Kaupunginvaltuusto koolla talousarvioseminaarissa

Kouvolan kaupunginvaltuutetut ovat tänään keskiviikkona 12. lokakuuta olleet koolla pohtimassa vuoden 2023 talousarvion reunaehtoja ja painopistealueita.

Syksyisen kaupunginvaltuuston talousarvioseminaarin avannut Paula Werning totesi, että kaupungin talousarviota tehdään uudessa tilanteessa: sote-palvelut siirtyvät hyvinvointialueuudistuksen seurauksena 1.1.2023 valtion järjestämiksi ja maksamiksi. Tämä vaikuttaa niin kuntien tuloihin kuin menoihinkin. Lisäksi olosuhteet ovat poikkeukselliset muun muassa inflaation ja korkojen nousun sekä energian hintojen kallistumisen vuoksi.

– Kouvolalle tuo omat lisähaasteensa se, että kaupungin pitää jatkaa taloutensa tasapainottamista ja sillä on tulevina vuosina merkittäviä investointipaineita, Werning totesi.

Hyvänä hän piti sitä, että kaupungin talouden ennustettavuus kasvaa sote-uudistuksen toteuduttua.

Kouvola tarvitsee myös uusia asukkaita ja yrityksiä

Kaupunginjohtaja Marita Toikka kertasi puheenvuorossaan vuoden 2023 talousarvioprosessin kulkua: Lautakunnat ovat saaneet ensi vuoden talouden raamin ja työstäneet omia talousarvioesityksiään. Kaupunginhallitus käsittelee vuoden 2023 talousarvioesitystä ensimmäisen kerran loka-marraskuun vaihteessa. Vuoden 2023 talousarviosta päättää kaupunginvaltuusto joulukuun kokouksessaan.

– Kaupunki teki viime valtuustokaudella merkittäviä palveluverkkopäätöksiä esimerkiksi uusien koulujen rakentamisesta. Investoinnit tuovat toteutuessaan käyttötalouden säästöjä, ja tämä on lähtökohta myös uusista hankkeista päätettäessä: toteutetaan vain investointeja, jotka pienentävät aikanaan kaupungin menoja, Toikka sanoi.

Toikka näki välttämättömänä, että Kouvola aloittaa määrätietoisen työskentelyn uusien asukkaiden ja yritysten saamiseksi kuntaan.

– Tarvitsemme talouden tasapainottamiseksi myös uutta tulopohjaa.

Sivun alkuun