Valtioneuvosto esitti kansallisia lisärajoituksia tiistaina. Tästä tiedotteesta voit tarkistaa, miten rajoituksia sovelletaan käytäntöön Kymenlaaksossa.
Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmä ja Kouvolan kaupungin valmiusryhmä kokoontuivat keskiviikkona päivittämään koronatilanteen edellyttämiä rajoituksia ja suosituksia. Päivityksen pohjana olivat valtioneuvoston tiistaina esittämät lisärajoitukset ja suositukset heikentyneen koronatilanteen johdosta.
”Suosittelemme joululoman viettoa mahdollisimman rauhallisesti, turvallisuuspäällikkö Johanna Franzén sanoo.
”Jos suuri määrä ihmisiä sairastuu nyt yhtä aikaa koronavirukseen, se voi kuormittaa sairaalat ja aiheuttaa myös työvoimapulaa esimerkiksi terveydenhuollossa tai muilla kriittisillä aloilla.”
Rokotukset ovat edelleen tehokas tapa vakavan koronavirustaudin ehkäisyyn ja sairaalakuormituksen vähentämiseen. Kouvolan kaupunki ja Kymsote suosittelevat vahvasti kaikkia niitä, jotka eivät vielä ole ottaneet yhtään rokotetta, hakeutumaan rokotuksiin.
Rokotusajan voit varata Kymsoten sivuilta. Voit myös tarkistaa walk in -rokotusten aikataulut.
Alueellinen koronakoordinaatioryhmä päätti kokoontua uudelleen heti joulun jälkeen maanantaina 27.12.2021.
Ravintolat
Ravintoloihin kohdistuu valtioneuvoston asettamia rajoituksia aukiolon ja asiakasmäärän suhteen.
Ravintolarajoituksista löytyy lisätietoa valtioneuvoston sivuilta.
Koronapassin käyttöä rajoitusten vaihtoehtona rajataan jouluna ja sen käyttö keskeytetään 28.12. alkaen valtioneuvoston asetuksella kolmen viikon ajaksi korkean riskin kohteissa, kuten baareissa, karaokeravintoloissa ja yökerhoissa.
Yleisötilaisuudet
Kymenlaaksossa on voimassa Etelä-Suomen aluehallintoviraston antama rajoituspäätös, joka kieltää yli 50 henkilön yleisötilaisuudet sisätiloissa 12.1.2022 asti. Rajoituksen voi kiertää koronapassia käyttämällä.
Koronapassin käyttö rajoitusten vaihtoehtona on keskeytymässä 28.12. alkaen valtioneuvoston asetuksella kolmen viikon ajaksi korkean ja kohtalaisen riskin yleisötilaisuuksissa. Tällaisia tilaisuuksia ovat esimerkiksi massatilaisuudet, joissa istumapaikkaa ei ole määritetty sekä messut, joissa ei ole erityisjärjestelyitä kontaktien välttämiseksi.
Yksityis- ja perhetilaisuudet
Koronakoordinaatioryhmä suosittelee, että yli 20 hengen yksityistilaisuuksia tai perhejuhlia ei järjestetä eikä näihin osallistuta. Yksityistilaisuuksissa on vahva suositus käyttää maskia.
Tartuntatautilaki 58d:n käyttöönotto
Koronakoordinaatioryhmä suosittelee Etelä-Suomen aluehallintovirastolle tartuntatautilain pykälän 58d käyttöönottoa. Aluehallintovirasto käsittelee mahdollisesti jo ennen joulua pykälän 58d käyttöönottoa Kymenlaaksossa.
Pykälän mukaisesti tilojen käyttö on järjestettävä siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Toimijat tekevät päätöksen siitä, miten lähikontaktien aiheuttamaa riskiä vältetään tilassa.
Toimija voi toteuttaa velvoitteensa asiakasmäärää rajoittamalla, asiakaspaikka- tai tilajärjestelyin taikka muulla toimintansa erityispiirteet huomioon ottavalla tavalla. Pykälän käyttöönotto voidaan toteuttaa siis tilakohtaisesti eri tavoin. Rajoituksen vaihtoehtona voi tarvittaessa käyttää myös koronapassia siten kuin se on lainsäädännössä mahdollista.
Koulut ja oppilaitokset
Perusopetus ja toinen aste valmistautuvat aloittamaan kevätlukukauden normaalin aikataulun mukaisesti lähiopetuksessa.
Ammattikorkeakouluille suositellaan etäopetusta 16.1.2022 asti. Suositus ei koske välttämätöntä lähiopetusta.
Ryhmäharrastustoiminta
Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmä suosittelee joulutauon jatkamista kaikessa ryhmäharrastustoiminnassa loppiaisen jälkeiselle viikolle eli 10.1.2022 asti.
Maskien käyttö
Kymenlaaksossa on voimassa laaja maskisuositus kaikille 12 vuotta täyttäneille erityisesti sisätiloissa. Kuntia ja kaupunkeja sekä yksityisiä työnantajia suositellaan velvoittamaan maskin käyttöä työntekijöilleen kaikessa lähityössä.
Yksityisten toimijoiden suositellaan velvoittavan maskin käyttöä myös asiakkailta esimerkiksi yleisötilaisuuksissa, kaupoissa, julkisissa liikennevälineissä ja muissa asiakastiloissa.
Etätyö
Etätyötä suositellaan mahdollisimman laajasti kaikissa niissä työtehtävissä, joissa se on mahdollista.
Taustaa
Suomen hallitus neuvotteli tiistaina 21. joulukuuta koronatilanteesta ja linjasi uusista rajoituksista ja muista tarvittavista toimenpiteistä. Rokotuskattavuuden noston lisäksi tarvitaan sekä valtakunnallisia että alueellisia tehokkaasti lähikontakteja rajoittavia toimia, joilla epidemian leviämistä voidaan hidastaa. Näin saadaan lisäaikaa kolmansien rokoteannosten antamiselle.
Hallitus suosittelee viranomaisia arvioimaan ja sen mukaisesti ottamaan laajasti ja täysimääräisesti käyttöön tartuntatautilain mukaisia pandemiantorjunnan keinoja.
Lisäksi hallitus linjasi, että nopealla aikataululla valmistellaan tartuntatautilain mukainen valtioneuvoston asetus koronapassin määräaikaisesta käytön rajoittamisesta 28.12.2021 alkaen kolmen viikon ajaksi.
Sisärajavalvonta otetaan uudelleen käyttöön Suomen rajoilla tiistaina 28.12. alkaen.
Hallitus varautuu suorien ja välttämättömien rajoitustoimista aiheutuvien kustannusten korvaamiseen tilanteen edellyttämällä tavalla.
Lue valtioneuvoston tiedote valtioneuvoston verkkosivuilta.
Kymenlaakson koronatilanne kehittyy huonompaan suuntaan
Kymenlaakso on koronaviruksen leviämisalue. Koronatilanne kehittyy nyt huolestuttavasti huonompaan suuntaan. Kahden viimeisen viikon aikana ajalla 8.-21.12.2021 on todettu 276 uutta koronavirustartuntaa. Tapausmäärien nousun myötä ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on 170 ja positiivisten näytteiden osuus 4,2 %.
Tänään on todettu 44 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä neljä koronaviruspotilasta. Sairaalahoidon osalta tilanne on rauhallinen, mutta terveydenhuollossa varaudutaan kuitenkin vaikeampaan käänteeseen.
Kymenlaaksossa on vahvistunut ensimmäinen koronaviruksen omikron-muunnos viime viikon lopulla. Näytteiden sekvensointi ja omikroniksi vahvistaminen vie aikaa. SGTF- eli omikron-varianttiepäilyjen osuus kertoo virusmuunnoksen nopeasta leviämisestä alueella: Omikroniin viittaavan SGTF-löydöksen osuus oli toissa viikolla 11,1 prosenttia, viime viikolla 23,5 prosenttia ja nyt SGTF-löydöksen osuus on jo jopa kolmasosa näytteistä.
- Kaksi rokoteannosta suojaa nykykäsityksen mukaan myös omikronin vakavalta muodolta, kolme annosta varsin hyvin tartunnaltakin. Mutta tartuntasuoja kahden annoksen jälkeen on heikompi kuin aikaisempien varianttien kohdalla, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa toteaa.
- Koronarokotuksiin hakeutuminen juuri nyt on erittäin tärkeää etenkin niillä, joilta puuttuu ykkös- tai kakkosrokotus.
Koronatartuntoja esiintyy koko maakunnan alueella. Eniten tartuntoja on suurimmissa kaupungeissa Kouvolassa ja Kotkassa.
Tartunnanjäljitys on onnistunut kasvaneista tartuntamääristä huolimatta edelleen hyvin ja se kontaktoi tartunnansaajan pääsääntöisesti saman päivän aikana tai viimeistään seuraavana päivänä. Tämän päivän tartuntamäärän selvittäminen on todennäköisesti haasteellinen ja työläs.
Yleisimmät tartunnanlähteet ovat edelleen sama talous (29 %) ja muu lähipiiri (8 %), mutta lähipiirin osuus on pienentynyt ja muiden tartuntalähteiden osuus kasvanut. Syynä on todennäköisesti se, että uusi virusmuunnos tarttuu aiempaa herkemmin. Muita tartunnanlähteitä ovat: työ (6,2 %), yksityistilaisuus (5,1 %) ja ulkomaanmatka (4 %).