Keskustassa osoittivat mieltään lauantaina 11.5. varovasti arvioiden sadat kuntalaiset kansalaisliikkeen järjestämässä mielenosoituksessa.
Lauantain 11.5. mielenosoituksen avasi Ratamon yöpäivystyksen säilymistä puolustavan kansalaisliikkeen perustanut Taru Salmi. Hän totesi päivystyksen sulkemisen jo ajatuksena koettelevan ihmisten turvallisuudentunnetta.
– Asun Kouvolassa ja haluan asua jatkossakin. Täällä tulee kuitenkin olla palveluja, Salmi totesi.
Kaupunginjohtaja Marita Toikka kiitti puheenvuorossaan kuntalaisia kokoontumisesta yhteisen tärkeän asian äärelle.
– Kehysriihen linjausta Ratamon yöpäivystyksen sulkemisesta perustellaan kulusäästöillä ja henkilöstön saatavuuden paranemisella. Valitettavasti nämä tavoitteet eivät toteudu, vaan lopputulos on päinvastainen: kulut kasvavat ja henkilöstön saatavuus heikkenee. Tätäkö haluamme?
– Kaikkein tärkeintä on ihmisten henki ja terveys. Kouvolan kaupunki ei hyväksy yöpäivystyksen lakkauttamista, sillä se vaarantaa potilasturvallisuuden, asukkaidemme hengen ja terveyden sekä rikkoo asukkaiden yhdenvertaisuutta, Toikka tiivisti.
Hän toi esiin Ratamon yöpäivystyksen merkityksen alueen muille toimijoille, kuten hyvinvointialueelle, poliisille, pelastuslaitokselle ja puolustusvoimille, ja totesi alueellisen edunvalvonnan jatkuvan vahvana.
Faktat ovat Ratamon puolella ja niitä puolustetaan yhdessä
Kansanedustaja, Kouvolan kaupunginvaltuutettu Ville Kaunisto totesi työn Ratamon yöpäivystyksen puolustamiseksi jatkuvan.
– Jos haluamme edistää asiaamme, meillä kouvolalaisilla on tasan yksi vaihtoehto: tiivistäytyä yhteen rintamaan ja tehdä yhteistyötä meille kaikille tärkeän tavoitteen eteen.
Myös kansanedustaja Sheikki Laakso korosti yhteistyön merkitystä. Laakso nosti esiin myös laadukkaan taustamateriaalin, esimerkiksi huolellisesti tehtyjen kustannusanalyysien, tärkeyden edunvalvonnassa.
Kansanedustaja Paula Werning muistutti Kouvolan olevan koti liki 80 000 ihmiselle. Hän totesi yöpäivystysten lakkauttamisesta kertyvien säästöjen olevan valtakunnallisesti parhaimmillaankin pieniä.
– Ratamon yöpäivystyksen lakkauttaminen merkitsisi, että potilaiden hoidon saanti viivästyy. Tämä vaarantaa potilasturvallisuuden esimerkiksi aivoverenkiertohäiriötapauksissa ja aiheuttaa myös yhteiskunnalle kustannuksia.
– Faktat ovat puolellamme. Odotamme ministeri Juusoa kylään, Werning kiteytti.
Monipuolinen kattaus puheenvuoroja
Mielenosoituksessa käyttivät puheenvuoroja myös hyvinvointialueen aluevaltuutettu Jenni Aikio, hyvinvointialueen aluehallituksen puheenjohtaja Nina Brask, hyvinvointialueen aluevaltuutettu Henna Hovi, hyvinvointialueen aluehallituksen jäsen Joona Mielonen, kunnallisneuvos Jukka Nyberg, työsuojeluvaltuutettu Jari Viljamaa, terveydenhoitaja Soili Vähä-Konka sekä sairaanhoitajat Tuulia Suihkonen sekä Susanna Ruohonen Kouvolan Ratamon päivystyksestä.
– Meillä on päivystyksessä osaava, moniammatillinen tiimi. Hoidamme nykyisin suuren osan potilaista täällä ihan itse ja joissakin tapauksissa aloitamme hoidon täällä ennen potilaan siirtoa muihin yksiköihin.
– Jos yöpäivystys suljetaan, menetämme akuuttilääketieteen päivystyksemme kokonaan ja samalla joukon osaajia niin lääkäreistä kuin todennäköisesti hoitajistakin, Suihkonen ja Ruohonen tiivistivät.