Kaupunginhallituksessa 8.11.2021 käsiteltäviä asioita

Kouvolan kaupunginhallituksen kokouksessa 8.11.2021 käsiteltäviä asioita ovat mm. Kunnan tuloveroprosentti ja kiinteistöveroprosentit vuonna 2022, tapahtumien markkinointiyhteistyön kriteerit 2022-2025 sekä Kouvolan aluetoimikuntien jäsenten nimeäminen toimikaudeksi 2021-2025.

Kunnan tuloveroprosentti ja kiinteistöveroprosentit vuonna 2022

Kunnan tuloveroprosentti

Vuodelle 2022 määrätty tuloveroprosentti määrittää myös vuoden 2023 tuloveroprosentin, koska Manner-Suomen kunnat eivät voi muuttaa tuloveroprosenttejaan syksyllä 2022. Sote-uudistuksen yhteydessä vuodelle 2023 tehtävä veroprosenttileikkaus tehdään vuoden 2022 tuloveroprosenteista. Viimeisimmän laskelman mukaan tuloveroprosentteja leikattaisiin 12,39 % -yksiköllä. Lopullinen leikattava prosenttiosuus selviää keväällä 2022.
Kouvolan tuloveroprosentti vuonna 2021 on ollut 21,25 prosenttia, eikä siihen esitetä muutosta vuodelle 2022.

Kiinteistöveroprosentit

Kunnanvaltuusto määrää kunnan kiinteistöveroprosenttien suuruuden laissa säädettyjen vaihteluvälien rajoissa ja sadasosan tarkkuudelle vuosittain etukäteen samalla, kun se vahvistaa varainhoitovuoden tuloveroprosentin.

Kiinteistöverolain perusteella vuodelle 2022 kiinteistöveroprosenttivälit ovat:
Kunnanvaltuusto määrää

  • yleinen kiinteistöveroprosentti 0,93-2,00 %
  • vakituisen asunnon kiinteistöveroprosentti 0,41-1,00 %
  • muiden asuinrakennusten kiinteistöveroprosentti 0,93-2,00 %

Kunnanvaltuusto voi määrätä

  • voimalaitosten kiinteistöveroprosentti 0,93-3,10 %
  • yleishyödyllisen yhteisön veroprosentti 0,00-2,00 %
  • rakentamattoman rakennuspaikan kiinteistöveroprosentti 2,00- 6,00 %
  • KiintVL 12 b §:ssä mainituissa kunnissa alaraja on kunnanvaltuuston määräämä yleinen veroprosentti + 3,00 %

Kouvolan kaupungin kiinteistöveroihin ei esitetä muutoksia vuodelle 2022, vaan ne esitetään pidettäväksi vuoden 2021 tasolla.

Laskennallinen kiinteistöverotietojen vertailu vuosilta 2019-2020 sekä ennakonpidätyksen alaisten ansiotulojen vertailu ovat esityslistan veroprosentteja koskevan kohdan (Dynasty) liitteinä.

Lisätietoja: talousjohtaja Hellevi Kunnas, puh. 020 615 5054, hellevi.kunnas(at)kouvola.fi

Kaupunginjohtajan ehdotus:

Kaupunginhallituksen ehdotus kaupunginvaltuustolle:

Kaupunginvaltuusto päättää Kouvolan kaupungin veroprosentit vuodelle 2022 seuraavasti:

  • tuloveroprosentti 21,25 %

ja kiinteistöveroprosentit

  • yleinen kiinteistöveroprosentti 1,45 %
  • vakituinen asuinrakennus 0,65 %
  • muu kuin vakituinen asuinrakennus 1,35 %
  • voimalaitos 3,10 %
  • yleishyödyllinen yhteisö 0,00 %
  • rakentamaton rakennuspaikka, ei määritellä erikseen

Tapahtumien markkinointiyhteistyön kriteerit 2022-2025

Kouvolan kaupunki on tukenut vuosittain monia tapahtumia, mitkä kasvattavat kaupungin imagoa, elinvoimaa, kaupunkilaisten viihtyvyyttä sekä matkailun vetovoimaa. Kaupungit kilpailevat tapahtumista ja hakuprosessit edellyttävät pitkäjänteistä kumppanuustyötä. Yhteistyö voi olla markkinointia, tiedottamista eri kanavissa, tilaratkaisuja tms, mutta tapahtumajärjestäjä voi hakea Kouvolan kaupungilta myös rahallista tukea tapahtumalleen.

Tapahtumilla tuetaan myös matkailuelinkeinon ympärivuotisuuden kehittymistä. Kouvola asumis- ja matkailukohteena on yksi Kouvolan kaupunkistrategian 2019-2030 strategiaohjelmien kasvutekijöistä. Kokous- ja tapahtumamatkailun kehittäminen sisältyy myös Kymenlaakson maakuntaohjelmaan.

Tapahtumayhteistyöhön sisältyvät tapahtumat jaetaan tyypeiltään kolmeen koriin:

  1. Kaupungin palvelujen tuottamat tapahtumat
  2. Kaupungissa järjestettävät toistuvat tapahtumat
  3. Uudet ja kiertävät tapahtumat

Arviointikriteeristö 2022-2025

Tapahtumien arvioinnissa käytetään Kouvolan strategisia tavoitteita tukevia kriteereitä. Arviointikriteerit vuosille 2022 – 2025 on tarkistettu vuosien 2019 – 2021 kokemusten pohjalta ja päivitetty pisteytyksineen. Tapahtumayhteistyön arviointikriteereihin on lisätty tapahtumien markkinointiin, kaupungin medianäkyvyyteen ja palveluhankintoihin liittyviä uusia kriteerejä vahvistamaan kaupungin näkyvyyden ja tunnettuuden lisäämistä tapahtumien markkinoinnin yhteydessä.

Vuosien 2022 – 2025 osalta ehdotetaan, että liitteessä 1 esitetty

  1. tapahtumatuen päivitetty arviointikriteeristö laajennetaan molempien tapahtumakorien (Kori 2 ja Kori 3) tapahtumien arviointiin,
  2. ja että tarkistetut euromääräiset tukiluokat otetaan käyttöön.

Valmistelussa olevaan vuoden 2022 talousarvioesitykseen sisältyy tapahtumayhteistyöhön rahoitus 114 000 euroa. Rahoitus ei sisällä kaupungin tilojen ja palveluiden käyttöä huojennetulla hinnalla.

Uusi päätöksentekomalli

Tapahtumayhteistyön koordinoinnista ja valmistelusta uusien ja kiertävien (kori 3) ja toistuvien (kori 2) tapahtumien osalta vastaa konsernipalvelujen Viestintä ja VisitKouvolan -yksikön tapahtumaprosessi. Kaupungin eri palvelujen asiantuntijoista koostuva tapahtumien arviointiryhmä käsittelee yhteistyöesitykset 3 – 4 kertaa vuodessa ja tekee tapahtumatuen rahoitusesityksen yksittäisten tapahtumien markkinointiyhteistyötuesta, hakemuksen ja arviointikriteereiden pohjalta. Tapahtumayhteistyössä on jatkuva haku ja hakemukset tulee jättää käsiteltäväksi vähintään 3 kk ennen itse tapahtumaa.

Rahoituksen päättäjänä uusien ja kiertävien (kori 3) ja toistuvien (kori 2) yksittäisten tapahtumien osalta toimii jatkossa viestintä- ja markkinointipäällikkö arviointiryhmän esityksen pohjalta ja käytettävän budjetin rajoissa. Isommat, yli 25 000 euron tapahtumatyötukihakemukset käsitellään erikseen kaupunginhallituksessa ja tarvittaessa kaupunginvaltuustossa, mikäli määrärahavaraus asian osalta tarvitaan.

Pelkän tapahtumatuen jakamisen sijaan Kouvolaan on tavoitteena luoda toimiva läpinäkyvyyttä edistävä kumppanuusmalli tapahtumajärjestäjän kanssa, millä tavoitellaan molempien osapuolien hyötymistä tapahtuman tarjoamista mahdollisuuksista. Rahoitusta voidaan tarjota myös uudestaan järjestettäville kiertäville ja toistuville tapahtumille, kunhan tuen edellytykset muuten täyttyvät vuosittain. Rahoituksesta tehdään tapahtumajärjestäjän kanssa erillinen sopimus, jossa määritetään osapuolten vastuut ja velvollisuudet.

Kaupunginhallitus päättää kriteerit edelleen valtuustokausittain ja vahvistaa rahoituksen vuosittain aina seuraavalle toimintavuodelle käyttötaloussuunnitelman yhteydessä. Tapahtuma-arvioinnin, ennakkovalmistelun, tukien maksamisen ja seurannan sekä raportoinnin hoitaa Viestintä ja VisitKouvola -yksikkö.

Tutustu tapahtumien markkinointiyhteistyön kriteerit 2022–2025 -asiakohtaan esityslistalla (Dynasty).

Lisätietoja:
Viestintä- ja markkinointipäällikkö Kirsi Vainio, puh. 020 615 5885, kirsi.vainio(at)kouvola.fi ja
yhteyspäällikkö Anne Käki, puh. 020 615 8173, anne.kaki(at)kouvola.fi

Kaupunginjohtajan ehdotus:
Kouvolan kaupunki päättää ottaa käyttöön päivitetyn tapahtumayhteistyön arviointikriteeristön vuoden 2022 alusta koskien uusia ja kiertäviä tapahtumia (kori 3) ja toistuvia tapahtumia (kori 2).

Rahoituksesta päättää arviointiryhmän esityksen pohjalta ja käytettävän budjetin rajoissa

  • alle 25 000 euron arvioisten uusien ja kiertävien (kori 3) ja toistuvien (kori 2) yksittäisten tapahtumien osalta viestintä- ja markkinointipäällikkö ja
  • yli 25 000 euron arvoisten tapahtumatyötukihakemusten osalta kaupunginhallitus.

Rahoitus 114 000 euroa sisältyy valmistelussa olevaan vuoden 2022 talousarvioesitykseen.

Kouvolan aluetoimikuntien jäsenten nimeäminen toimikaudeksi 2021-2025

Aluetoimikunta on alueen asukkaista nimetty ryhmä, joka osallistuu alueensa kehittämiseen. Anjalankosken ja Valkealan aluetoimikunnat aloittivat syksyllä 2018. Elimäki-Korian, Kouvolan keskusta-alueen ja Kuusankoski-Jaalan aluetoimikunnat aloittivat kesällä 2019. Aluetoimikunnat toimivat kaupunginhallituksen elinvoimajaoston alaisuudessa. Kouvolan aluetoiminta perustuu Palvelumalli PM2030 -raporttiin ja kaupunginvaltuuston päätökseen 4.1.2017.

Aluetoimikuntien toimintasäännön mukaan aluetoimikuntaan voidaan valita 7-11 jäsentä ja enintään sama määrä varajäseniä. Jäsenten asuinpaikan tulee olla asianomaisella suuralueella. Aluetoimikuntien jäseniksi ei valita kaupungin toimielimiin valittuja luottamushenkilöitä. Tavoitteena aluetoimikunnan kokoonpanossa on alueellinen edustavuus, tasa-arvon toteutuminen sekä edustus mahdollisimman monesta alueen taustaryhmästä.

Aluetoimikuntien jäseniä haettiin rekrytointikampanjan avulla 22.7.- 9.9.2021. Jäsenehdotuksia saatiin yhteensä 89, jotka jakaantuivat seuraavasti: Anjalankosken aluetoimikunta 14, Elimäki-Koria aluetoimikunta 11, Keskusta-alueen aluetoimikunta 22, Kuusankoski-Jaala aluetoimikunta 27 ja Valkealan aluetoimikunta 15.

Elinvoimajaoston nimitysryhmä on tehnyt ehdotuksen Kouvolan aluetoimikuntiin valittavista jäsenistä. Kaupunginhallituksen elinvoimajaosto on hyväksynyt nimitysryhmän ehdotuksen kokouksessaan 12.10.2021.

Elinvoimajaoston kokouksen jälkeen keskusta-alueen aluetoimikunnan jäsenehdokkaista Mika Lammi on lähettänyt irtisanomisilmoituksensa 13.10.2021. Lammia oli esitetty keskusta-alueen aluetoimikunnan varapuheenjohtajaksi. Keskusta-alueen aluetoimikuntaan ehdotetuista varsinaisista jäsenistä Harri Turkulainen ja Juha Willman ovat esittäneet kiinnostuksensa varapuheenjohtajuudesta ja heistä Harri Turkulaista ehdotetaan varapuheenjohtajaksi. Elinvoimajaoston hyväksymää ehdotusta on päivitetty näiltä osin.

Ehdotus Kouvolan aluetoimikuntien jäsenten nimeämisestä on esitylistan asiakohdan (Dynasty) liitteenä.

Lisätietoja:
osallisuuskoordinaattori Heli Veripää, puh. 020 6158577, heli.veripaa(at)kouvola.fi ja
hyvinvointipäällikkö Sanna-Riitta Junnonen, puh. 020 615 7429, sanna-riitta.junnonen(at)kouvola.fi.

Kaupunginjohtajan ehdotus:
Kaupunginhallituksen ehdotus kaupunginvaltuustolle:
Kaupunginvaltuusto päättää nimetä Kouvolan aluetoimikuntien jäsenet toimikaudelle 2021 – 2025 liitteenä olevan ehdotuksen mukaisesti.

Kaupunginhallituksen esityslistat ja pöytäkirjat

Tutustu esityslistoihin ja pöytäkirjoihin liitteineen (Dynasty). Tarkastettu kokouspöytäkirja on nähtävillä kokousta seuraavan viikon keskiviikkona kaupunginkansliassa.

Kaupunginhallituksen kokoonpano ja kokouspäivät

Lisätietoja:
Hallintojohtaja
Katja Tommiska
puh.020 615 86

Sivun alkuun