Kouvolan Ammattiopisto Oy, Eduko, aloittaa muutosneuvottelut

Kouvolan Ammattiopisto Oy:n hallitus on päättänyt Kouvolan Ammattiopisto Oy:n (Eduko) koko henkilöstöä koskevan muutosneuvottelun aloittamisesta kokouksessaan 26.1.2023. Neuvottelut ovat osa yhtiön sekä lyhyen että pitkän ajan sopeuttamistoimenpiteitä. Toimenpiteillä ja toimintaa uudistamalla tavoitellaan vuositasolla 5,3 milj. euron säästöjä.

KOUVOLAN AMMATTIOPISTO OY

TIEDOTE 15.2.2023

Eduko hakee säästöjä ostoja ja hankintoja vähentämällä, edelleen kilpailuttamalla, toimintaa uudelleen järjestelemällä, henkilöstöä vähentämällä ja muilla mahdollisilla toiminnan tehostamiseen liittyvillä toimenpiteillä (esimerkiksi toimitilaratkaisuin). Henkilöstömenoja vähennetään vähintään 3,25 milj. euroa nykyisestä tasosta. Tämä edellyttää kokonaisuudessaan noin 60 henkilötyövuoden vähennystä.

Muutosneuvottelut koskevat Kouvolan Ammattiopisto Oy:n koko työsopimussuhteista henkilöstöä. Henkilöstövähennykset toteutetaan päällekkäisiä työtehtäviä poistamalla, organisaatiorakennetta uudelleenjärjestelemällä ja ne koskevat kaikkia henkilöstöryhmiä.

– Muutosneuvottelujen jälkeen olemme taloudellisesti ja toiminnallisesti vahvemmalla pohjalla, työn jakoa Kouvolan Ammattiopisto Oy:n ja sen tytäryhtiön välillä selkiytetään. Edukossa keskitymme entistä voimakkaammin perustehtäväämme eli oppimistoimintaan. Huolehdimme siitä, että opiskelija on kaiken toiminnan keskiössä. Viime vuoden lopussa julkaistu Eduko 2030 -strategia tuo meille toiminnan tavoitetilan. Keskitymme jatkossa tarjoamaan entistä monipuolisempaa ammatillista koulutusta sekä yhteishaun että jatkuvan haun opiskelijoille, kertoo toimitusjohtaja|rehtori Petri Tani.

Sopeuttamistarpeen taustalla muun muassa merkittävä kustannusten nousu

– Muutosneuvottelut ovat yksi niistä toimenpiteistä, joilla turvataan yhtiön toiminta tulevaisuudessa. Taloushaasteiden taustalla on maailmantalouden yleinen tilanne ja siitä seuraava kustannusten nousu. Työmarkkinaratkaisut nostivat palkkakustannuksia viime vuonna ja ne nousevat tänä vuonna edelleen.

Edukon ensimmäinen toimintavuosi on mennyt odotetusti Kouvolan kaupungin ja ministeriön lisärahoituksen turvin. Vuoden 2023 tulos olisi ilman vaadittavia sopeuttamistoimia -2,7 milj.

– Yhtiöittämisen myötä tilavuokriin tehtiin tarkennuksia ja vuokrataso nousi merkittävästi. Eduko on kilpailuttanut keskeisimmät hankinnat, mutta hintojen nousupaine näyttää jatkuvan, taustoittaa Kouvolan Ammattiopisto Oy:n hallituksen puheenjohtaja Veikko Niemi.

Kouvolan Ammattiopisto Oy:n hallituksen varapuheenjohtaja ja Kouvolan Aikuiskoulutussäätiön hallituksen puheenjohtaja Mikko Jokinen kertoo ammatillisen koulutuksen yhdistymisestä Kouvolassa: – Kouvolassa oli kaksi keskenään kilpailevaa koulutustoimijaa, ja yhdistyminen oli paras keino turvata ammatillinen koulutus alueella ja uudistaa sitä. Tuomme vakautta seutukunnalle ja sen työ- ja elinkeinoelämälle entistä ketterämmillä ja monialaisemmilla toimintamahdollisuuksilla. Tehostamistoimenpiteet ovat luonnollinen osa yhdistymisprosessia. Nyt olemme iso ja vahva, alueellisesti merkittävä toimija, joten yhdistyminen on ollut hyvä päätös!

Muutosneuvottelut alkavat 21.2.2023 ja kestävät vähintään kuusi viikkoa. Uusi organisaatio aloittaa 1.8.2023.

Sivun alkuun