Tänä vuonna tulee 100 vuotta Kouvolan maalaiskunnan perustamisesta. Juhlavuoden kunniaksi Poikilo-museot on avannut kokoelmiaan nähtäväksi maksuttomassa Finna-verkkopalvelussa.
Poikilo-museoiden omasta Finna-näkymästä www.poikilo.finna.fi voi yhdellä haulla etsiä valokuvien ja esineiden lisäksi myös jo aiemmin Finnassa julkaistuja Kouvolan taidemuseon aineistoja.
Millaisia kuvia Finnasta löytyy?
Nyt julkaistussa valokuva-aineistossa on yhteensä noin 1000 kuvaa Kouvolasta, Kuusankoskelta ja Valkealasta. Kuvat ovat kolmen eri valokuvaajan ottamia.
Kouvolalainen valokuvaaja Eero Suikki tallensi ansiokkaasti erityisesti Kouvolan keskustan näkymiä 1960- ja 1970-luvulla. Tuona aikana Kouvolan keskustan kuva muuttui merkittävästi. Vanhoja puurakennuksia purettiin ja nykyinen betoninen ilme alkoi hahmottua. Suikki: https://poikilo.finna.fi/Record/kouvolanmuseo.KMV55:163
Kuusankoskelainen valokuvaaja Aarne Aarnio puolestaan otti kuvia erityisesti Voikkaasta ja sen tehdasympäristöstä 1920- ja 1930-luvuilla. Aarnio: https://poikilo.finna-pre.fi/poikilomuseot/Record/kouvolanmuseo.KMV91:1
Valkealainen valokuvaaja Oskari Wuorenrinne tallensi etenkin 1900- ja 1910-luvuilla Valkealan kirkonkylää ja sen ihmisiä sadoille lasinegatiiveille, joista vain osa on säilynyt nykypäiviin. Museon kokoelmissa olevat kuvat osoittavat, että Wuorenrinne oli maaseututaajaman oloissa poikkeuksellisen ammattitaitoinen ja esteettistä silmää omannut pioneerivalokuvaaja. Wuorenrinne: https://poikilo.finna.fi/Record/kouvolanmuseo.VV17:161?imgid=1
”Kuvien avulla pääsee aikamatkalle menneeseen ja näkee, miten kaupunkikuva on muuttunut aikojen saatossa. On hienoa, että vihdoin pääsemme vastaamaan asiakkaiden toiveisiin julkaista kuvia vapaasti verkossa nähtäville”, iloitsee amanuenssi Olli Rojo.
Finnan avulla voit tutkia museon esinekokoelmaa
Esinekokoelmasta julkaistaan yli 400 esineen otos, jossa suurin osa on urheiluun liittyvää esineistöä. Urheiluhistoriaan liittyvää esineistöä talletettiin kokoelmiin vuonna 2015 urheiluhistorianäyttelyn valmistelun yhteydessä. Finnassa on nyt nähtävillä muun muassa Myllykosken Pallo -47:n ja Kouvolan Pallonlyöjien palkintoja ja peliasuja.
”Yhteisen kulttuuriperinnön tuominen näkyväksi on todella tärkeää. Esineet ovat suojassa pakattuina säilytykseen, joten niitä ihaillaan vain erityistilanteissa, esimerkiksi näyttelyissä. Finnan avulla kuka tahansa pääsee näkemään, miten monipuolisia ja erityyppisiä esineitä museoiden kokoelmiin on tallennettu”, toteaa amanuenssi Minna Isopahkala.
Kuvat ja kuvien tiedot vapaasti käytettävissäsi
Poikilo-museoiden Finna-näkymässä olevat kuvat ja kuvien yhteydessä olevat tiedot ovat vapaasti käytettävissä. Kuvat on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä (CC BY 4.0) Ne ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, mutta käytön yhteydessä on aina mainittava julkaisija eli Poikilo-museot sekä kuvaajan nimi, jos se on tiedossa. Painolaatuisen kuvan voi tilata Poikilo-museoiden kuva-arkistosta.
Lisää aineistoja museon kokoelmista on nähtävissä Finnassa jo keväällä. Silloin julkaistaan mm. lisää Eero Suikin ottamia kuvia 1960- ja 1970-luvuilta. Kaupunginmuseo Poikilossa nähtävillä olevan Koko Kouvolan Teatteri -näyttelyn kunniaksi joukossa on paljon Kouvolan Teatteriin liittyviä kuvia.
Finna kokoaa arkistojen aarteet näkyväksi
Poikilo-museoiden kokoelmissa on 2500 taideteosta, 35 000 esinettä ja noin 130 000 valokuvaa ja negatiivia. Vuoden 2021 aikana otettiin käyttöön uusi tietokantajärjestelmä, joka mahdollisti myös aineistojen julkaisemisen Finnassa. Poikilo-museot sai hankkeeseen 30 000 euron avustuksen Opetus- ja kulttuuriministeriöltä.
Finna on koti Suomen kulttuuri- ja tiedeaineistoille. Finna.fi kokoaa satojen museoiden, kirjastojen ja arkistojen aarteet yhteen osoitteeseen, jossa niiden äärelle pääsee helposti ja nopeasti. Lisäksi Finna kehittää yhdessä asiakasorganisaatioidensa kanssa ilmaista alustaa, jolla eri toimijat voivat luoda oman sähköisen hakupalvelun tai esimerkiksi verkkokirjaston.