Kymenlaakson koronavirustilanteessa ei ole tapahtunut vielä merkittäviä muutoksia. Tartuntariskiä on edelleen alueella ja tartunnoissa on jo pidempään korostunut rokottamattomien merkitys. Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmä päätyi kokouksessaan myös lähettämään viestin valtion suuntaan, jotta rokotuskattavuuden nostamiseksi saataisiin kannustimia myös Kymenlaaksoon.
Kymenlaaksossa on ajalla 13.10.–26.10.2021 todettu 104 uutta koronatartuntaa. Tästä laskien ilmaantuvuusluku 100 000 asukasta kohti on 63,4. Uusien koronatartuntojen määrä on pysynyt tasaisesti päivittäin noin 5-10, lukuun ottamatta tuoreimpia lukuja. Viimeisimmän tilastoidun vuorokauden aikana on todettu 18 uutta tartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä viisi potilasta koronavirustartunnan takia. Uusia tartuntoja on todettu eri puolilla Kymenlaaksoa.
Koronatartuntojen lähteenä on yleisimmin samassa taloudessa asuva (26,9 %). Ulkomailta peräisin olevia tartuntoja on myös edelleen tasaisesti (10 %) ja lisäksi tartunnanlähteinä muu lähipiiri (6,7 %) ja yksityistilaisuudet (7,7 %) pysyvät tasaisesti tilastoissa.
Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaan toteaa, että rokotuskattavuuden hidas nousu aiheuttaa huolta Kymenlaaksossakin.
– Kuten olen sanottu, niin tämä on meilläkin rokottamattomien epidemia. Uusista tartunnoista valtaosa on rokottamattomilla ja sairaalahoidossa kesästä lähtien ollut vain ihan yksittäisiä rokotettuja. Heillä on usein ollut vielä riskitekijä, jolloin rokotuksen antama suoja ei ole samalla tasolla kuin henkilöllä, joilla riskitekijöitä ei ole.
– On myös nyt todettava, että vaikka lähestymme 80 prosentin rokotuskattavuutta, niin se ei tule riittämään siihen, että voisimme palata normaaliin elämään, jossa maskit voi huoletta jättää pois eikä muitakaan varotoimia tarvita. Kattavuuden tulisi olla siinä 90 prosenttia, jotta virus ei pääsisi enää kiertämään sillä tavalla, että se aiheuttaisi vähintään nykyisen laisia varotoimenpiteitä.
Kymenlaaksossa rokotuskattavuus 12 vuotta täyttäneessä väestössä on ensimmäisen annoksen osalta 85,5 % ja toisen annoksen osalta 77,9 %.
Tartuntariski ei ole kadonnut – omalla toiminnalla vähennät riskiä
Mäntymaa muistuttaa, että koronavirusta liikkuu Kymenlaaksossa, eikä tartunnan mahdollisuus ole olennaisesti muuttunut kesästä.
– Jos rokote on jäänyt ottamatta, niin vieläkään ei ole liian myöhäistä. Myös jos toinen annos on jäänyt hakematta, niin se on yhtä tärkeä ottaa. Marraskuussa alkavat myös kolmansien annosten rokottaminen yli 60-vuotiaille ja sairaudellisiin riskiryhmiin kuuluville, ja tämä tehosteannos on myös tärkeä hakea, kun se on ajankohtaista.
– Samalla jokaisen meistä tulee edelleen huolehtia tartuntariskin minimoimisesta hyvällä hygienialla ja käyttämällä maskeja ruuhkaisissa tilanteissa ja tiloissa.
Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmä keskusteli myös sekä meneillään olevasta syyslomakaudesta että tulevasta pikkujoulukaudesta. Molempien osalta ryhmä toivoi kymenlaaksolaisille viisautta ja harkintaa omaan toimintaansa.
– Matkustamisessa esimerkiksi Venäjän ja Baltian maiden erittäin huono epidemiatilanne tulee kyllä huomioida. Matkustamista näihin maihin tulee kyllä tarkasti harkita ja mikäli matkaan lähtee, niin miettiä myös ne toimet, joilla paluun voi tehdä mahdollisimman turvallisesti. Tällä tarkoitan muiden muassa paluuta niin, että ehtisi olla muutaman päivän kotioloissa ilman sosiaalisia kontakteja ennen kuin loma loppuu.
– Pikkujoulujen osalta tulisi taas miettiä tänäkin vuonna niitä toimenpiteitä, joilla niitä voi mahdollisimman turvallisesti viettää. Tällä hetkellä pikkujoulut eivät siis olisi vaarassa, mutta turvallisuuteen tulee kyllä jokaisen panostaa.
Valtion suunnalta toivotaan vipuvoimaa
Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmä totesi myös, että muun muassa rokotuskattavuuden kasvun suhteen tarvittaisiin myös valtion suunnalta vielä uusia ratkaisuja. Kymenlaakson nykyisessä epidemiatilanteessa koronapassilla ei ole vaikutusta alueella, mutta mikäli sen käyttöön tulisi valtion taholta laajempaa ohjausta, niin se voisi toimia kannustimena.
– Pitkälti näyttää siltä, että näillä nykyisillä toimenpiteillä on päästy tähän asti. Se ei kuitenkaan riitä ja lisää vipuvoimaa kyllä tarvittaisiin, että päästäisiin maaliin ja sitä kautta palaamaan vielä hieman kaukana olevaan normaaliin elämään.
Lisätietoja
Marja-Liisa Mäntymaa, johtajaylilääkäri
p. 020 622 2003, marja-liisa.mantymaa@kymsote.fi