Vuoden 2022 talousarvio hyväksyttiin 0,5 miljoonaa euroa ylijäämäisenä

Kouvolan kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantaina 13. joulukuuta kaupunginhallituksen esityksen vuoden 2022 talousarvioesitykseksi ja vuosien 2022–2025 taloussuunnitelmaksi keskustelun ja kahden äänestyksen jälkeen. Tutustu kaupungin ensi vuoden talouteen käyttämällä visualisointia, jonka löydät uutisen lopusta sekä kouvola.fi/talousarvio sivulta.

Kaupunginjohtaja Marita Toikan talousarvioesitys vuodelle 2022 oli alun perin 0,7 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Talousarvioesitystä oli kuitenkin tarvetta päivittää loppusyksyn aikana sote-kuntayhtymä Kymsoten ilmenneen rahoitustarpeen kasvun takia. Kaupunginjohtaja alkuperäiseen esitykseen verrattuna talousarviossa varaudutaan kasvaviin sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksiin yhteensä 6 miljoonalla eurolla, joka on siis 4 miljoonaa euroa enemmän kuin alun perin.
Talousarvio pysyy kuitenkin tasapainossa ja tilikausi 2022 jää ylijäämäiseksi 0,5 miljoonaa euroa. Kaupunginhallituksen talousarviopäivityksissä mm. lisättiin tulovero- ja kiinteistöveroarvioita, päivitettiin henkilöstökuluja hyväksytyn henkilöstösuunnitelman mukaiseksi ja tarkasteltiin rahoitustuottoja sekä -kuluja. Lisäksi Kinnon palvelusopimusta tarkasteltiin uudelleen.

Uuteen rooliin valmistaudutaan tiukassa taloustilanteessa

Talousarviossa pyritään myös varautumaan kaupungin muuttuvaan rooliin. Vuodesta 2023 lähtien talouden suunnittelussa on huomioitu hyvinvointialueiden toiminnan alkaminen. Kymsoten sekä palo- ja pelastustoimen kustannukset sisältyvät nyt viimeistä kertaa kaupungin talousarvioon. Näiden siirtojen lopulliset vaikutukset eivät ole vielä selvillä, joten taloussuunnitelmaan vuodesta 2023 lähtien sisältyy epävarmuutta erityisesti tulopohjan osalta.
Kymsoten kustannukset muodostavat vielä vuonna 2022 merkittävimmän osan Kouvolan menoista ja määrittävät siten kaupungin talouden suuntaa ensi vuoden osalta. Kaupungin tulee omistajana vaatia, että Kymsoten on tehtävä vuoden 2022 aikana sellaisia toimenpiteitä, joilla se parantaa itse ensi vuoden tulostaan ja hakee tarvittavia säästöjä. Kymsoten talouden sopeuttaminen on tehtävä kestävällä ja myös tulevaa hyvinvointialuetta palvelevalla tavalla.

− Samalla myös kaupungin itse on pidettävä ensi vuonna tiukkaa talouskuria, toteaa talousjohtaja Hellevi Kunnas.

Taloutta tasapainotetaan ilman verojenkorotuksia tai lomautuksia

Vuosina 2022–2024 investoinneissa panostetaan perusopetuksen kehittämiseen palveluverkkopäätösten mukaisesti. Vuosina 2025–2028 on suunniteltu panostusta infran rakentamiseen yhdyskuntatekniikan korjausvelan pienentämiseksi. Yhteensä investointimenot talousarviovuodelle 2022 ovat yhteensä 41,8 milj. euroa. Kaupunginhallituksen talousarviokäsittelyissä investointeihin tehtiin päivityksiä uuden uimahallin sekä kulttuurikorttelin osalta, joiden päätöksien ajankohdat myöhentyvät. Investointien kokonaismäärät eivät muuttuneet, vaan summia jaksotettiin uudelleen eri vuosien välillä.

Kouvolassa on tehty jo aiempina vuosina paljon toimenpiteitä, joilla on vaikutettu talouden suuntaan. Viime valtuustokaudella hyväksyttiin palveluverkkopäätöksiä sekä talouden sopeuttamisohjelma säästöineen.

Kaupunginjohtaja Marita Toikan mukaan näitä päätöksiä on edelleen vietävä määrätietoisesti eteenpäin ja kaupungin taloutta tasapainotettava ilman verojenkorotuksia tai lomautuksia.

− Tiukasta taloustilanteesta huolimatta on uskallettava tehdä myös elinkeinopoliittisia investointeja ja sitoutua niihin investointeihin, jotka on päätetty, Toikka linjaa.

Sote uudistuksen täytäntöönpanon jälkeen kaupunki voi keskittyä entistä vahvemmin elinvoiman kasvattamiseen ja kaupungille jäljelle jäävien palveluiden määrätietoiseen kehittämiseen.

Lue lisää:

Talousarvio 2022 ja taloussuunnitelma 2022–2025 (pdf, 2mt)
Talousarvio ja taloussuunnitelma 2022-2025 visualisoituna (Power Bi esitys)

Lisätietoja:
kaupunginjohtaja Marita Toikka, puh. 020 615 3100, marita.toikka@kouvola.fi
talousjohtaja Hellevi Kunnas, puh. 020 615 5054, hellevi.kunnas@kouvola.fi

Sivun alkuun