Toimintamalli antaa yhdenmukaiset ohjeet lasten ja nuorten parissa toimiville, miten ennaltaehkäistä kiusaamista sekä puuttua kiusaamiseen sen eri vaiheissa. Malli on käytössä Kouvolan peruskouluissa, mutta sitä voidaan soveltuvin osin hyödyntää myös muualla.
Mallissa on määritellyt eri asteiset kiusaamisen ja väkivallan tasot yksittäisestä riitatilanteesta rikolliseen tekoon. Mallissa on myös selvitetty eri toimijoiden roolit kiusaamisen ja väkivallan ennaltaehkäisemiseksi ja puuttumiseksi.
Toimintamallissa ohjataan, mitä tehdä, kun koulussa:
- kiusaaminen tulee tietoon
- kiusaaminen jatkuu, toistuu tai pitkään jatkunut kiusaamistapaus tulee koulun tietoon viiveellä
- kiusaaminen jatkuu tai kyseessä on vakava tai väkivaltainen kiusaamistapaus
- kiusaaminen jatkuu edelleen tai kyseessä on vakava väkivalta tai lainvastainen teko
- Mallissa on kartoitettu myös kiusatulle, kiusaajalle ja koko perheelle apua tarjoavat eri tahot.
Nyt työstetty malli voi soveltuvin osin olla apuna kiusaamisenvastaisessa työssä myös esim. vapaa-ajan harrastustoiminnassa, jolloin seura tai yhdistys peilaa omaa toimintaansa kiusaamisen näkökulmasta. Tärkeintä on, että asiaan kiinnitetään huomiota etukäteen ja mietitään valmiiksi, mitä tehdään, jos tilanteita ilmenee.
Kouluissa malliin perehdytään ja sen toteuttamista seurataan vuosittain rehtorin ja kiusaamisen vastaisen työn vastuuhenkilön johdolla. Opiskeluhuollon ohjausryhmä seuraa toimintamallin käyttämistä ja kerää tietoja sen toteutumisesta.
Yhteisen toimintamallin on työstänyt monialainen, aiheeseen sitoutunut työryhmä, jossa oli mukana koulun ja nuorisopalveluiden eri toimijoita sekä edustus lastensuojelusta, poliisista, järjestöistä, vanhempainyhdistyksestä, opetus- ja kasvatuslautakunnasta sekä nuorisovaltuustosta.
Kouvola on yksi kiusaamisen vastaisen työn edelläkävijöistä
Kouvola on ollut kiusaamisen vastaisen työn edelläkävijä, sillä Korian koulu liittyi Turun yliopiston kehittämään valtakunnalliseen kiusaamisen vastaiseen KiVa Koulu -ohjelmaan jo ohjelman kehittelyvaiheessa. Vuonna 2014 koulu sai valtakunnallisen KiVa Koulu -palkinnon. Rehtori Sinikka Kytömäen aloitteesta ja kaupunginjohtaja Marita Toikan toimesta kaikissa Kouvolan kouluissa on opettajille varattu työaikaa KiVa koulu -ohjelman toteuttamiseen. Valtakunnallisesti ainutlaatuinen satsaus näkyy oppilaiden arjessa vähentyneenä kiusaamisena. Oppilaat ovat kokeneet, että myös koulun henkilökunnan kynnys puuttua kiusaamiseen on madaltunut.
KiVa koulu -ohjelma toimii Kouvolan kiusaamisen vastaisen mallin runkona.
Kiusaaminen teemana Koko Kouvolan vanhempainillassa syyskuussa
Kiusaamisen vastaisesta työstä keskustellaan Koko Kouvolan vanhempainillassa keskiviikkona 19.9.2024 klo 18 Kouvolan teatterilla. Vanhempainillassa esitellään Kouvolan kiusaamiseen ja väkivaltaan puuttumisen toimintamalli ja kuullaan paneelikeskustelussa vastauksia koululaisten, nuorten, vanhempien ja opettajien kysymyksiin. Aiheeseen johdattaa näyttelijä Jarno Hyökyvaaran kiusaamiseen liittyvä esitys. Ilta on interaktiivinen; toimipisteisiin voi osallistua kello 17–18 ja 20–20.30.
Ensimmäistä kertaa järjestettävän Koko Kouvolan vanhempainillan järjestää MLL Kaakkois-Suomen piiri ry yhteistyössä Kouvolan kaupungin, Kouvolan vanhemmat KOVAT ry:n, OAJ:n, nuorisovaltuuston, Kouvolan Teatterin, Kymenlaakson perhekeskuksen ja Kymenlaakson Ensi- ja turvakotiyhdistyksen kanssa. Tapahtuman järjestämiseen on saatu avustusta mm. Kymen Osakeyhtiön 100-vuotissäätiöltä, Kouvolan Rotaryklubilta sekä Suomen vanhempainliitolta.
Lisätietoa
Opetuspalvelupäällikkö Johanna Lindstedt, puh. 020 615 7173, johanna.lindstedt(at)kouvola.fi
Korian ja Napan koulujen rehtori Sinikka Kytömäki, puh. 020 615 7853, sinikka.kytomaki(at)kouvola.fi
Ehkäisevän päihde- ja mielenterveystyön koordinaattori Laura Sillanpää, puh 020 615 9311, laura.sillanpaa(at)kouvola.fi