Pelien Vapaakaupunki juhlistaa pelitaiteen pääkaupunkia

Pelitaiteen pääkaupungin kahden vuoden taival huipentuu Kohoa Synergiakeskuksessa marraskuussa, kun Pelien Vapaakaupunki tuo kaupungin keskustaan pelejä, pelitaidetta ja erilaista pelitoimintaa.

Pelejä ja pelitaidetta esiin nostava, yleisölle ilmainen Pelien Vapaakaupunki –tapahtuma järjestetään 2.-19.11.2023. Se innostaa pelien pariin ja tuo myös alan ammattilaisia yhteen.

Vuonna 2022 ensimmäistä kertaa järjestetty Pelien Vapaakaupunki keräsi tuhansia kävijöitä. Tänäkin vuonna tarjolla on laaja ohjelmasisältö – nähtävillä on muassa Suomen pelimuseon P.O.L.L.E.N-näyttely, kouvolalaisen Hopeakuula Arcaden Flipperin historia -näyttelyä sekä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Game Design -opiskelijoiden digitaalisia pelejä, pelillisiä installaatiota, konseptitaidetta ja VR-teoksia.

Pelien Vapaakaupungissa järjestetään myös useita pelisessioita ja oheistapahtumia, kuten VR-kokemussuunnittelija Eero Tiaisen VR-luovustelutyöpaja 3.11., Pelinikkareiden pelipäivä 6.11., Dungeons & Dragons –roolipelisessio 4.11. ja pelitaiteilija Johanna “Hörhiö” Verhiön liveroolipelisessio 12.11. Lauantaina 11.11. on perhepäivä, jolloin ohjelmassa on paljon kaikkea mukavaa tekemistä niin perheen pienille kuin suurillekin. Tällöin mukana myös Music Fairytalesin jättikokoinen interaktiivinen Feel & Play -tunnetaitopeliseinä.

Pelitaide näkyväksi

Pelitaiteen pääkaupunki on ennakkoluuloton kaksivuotinen projekti, joka on esitellyt laaja-alaisesti pelitaidetta ja näyttänyt, mitä kaikkea pelit ja pelitaide voikaan olla – aina pelien hyvinvointivaikutuksista itseilmaisun moninaisiin muotoihin. Monimuotoisten pelien ja toiminnan avulla Kouvolassa on tuotu näkyväksi pelitaiteen merkitys yhtenä kulutetuimmista kulttuurimuodoista. Pelitaide onkin nousemassa merkittäväksi ilmaisun ja keskustelun herättämisen keinoksi perinteisempien taiteenlajien rinnalle.

Vuonna 2022 käynnistyneen projektin avulla on haluttu purkaa tiettyjä ennakkoluuloja, joita peleihin liittyy ja tuoda pelitaide suurelle yleisölle helposti koettavaksi kulttuurimuodoksi. Poikilo-museossa järjestetyllä pelitaiteen näyttelyllä oli suuri merkitys nuorten yleisöjen tavoittamiselle. Näyttelyn avulla he ovat voineet löytää uusia väyliä kokea kulttuuria. Projektin tekijät myös uskovat, että pelitaiteen avulla voi saattaa uusia kohderyhmiä kulttuurin pariin.

Pelien vapaakaupunki -tapahtumassa ja kaikissa muissakin projektin toimenpiteissä on haluttu nostaa esiin pelintekijöitä ja pelitaiteilijoita sekä tuoda esiin sitä moninaisuutta, mitä pelitaide voi olla. Projektissa on osoitettu, että pelitaidetta voidaan kokea monin eri aistein ja se on paljon muutakin kuin perinteiset lauta- ja videopelit. Mitä kaikkea pelitaide voikaan olla, jää silti yhä selvitettäväksi.

Viime vuonna pelitaide yhdistettiin ensimmäistä kertaa valotaiteeseen ja Lux Like Kouvola -valotaidetapahtumassa nähtiin kiinnostavia pelattavia ja interaktiivisia teoksia. Rahoituksen puuttumisen vuoksi pelillisyys ei ole tänä vuonna mukana Lux Like Kouvolan teoksissa, vaan teokset ovat pääosin nuorten työpajoissa tekemiä. Ne valaisevat Yhteiskoulun julkisivua 3.-5.11.2023. ja NuortenPaikan kaari-ikkunoita 3.11. alkaen tammikuuhun saakka.

Pelitaiteen pääkaupunkia ovat olleet tekemässä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk, Kouvolan Ammattiopisto EduKo, Taiteen edistämiskeskus Taike, Kouvolan kaupunki, Poikilo-museot sekä paikallisia ja kansallisia yrityksiä, säätiöitä ja muita tieteen ja taiteen tukijoita. Projektia ovat rahoittaneet Kouvolan Lakritsi, Kouvolan Asunnot ja Kymen Seudun Osuuskauppa.

Lisätietoja

Projektipäällikkö Annika Salmi, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Xamk, puh. 050 401 5654, annika.salmi@xamk.fi,

Kulttuurituottaja Helena Jetsu, puh. 020 615 7420, helena.jetsu@kouvola.fi

Pelien Vapaakaupunki | Capital of Game Art (capitalgameart.fi)

Capital of Game Art (capitalgameart.fi)Lux Like Kouvola

Sivun alkuun