Valkealan monitoimitalon uusi piha kutsuu ulkoilemaan – monitoimitalon avajaisia vietetään 21.8.2024

Kiipeilytelineitä tekonurmella. Taustalla iso puupintainen rakennus eli Valkealan monitoimitalo

Valkealan monitoimitalon viimeinen vaihe, pohjoisen puolen piha-alueet valmistuivat heinäkuun lopussa ja rakentamisvaihe on kokonaisuudessaan päättynyt. Monitoimitalon avajaisia vietetään 21.8.2024, jolloin ovet ovat avoimet kuntalaisille klo 16–19.

Valkealan yhtenäiskoulun oppilaat pääsivät testaamaan uutta pihaa koulukäytössä syyslukukauden alkaessa viime viikolla. 3.–9. -luokkalaisille ja erityisen tuen oppilaille tarkoitetulla ulkoilualueella on mm. paikkoja pallopeleille, iso kiipeilykuutioiden kokonaisuus, kiipeilyverkko, erilaisia keinuja ja tasapainopuomeja. Liikkumista aktivoidaan myös katumaalauksilla, jotka kannustavat kisailemaan. Lisäksi pihalta löytyy oppilaiden toivomia penkkejä, katoksia sekä kasvillisuutta eri aisteille nautittavaksi. Pihalla on myös erillinen opetustila ulkona tapahtuvaa opetusta varten. Rakennuksen ylimmässä kerroksessa sijaitseva kattoterassi toimii niin ikään yläkoululaisten ulkoilualueena pöytäryhmineen ja liikuntavälineineen.

Päiväkodin sekä esi- ja alkuopetuksen käyttöön rakennettu niin sanottu pienten piha rakennuksen eteläpuolella valmistui jo viime vuonna. Molemmat pihat ovat kuntalaisten vapaasti käytettävissä koulu- ja päiväkotiaikojen ulkopuolella. Uusin piha pelialueineen toimii myös Valkealan alueen lähiliikuntapaikkana.

Varhaiskasvatuksen lapset, koulun oppilaat, huoltajat sekä Valkealan monitoimitalon henkilöstö pääsivät vaikuttamaan pihan välineisiin ja katumaalauksiin monitoimitalon suunnittelun aikana.

Monitoimitalon ylläpidosta vastaa rakentaja YIT

Monitoimitalon urakasta vastasi YIT Business Premises Oy (ent. YIT Suomi Oy), joka toimii rakennuksessa myös palveluntuottajana ja vastaa sovituista ylläpitotoimista 20 vuoden palvelujakson ajan. Tämä tuo kaupungille ennustettavuutta tulevaisuuden ylläpitokustannuksiin ja rakennuksen käyttäjiä helpottaa jo rakentamisen ajalta tuttujen henkilöiden kanssa toimiminen jatkossakin.

Hanke on tuonut alueelle elinvoimaa, sillä YIT:n aliurakoitsijoista noin 60 % oli paikallisia yrityksiä, eli niiden koti- tai toimipaikka oli Kouvolassa. Työmaalla työskenteli eri yritysten kautta noin 225 kouvolalaista. Tehdyistä työtunneista 28 % teki kouvolalainen.

Poikkeuksellisen suuri, monipuolinen ja vastuullinen hanke

Valkealan monitoimitalo on toteutettu ekologisesti kestävästi, mikä näkyy läpi hankkeen niin energiatehokkuudessa, materiaalivalinnoissa kuin toiminallisuuden suunnittelussakin. Tämä on tuonut Valkealan monitoimitalolle 4/5 tähteä riippumattoman auditoijan tekemässä RTS-ympäristöluokituksessa, mikä on harvinaista toimitilarakentamisessa Suomessa.

  • Hiilijalanjälkisäästöjä lähes viidennes ympäristöä huomioivilla valinnoilla: energiatehokkuus A-luokassa, tehokas lämmitys- ja lämmöntalteenottojärjestelmä, ilma-vesilämpöpumppu kaukolämmön lisänä, laaja aurinkosähköjärjestelmä katolla, rakennusmateriaalina mm. kierrätysbetonia ja -terästä.
  • Koko: noin 10 000 m²
  • Kustannukset: noin 29 miljoonaa euroa
  • Materiaalivalinnat: betonirunko, puiden ulkoverhoilu
  • Palvelut: Valkealan yhtenäiskoulu (noin 600 oppilasta), päiväkoti (n. 120 lasta), kirjasto, nuorisotila, Kouvolan kansalaisopisto ja Kymenlaakson hyvinvointialueen perhekeskus. Lisäksi vuokrattavat liikuntatilat.
  • Rahoitus: Kuntarahoituksen vihreä kiinteistöleasing -sopimus. Kaupungilla on leasingvuokra-ajan päättyessä oikeus ostaa kohde rahoituksen jäännösarvolla.
  • Rakennusvuodet: 2021–2024
  • Rakentaja: YIT Business Premises Oy
  • Työllisyysvaikutukset: YIT:n aliurakoitsijoista noin 59 % oli paikallisia yrityksiä, eli niiden koti- tai toimipaikka oli Kouvolassa. Työmaalla työskenteli eri yritysten kautta noin 225 kouvolalaista. Tehdyistä työtunneista 28 % teki kouvolalainen. Alkaneelle palvelujaksolle YIT:n vakiohenkilöstöksi ja alitoimijoiksi on valikoitunut paikallisia. Sopimuksen mukaisesti urakka työllisti kaksi pitkäaikaistyötöntä, joista ainakin toinen jäi pysyvästi takaisin työelämään.
  • Ylläpito valmistumisen jälkeen: YIT Business Premises Oy toimii rakennuksessa palveluntuottajana ja vastaa sovituista ylläpitotoimista 20 vuoden palvelujakson ajan

Monitoimitalon avajaiset 21.8.2024

Valkealan monitoimitalon avajaisia vietetään 21.8.2024. Aamu- ja iltapäivällä on ohjelmaa päivähoidossa oleville lapsille sekä yhtenäiskoulun oppilaille. Päivää juhlistaa virallinen kutsuvierastilaisuus klo 15–16.

Klo 16–19 ovet ovat avoimet kuntalaisille. Monitoimitalossa toimivat koulu, päiväkoti, kirjasto, nuorisopalvelut, kansalaisopisto ja perhekeskus esittelevät illan aikana tiloja ja järjestävät ohjelmaa eri ikäisille. Mukana ovat myös Valkealan Kajo sekä Valkealan kirkonkylän vanhempainyhdistys.

Sisäänkäynti eri puolille taloa tapahtuu ovista A, B, C, D, F1 ja H1. A-sisäänkäynti avautuu yleisölle klo 16.15

Pysäköintipaikat sijaitsevat monitoimitalon ja entisen Valkealan lukion välillä.

Lisätietoa:

Rakentaminen, rakennusurakka: Valkealan monitoimitalo – koko kylän keskus – Kouvolan kaupunki, rakennuttajapäällikkö Anneli Vartiainen, p. 020 615 7117, anneli.vartiainen(at)kouvola.fi

Monitoimitalon toiminta, monitoimitalon avajaiset: rehtori Pauli Pölönen, p. 020 615 6553, pauli.polonen(at)kouvola.fi

Sivun alkuun