Lääkehoidon toteutus koulussa ja päiväkodeissa

Lapsi punaisessa paidassa istuu tuolilla ja katsoo edessään olevaa oppikirjaa. Reppu roikkuu tuolin selkänojalla.

Kymenlaakson hyvinvointialue on ohjeistanut kuntia ja täsmentänyt lääkehoidon ohjeita kouluissa ja varhaiskasvatuksessa. Huoltajalla on kokonaisvastuu lapsen lääkehoidosta ja lääkehoito toteutetaan aina ensisijaisesti lapsen kotona. Jos lapsi ei itse pysty huolehtimaan lääkityksestään on tilanteita, jolloin lääke joudutaan antamaan lapsen ollessa koulussa tai varhaiskasvatuksessa. Se tehdään tarkan lääkehoitosuunnitelman mukaisesti vain lääkärin määräämillä lääkkeillä.

Ennen lapsen lääkehoidon aloittamista tulee olla yhteydessä varhaiskasvatusyksikön johtajaan tai koulun rehtoriin järjestelyjen aloittamiseksi. Lääkehoitosuunnitelma tehdään myös määräaikaisista lääkärin määräämistä lääkityksistä. Ensisijaisesti huoltajat vastaavat lapsen lääkehoidosta kuuriluontoisten lääkkeiden osalta ja lapsi lääkitään kotona.

Varhaiskasvatuksen ja koulun toiminnassa voidaan tarvittaessa antaa lapselle kroonisten sairauksien hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä sekä ns. kohtausluontoisia lääkkeitä, esim. astmaan, diabetekseen ja epilepsiaan liittyen noudattaen yksilöllistä lääkehoitosuunnitelmaa.

Milloin lapsen lääkehoitoa toteutetaan varhaiskasvatuksessa ja koulussa?

Huoltajalla on kokonaisvastuu lapsen lääkehoidosta ja lääkehoito toteutetaan aina ensisijaisesti lapsen kotona. Kun lapsella on lääkärin määräämää lääkehoitoa vaativa sairaus ja lapsi ei itse pysty huolehtimaan lääkityksestään, lääkehoitoa toteutetaan tarvittaessa lasten varhaiskasvatus- ja oppilaiden koulupäivien aikana sekä aamu- ja päivätoiminnan ja kuntouttavan aamu- ja iltapäivähoidon aikana. Lääkehoitoa annetaan vain lääkärin määräämillä lääkkeillä.

Miten lapsen lääkehoito toteutetaan?

Huoltajien sekä terveys- ja opetustoimen on yhdessä huolehdittava siitä, että lääkehoidon toteuttamisesta on tehty lääkehoitosuunnitelma. Lääkehoitoa toteutetaan aina vain ajantasaisen lapsen yksilöllisen lääkehoitosuunnitelman mukaisesti.

Varhaiskasvatuksen ja koulun toimintapäivän aikana lapsen lääkehoitoa toteuttavat työntekijät vastaavat ja valvovat, että lääke otetaan asianmukaisesti yksilöllisen lääkehoitosuunnitelman mukaisesti. Varhaiskasvatuksen ja koulun toiminnassa voidaan tarvittaessa antaa lapselle kroonisten sairauksien hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä sekä ns. kohtausluontoisia lääkkeitä, esim. astmaan, diabetekseen ja epilepsiaan liittyen noudattaen yksilöllistä lääkehoitosuunnitelmaa.

Lääkehoitosuunnitelma

Yksilöllinen lääkehoitosuunnitelma tehdään kaikille oppilaille, joilla on lääkärin määräämää lääkehoitoa varhaiskasvatus- ja koulupäivän aikana. Lääkehoitosuunnitelma tehdään myös määräaikaisista lääkärin määräämistä lääkityksistä. Ensisijaisesti huoltajat vastaavat lapsen lääkehoidosta kuuriluontoisten lääkkeiden osalta ja lapsi lääkitään kotona.

Lapsen lääkehoidosta vastaava ja lääkehoitoa toteuttava työntekijä täyttää lääkehoidon seurantalomaketta ja ilmoittaa mahdolliset poikkeamat tai muut lääkehoitoon liittyvät muutokset huoltajalle. Lääkehoitoon liittyvistä toimenpiteistä ja seurannasta sovitaan huoltajan kanssa yksilöllisessä lääkehoitosuunnitelmassa.

Kenellä on vastuu lapsen lääkehoidosta?

Lapsen huoltajalla on kokonaisvastuu siitä, että lapsen lääkehoidon kannalta kaikki tarvittava tieto on käytettävissä varhaiskasvatuksessa tai koulussa. Ennen lapsen lääkehoidon aloittamista tulee olla yhteydessä varhaiskasvatusyksikön johtajaan tai koulun rehtoriin järjestelyjen aloittamiseksi. Varhaiskasvatuksessa ja koulussa pyritään mahdollisimman nopeasti siihen, että lapsen lääkehoito toteutuu yksikössä. Voi olla tilanne, että yksikössä ei ole välitöntä valmiutta lääkehoidon järjestämiseen, johon on hyvä varautua.

Huoltaja vastaa lapsen yksilöllisen lääkkeen toimittamisesta varhaiskasvatukseen tai kouluun sekä tiedon siirtämisestä tarvittaessa eri toimijoiden välillä. Apuna henkilökunnan perehdyttämisessä voi olla alan asiantuntijoita, esim. diabeteshoitaja. Lapsen yksilöllinen lääkehoitosuunnitelma tehdään yhteistyössä lapsen huoltajan kanssa.

  • Huoltaja toimittaa lääkkeet varhaiskasvatukseen tai kouluun alkuperäispakkauksessa ohjeineen (lääkkeen nimi, vahvuus, annostus ja lapsen nimi).
  • Mikäli lääke tuodaan kerta-annoksena, lääkkeessä tulee olla sekä lapsen että lääkkeen nimi ja annosteluohje.
  • Käyttämättä jääneet lääkkeet palautetaan huoltajalle ja huoltaja huolehtii mahdollisesta lääkkeiden hävittämisestä.

Huoltajan tulee ilmoittaa myös tilapäisistä ja satunnaisista lääkärin määräämistä lääkkeistä varhaiskasvatukseen tai koululle, mikäli ne vaativat lääkkeen antoa varhaiskasvatus- tai koulupäivän aikana.

Lisätiedot:

Helena Kuusisto, varhaiskasvatuspäällikkö, 020 615 7224
Johanna Lindstedt, opetuspalvelupäällikkö, 020 615 7173
etunimi.sukunimi@kouvola.fi

Sivun alkuun