Koronatilanne huonontunut nopeasti ja huolestuttavasti, Kymenlaakso siirtyy leviämisvaiheeseen

Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontui tänään ylimääräiseen kokoukseen huonontuneen koronatilanteen vuoksi. Ryhmä päätti, että Kymenlaakso siirtyy leviämisvaiheeseen. Lisäksi alueellinen koronakoordinaatioryhmä esittää sosiaali- ja terveysministeriölle, että Kymenlaakson alueelle asetetaan ravintoloihin kohdistuvia rajoituksia. Päätöstä ravintolarajoituksista odotetaan jo tällä viikolla. Mikäli valtioneuvosto päättää asettaa Kymenlaakson alueelle ravintolarajoituksia, tällöin myös koronapassi tulisi käyttöön.

Kymsote tiedottaa koronasta
Kymsote tiedottaa koronasta!

Ravintola-alan edustajille tietoa koronapassista Aluehallintoviraston verkkosivulta: Usein kysyttyä koronaviruksesta – Tietoa – Uutishuone – Aluehallintovirasto

Koronapassina toimii EU:n koronatodistus, jonka voi ladata Omakannasta. Tietoa ja ohjeet koronapassin saamiseksi Kymsoten verkkosivuilta.

Koronavirustartunnat nopeassa kasvussa

Viimeisen kahden viikon aikana ajalla 20.10.-2.11.2021 Kymenlaaksossa on todettu 165 uutta koronavirustartuntaa. Ilmaantuvuusluku 100 000 asukasta kohden on nyt 101. Kotkan ja Kouvolan ilmaantuvuusluvut ovat asukaslukuun suhteutettuina kummassakin yli 100. Koronanäytteistä positiivisten osuus on noussut ja on nyt 4,1 %.

Myös sairaalahoidon tarve on lisääntynyt. Nyt hoidossa on yhteensä seitsemän koronaviruspotilasta.

Tartunnanjäljitys on pystynyt jäljittämään tartunnanlähteitä lisääntyneistä tartuntamääristä huolimatta vielä entisellä tasolla. Aivan viime päivinä tartunnanjäljitys on kuitenkin ruuhkautunut eikä kaikkia altistuneita saada kontaktoitua samana päivänä kuten aiemmin.

Yleisimmät tartunnanlähteet ovat sama talous (20,1 %) ja muu lähipiiri (12,2 %) sekä ulkomaat (10,4 %). Tartunnanlähteinä nousussa ovat yksityistilaisuudet (9,1 %).

– Tartunnan saaneissa korostuvat keski-ikäiset, 40–50-vuotiaat, kun aiemmin tartuntoja oli enemmän nuorempien, 20–30-vuotiaiden, ikäryhmässä. Huolestuttavaa suuntauksessa on, että yleensä keski-ikäiset joutuvat sairaalahoitoon herkemmin kuin nuoremmat, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa luonnehtii.

Koronatartuntoja on todettu myös koronarokotuksen saaneilla, sairaalahoitoon on kuitenkin joutunut lähes ainoastaan rokottamattomia henkilöitä.

– Vaikka rokotuskattavuus alkaa Kymenlaaksossa kahden rokotuksen osalta olla 80 prosenttia, niin nyt tiedetään, että se ei vielä riitä epidemian hillitsemiseen. Edelleen kehotan kaikkia hakeutumaan koronarokotuksiin ja huolehtimaan myös tehostereokotuksista, Mäntymaa painottaa.

Rokottamattoman riski saada koronatartunta nyt erittäin suuri

Koronatilanne Kymenlaaksossa on vakava. Kaikkien kymenlaaksolaisten tulee pitää huolta toimista epidemian leviämisen estämiseksi. Aina kun on koolla paljon ihmisiä, riski kasvaa.

– Kaikkien kymenlaaksolaisten pitää olla hyvin, hyvin varovaisia. Maskia on syytä käyttää ruuhkaisissa sisä- ja ulkotiloissa. Perusohjeet hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta pätevät niin rokotetuilla kuin rokottamattomillakin, Mäntymaa painottaa.

– Samoin jos on infektioon sopivia oireita, pitää pysyä kotona ja hakeutua tarvittaessa koronatestiin.

Rokottamattomalla henkilöllä on tällä hetkellä erittäin suuri riski saada koronatartunta Kymenlaaksossa erilaissa tilanteissa. Erityisesti rokottamattomien on syytä välttää tungosta ja yleisötapahtumia.

– Rokottamattomat ovat suurimmassa riskissä saada tartunta. He ovat myös suurimmassa riskissä sairastua koronaviruksen vakaviin tautimuotoihin, Mäntymaa muistuttaa.

– Rokotus on paras suoja itselle, samoin koko väestölle. Nyt on viimeistään aika hakeutua koronarokotukseen.

Koronatilanne on huonontunut nyt nopeasti. Mikäli tilanne edelleen heikkenee, Kymenlaaksossa voidaan joutua ottamaan käyttöön uusia rajoituksia.

– Vain kaikkien vastuullisella käytöksellä voidaan kääntää tilanne paremmaksi ja samalla turvata vielä pikkujoulut ja joulun vietto, Mäntymaa toteaa.

Edelleen Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmässä toivottiin myös sitä, että tehdään kansallisia ratkaisuja koronapassin laajemmasta käytöstä. Samoin keskusteltiin siitä, että valtion tulisi selvittää koronavirustaudin lisäämisestä tartuntatautilain 48 §:ään. Tämän mukaan työntekijällä ja työharjoitteluun osallistuvalla opiskelijalla, joka työskentelee sosiaalihuollon ja terveydenhuollon toimintayksiköiden asiakas- ja potilastiloissa, olisi oltava joko rokotuksen tai sairastetun taudin antama suoja koronaviruksen aiheuttamaa tautia vastaan.

Lisätietoja

Marja-Liisa Mäntymaa, johtajaylilääkäri
p. 020 622 2003, marja-liisa.mantymaa@kymsote.fi

Sivun alkuun