Kouvolan turvallisuustapahtuma toi yhteen ulko- ja turvallisuuspolitiikan suuret nimet

Puolustusministeri Antti Kaikkonen, kaupunginjohtaja Marita Toikka ja maavoimien komentaja Pasi Välimäki

Kouvolan turvallisuustapahtuma kiinnosti usealla rintamalla. Tapahtuman puheenaiheiksi nousivat Nato, asevelvollisuus, arjen turvallisuus ja monen asian pohjana oleva luottamus.

Kouvolan turvallisuustapahtuman livestriimi keräsi maanantaina satoja silmäpareja turvallisuuspolitiikan kärkinimien esitysten äärelle. Lisäksi paikan päällä ohjelmaa seurasi noin 200 kutsuvierasta. Keskustelua käytiin ahkerasti sekä kahvipöydissä että Twitterissä.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen nosti puheessaan esiin Naton, ensi vuoden puolustusbudjetin sekä Suomen puolustuksen suuntaviivat. Ensi vuonna puolustukseen käytetään 6,1 miljardia euroa. Se on Suomen kaikkien aikojen korkein yksittäisen vuoden puolustusbudjetti.
”Olen ylpeä siitä, miten suurta tukea puolustuksen kehittäminen Suomessa nauttii, puoluekirjaan katsomatta, yli hallitus- ja oppositiorajojen.”
Ulkopoliittisen insituutin johtaja Mika Aaltola peräänkuulutti positiivisia visioita sotauutisten täyttämään todellisuuteen. Hän kehotti suuntaamaan katseet eteenpäin, Ukrainan sodan jälkeiseen aikaan.
”Iso visio on. että sodan jälkeinen läntinen turvallisuusjärjestelmä on kattavampi ja tiiviimpi kuin se aiemmin on ollut. Suomi ei enää etuvartio, vaan osa Eurooppaa ja samalla enemmän turvassa.”

Eniten samanaikaisia katsojia striimillä oli tulevan hallituskauden turvallisuuspolitiikkaa puineen puoluetentin aikana. Tentissä joukko eduskuntaryhmien puheenjohtajia ja varapuheenjohtajia esittivät muun muassa konkreettisia toimia kokonaisturvallisuuden parantamiseksi. Mielipiteitä jakoi erityisesti kysymys naisten asevelvollisuudesta.
Oman osansa tentin keskustelussa sai myös Kaakkois-Suomen merkitys seuraavan hallituksen ohjelmassa. Kymenlaaksosta on tullut huoltovarmuuden kannalta keskeinen paikka: Sopiva etäisyys itään ja mereen, hyvät yhteydet, varuskunta ja tilaa.

Kouvolan turvallisuuskonferenssi järjestettiin kolmatta kertaa. Livestriimiä pystyi seuraamaan muun muassa Ilta-Sanomien, Kouvolan Sanomien, Kymen Sanomien, Helsingin Sanomien ja Iltalehden nettisivujen kautta.

Lisätietoja:

Kouvolan turvallisuustapahtuman internet-sivut.

Sivun alkuun