Valtakunnallisten Move! -mittaustulosten mukaan noin puolella Kouvolan viidesluokkalaisista on heikko yleiskunto, joka voi olla haitaksi hyvinvoinnille. Tämä tulos on viidesluokkalaisten osalta heikompi kuin koko maan keskiarvo.
Kuntatason Liikkuva koulu- ja Move! -työryhmiä vetävä Antti Lautala näkee omassa työssään Kaunisnurmen koulun rehtorina, kuinka pienillä asioilla voidaan saada edistystä aikaan. Kyse voi olla esimerkiksi koulun käytävään teipatusta hyppelyradasta tai rekkitankojen hankinnasta kaikkiin luokkiin. Myös matematiikan laskutehtäviä voidaan sijoittaa käytävälle, jolloin liikettä tulee laskujen lomassa.
– Liikuntatuntien sijaan korostaisin liikkuvaa elämäntapaa, mitä tukee myös toiminnallisen oppimisen lisääminen koulutyössä. Toki asiaa auttaisi myös se, jos liikuntatunteja lisättäisiin oppilaiden työviikkoon. Pitkillä välitunneilla on selvästi liikkumista edistävä vaikutus, joten sellaiset olisi saatava kaikkiin kouluihin, Lautala listaa.
Kouvolan mallia koordinoivan kehittämisvastaava Kia Ojasen mukaan harrastetunnit ovat tärkeä keino lisätä peruskouluikäisten hyvinvointia ja mahdollisuuksia harrastaa. Opetus- ja kulttuuriministeriöltä saatu 120 000 euron erillisrahoitus on mahdollistanut kaupungin 30 000 euron omarahoituksen kera kattavan valikoiman harrastekerhoja. Ryhmiä on yhteensä 63 eri puolella Kouvolaa ja niistä 43 tarjoaa mahdollisuuksia liikkumiseen. Oppilaiden ja heidän vanhempiensa toiveiden mukaan järjestetyissä harrastekerhoissa ei kilpailla eri lajeissa, vaan pääpaino on liikkumisen ilossa. Ojanen on huomannut, että etenkin keskustasta kauempana sijaitsevien kerhojen suosio on ollut suuri.
– Varsinkin kouluilla iltapäivisin järjestetyt harrastekerhot ovat perheille mainio juttu, sillä vanhempien ei tarvitse enää illalla lähteä kuljettamaan lapsia pitkiä matkoja harrastuksiin. Maksuttomat kerhot auttavat myös tiukassa taloustilanteessa eläviä perheitä, Ojanen sanoo.
Hyvät tavat juurtuva kotona
Työryhmässä mukana oleva Kouvolan liikuntakoordinaattori Marika Peltonen muistuttaa, ettei kaiken tarvitse olla liikunnaksi leimattua tekemistä. Leikit ja hyötyliikunta ovat molemmat oivia tapoja ylläpitää fyysistä kuntoa.
Koulukuljetusten ajojärjestelyilläkin voidaan vaikuttaa. Kun pysäkille tulee puolikin kilometriä lisää käveltävää, se tuo kaksi kertaa päivässä käveltynä viisi lisäkilometriä kouluviikkoon. Liikkuva Koulu- ja MOVE!-työryhmien edustajat toivovat, että kouvolalaiset vanhemmat ottavat vakavasti Move!-mittausten notkahduksen. Kannattaa tutkailla, viettävätkö omat lapset ja nuoret liikaa aikaa tietokoneilla. Lautalan mukaan on tärkeää juurruttaa lapsille jo pienenä elämisen malli, jossa on riittävästi lepoa, liikuntaa ja terveellistä ravintoa. Ehkäpä siinä samalla joutuvat remonttiin aikuistenkin elämäntavat?
– Kuntosalilla lämmittää aina mieltä, kun näen lapsen ja vanhemman treenaavan yhdessä, Peltonen toteaa.
Jos olet vanhempana huolissasi lapsesi tai nuoresi fyysisen aktiivisuuden vähäisyydestä ja kaipaat tukea, kannattaa ottaa yhteyttä esimerkiksi kouluterveydenhuoltoon. Lisäksi on mahdollisuus kaupungin maksuttomaan liikuntaneuvontaan.
Outi Myllymäen kirjoittama juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 22.5.2024 ilmestyneessä Kouvolan kaupungin tiedotuslehdessä 1/2024. Koteihin jaetun ilmaisjakelun juttuja voi lukea myös kaupungin verkkosivulla: kouvola.fi/julkaisut.