalta katastrofilta vältyttiin, voi kiittää hallitusta, eduskuntaa ja rajoituksia kuuliaisesti noudattaneita kansalaisia, Valtonen sanoo.
Hän uskoo, että kokonaistilannetta helpottivat myös rakenteelliset asiat, kuten esimerkiksi Suomen sijainti, harva asutus, hyvin toimivat tietoyhteydet ja laaja tietotyöläisten verkosto.
Hyvääkin kriisiajasta jäi. Joustavampi tapa tehdä töitä, etätyön ja opiskelun tuomat mahdollisuudet.Aikuisväestölle etäajasta jäi jälkeensä työkulttuuri, jossa tapaamisia voidaan yhä enemmän järjestää etäyhteyksin ja yhä harvemman tietotyöläisen tarvitsee enää käydä päivittäin tietyssä paikassa töissä. Niin opinnoissa kuin työelämässäkin etämahdollisuudet voivat lisätä tasa-arvoa. Näitä erilaisia mahdollisuuksia meidän tulisi kehittää, jotta pandemiasta jäisi käteen myös hyviä muutoksia ihmisten elämää rikastuttamaan.
Elina Valtonen on mukana kutsuvieraille suunnatun Kouvolan Turvallisuuskonferenssin Pandemian hoito – Miten meillä Suomessa meni? –paneelikeskustelussa. Kouvolan Turvallisuustapahtuma järjestetään nyt toista kertaa. Se on vakiinnuttamassa asemaansa Suomen keskeisimpänä ulko- ja turvallisuuspoliittisena keskustelufoorumina.
Turvallisuustapahtuma torstaina 14.10.2021 koostuu Turvallisuuskonferenssista klo 9.30 – 11.45 sekä avoimesta Turvallisuusareenasta klo 12.30-15.30. Kouvolan kaupunki on tapahtuman pääjärjestäjä. Yhteistyössä on mukana yhteiskuntapoliittiseen vaikuttajaviestintään erikoistunut toimisto Rud Pedersen Public Affairs. Iltapäivän Turvallisuusareenaan voi ilmoittautua tästä linkistä.
#Kouvolanturvallisuus2021
Lisätiedot:
Kouvolan kaupunki: yhteyspäällikkö Anne Käki, puh. 020 615 8173, anne.kaki(a)kouvola.fi
Rud Pedersen Public Affairs: Analyytikko Niklas Backlund puh. +358 50 911 8817, niklas.backlund(a)rudpedersen.com
Turvallisuuskonferenssin ohjelma (kutsuvierastilaisuus)
Turvallisuusareenan ohjelma (avoin verkkotapahtuma)
Turvallisuustapahtuman puhujat
kouvolanturvallisuus.fi