Ukrainalaisen ja suomalaisen pianomusiikin helmiä Talvivalkeilla

Jean Sibeliuksen Kuusi ja Finlandia, Toivo Kuulan Virta venhettä vie. Tuttua ja rakastettua suomalaista pianomusiikkia. Mutta keitä ovat Volodymyr Skuratovsky tai Viktor Kosenko? Pohjois-Kymen musiikkiopiston pianistit Iana Lang ja Johanna Hasu ovat koonneet Talvivalkeiden päätöskonserttiin monipuolisen kattauksen tuttua ja tuntemattomampaa pianomusiikkia Ukrainasta ja Suomesta.

Talvivalkeiden päätöskonsertissa Suomi – Ukraina –pianokonsertti kuullaan kahta huippupianistia Iana Langia ja Johanna Hasua Kouvolatalossa 2. huhtikuuta klo 14.00.

Iana Lang on suomalais-ukrainalainen pianisti, joka on syntynyt vuonna 1990 Kiovassa. Hän muutti Suomeen vuonna 2011 ja on työskennellyt pianonsoiton opettajana Pohjois-Kymen musiikkiopistossa vuodesta 2015.

”Opiskelin Ukrainassa pianonsoiton opettajaksi,” kertoo Iana Lang. ”Emme kuitenkaan soittaneet juurikaan ukrainalaisten säveltäjien musiikkia, vaan neuvostoliittolaisten suurten nimien teoksia. Olkoonkin, että koko Neuvostoliittoa ei ollut enää olemassa.”

Johanna Hasu on kouvolalainen filosofian tohtori, pianonsoiton opettaja ja kirjailija. Hän toimii Pohjois-Kymen musiikkiopistossa pianonsoiton lehtorina. Hasu on toiminut pääasiassa kamarimuusikkona erilaisissa kokoonpanoissa, mutta on viime aikoina esiintynyt myös soolo-ohjelmistolla.

”Opiskelin Jyväskylässä pianonsoiton opettajaksi, olin välillä töissä Mikkelin ja Lahden musiikkiopistoissa ja nyt olen palannut kotiin,” kertoo Hasu, joka on toiminut Kouvolassa opettajana vuodesta 2010.

Hasu on opiskellut konservatorion ja ammattikorkeakoulun lisäksi Jyväskylän yliopistossa, josta hän valmistui filosofian tohtoriksi vuonna 2017. Hänen väitöskirjansa käsitteli oppimisen vaikeuksia pianonsoiton opiskelussa.

Molemmat pianistit ovat laajentaneet osaamistaan myös muille taiteen aloille. Iana Lang on opiskellut valokuvaajaksi Elena Karneevan johdolla verkkokursseina. Hän kuvaa pääasiassa ihmisiä ja lapsia. Hänelle valokuvissa tärkeintä ovat valon ja tunteen välittäminen.

Johanna Hasu on myös kirjailija. Häneltä on julkaistu oppikirjojen lisäksi kolme runokokoelmaa ja psykologinen trilleri Roihu, joka oli myös Tiiliskivipalkinto-finalistina vuosi sitten. Hänen huhtikuussa ilmestyvä romaaninsa Ei hyvä hylätyn rakentuu Toivo Kuulan Eino Leinon runoon Tuijotin tulehen kauan säveltämän laulun ympärille ja noudattaa sävellyksen muotoa. Tämä on myös yksi syy sille, että konsertissa kuullaan juuri Toivo Kuulan musiikkia.

Konsertti on melodioiden ja tunnelmien juhlaa

”Valitsin soitettavat sävellykset tämänhetkisen tunnelmani vuoksi. Osa kappaleista perustuu ukrainalaisiin kansanlauluihin, se on todella rikas ja tärkeä alue ukrainalaisessa musiikissa. Sen lisäksi kuullaan sävellyksiä 1850-luvulta tähän päivään saakka. Halusin luoda suomalaisille kuulijoille kuvan ukrainalaisen pianomusiikin kauneudesta. Tämä on vain pieni kurkistus siihen rikkaaseen maailmaan,” kertoo Lang.

”Olen seurannut, miten ihmiset rakastavat tiettyjä sävellyksiä – esimerkiksi Sibeliuksen Kuusi tai Finlandia. Halusin tuoda näitä tuttuja rakkaita säveliä tähän konserttiin. Pieni runsaudenpula kyllä vaivasi, sävellyksiä riittäisi vaikka kuinka moneen konserttiin,” naurahtaa Hasu.

Konsertti alkaa Ukrainan kansallislaululla ja päättyy Oskar Merikannon Fantasiaan teemasta Tuoll’ on mun kultani, jonka Iana Lang ja Johanna Hasu esittävät nelikätisesti. Konsertin juontaa ja ukrainalaisen kansanlaulun Nese Halja vodu laulaa Nina Castén. Hän on laulaja, kulttuurin moniosaaja ja viestinnän ammattilainen, joka on työskennellyt pitkään kulttuurituotannon parissa. Kulttuurienvälinen dialogi ja tällä hetkellä erityisesti Ukraina ovat hänen sydäntään lähellä, ja hän itse myös esittää slaavilaista musiikkia Lunaria-yhtyeessään.

Konsertin aikana salin seinälle heijastetaan molempien pianistien ottamia valokuvia ihmisistä, luonnosta ja rakennetun ympäristön yksityiskohdista.

Pianokonsertin lippuja lahjoitetaan myös ukrainalaisille pakolaisille

Talvivalkeat-kulttuuritapahtumaa vietetään tänä vuonna jo 31. kertaa. Vuosittaiseen tapahtumaan kutsutaan sekä paikallisesti että maanlaajuisesti tunnettuja esiintyjiä eri aloilta. Talvivalkeat pyrkii tuottamaan kaikille saavutettavia ja edullisia kulttuurielämyksiä.

Kouvolan kaupunki lahjoittaa Iana Langin ja Johanna Hasun konserttiin 30 lippua ukrainalaisille, jotka ovat sotaa paossa Kouvolassa.

Kulttuuri kuuluu kaikille. Kouvolan kaupungin yksi tärkeimmistä tehtävistä on tuottaa tasokasta, kiinnostavaa ja saavutettavaa kulttuuritarjontaa jokaisen asukkaan koettavaksi. Musiikki-, teatteri- ja taide-elämykset tuovat jokaisen elämään mielekkyyttä ja merkityksellisyyttä.

Lue lisää Talvivalkeat –konserttisarjasta tapahtuman verkkosivuilta ja osta liput Ticketmaster-verkkokaupasta

Lisätietoja:

kulttuurituottaja Helena Jetsu, Kouvolan kaupunki, puh. 020 615 7420, helena.jetsu@kouvola.fi

Johanna Hasu, johannahasu1@gmail.com, puh. 040 548 3608

Sivun alkuun