Auta selvittämään lähteiden tilaa

Lähde, josta heijastuu sen ympärillä olevat puut. Ympäristössä myös saniaisia ja muita metsän kasveja.

Suomessa on paljon lähteitä ja lähteikköjä, mutta kukaan ei tiedä tarkasti, kuinka paljon ja missä. Lähteitä on myös tuhoutunut monista eri syistä, ja lähteiden nykytila tunnetaan heikosti.

Suomen Ympäristökeskus kerää tänä kesänä aktiivisesti tietoa lähteistä. Etsi siis luonnossa liikkuessasi lähteitä ja lähetä havaintosi havaintolomakkeen avulla.

Lähde on paikka, jossa pohjavettä purkautuu maanpintaan. Lähteessä voi olla selvä vesiallas tai esimerkiksi hetteinen sammaleinen tihkupinta. Lähteen vesi on kesälläkin kylmää, toisin kuin muunlaisten vesikuoppien vesi. Lähteestä purkautuva vesi voi muodostaa noron tai puron.

Havaintosivulta löytyy karttapohja tunnetuista lähdepisteistä sekä kysymyksiä lähteiden tilaan liittyen. Kartalle voi lisätä uusia pisteitä, jos löytää/tietää kartalta puuttuvia lähteitä. Havaintosivun kautta kannattaa myös lähettää kuvia lähteestä ja sen lähiympäristöstä. Kertyvää aineistoa hyödynnetään lähteiden nykytilan arvioinnissa ja niiden ennallistamisen suunnittelussa.

Kiitos avustasi!

Havainnointisivuun liittyvät mahdolliset tekniset kysymykset voi laittaa osoitteeseen: havaitsemaan(a)syke.fi

Lisätietoja lähteistä ja niiden ennallistamisesta Kaakkois-Suomen ELY-keskus: Matti Halonen p. 0295029083, matti.halonen(a)ely-keskus.fi

Lisätietoja Kouvolan ympäristöpalveluissa: Kati Halonen p. 0206158048, kati.halonen(a)kouvola.fi ja Hannu Friman p. 0206157900, hannu.friman(a)kouvola.fi.

Sivun alkuun