Ympäristönsuojelu toteutti vaarallisten jätteiden valvontahankkeen kesällä 2024

Öljytynnyreitä, letkuja ja laitteistoja.

Vaarallisen jätteen valvontahanke toteutettiin Kouvolan alueella viidennen kerran. Hankkeen aikana tehtiin 13 valvontakäyntiä ja havaittiin yhteensä 27 toimenpidekehotukseen johtanutta puutetta. Yleisimmät puutteet todettiin vaarallisten jätteiden ja kemikaalien merkinnöissä sekä öljyn- ja hiekanerotuskaivojen kunnossa.

Kouvolan kaupungin ympäristönsuojeluviranomainen on kesän 2024 aikana toteuttanut valvontatarkastuksia vaarallista jätettä tuottavissa, ympäristöluvan ulkopuolisissa yrityksissä eteläisen Kouvolan alueella. Hankkeen aikana tavoitettiin yhteensä 25 yritystä. Puhelimitse käydyn alkuhaastattelun perusteella tarkastuskohteeksi valikoitui ns. riskikohteet, eli yritykset, joissa vaarallista jätettä syntyy melko runsaasti tai runsaasti. Yritysten tuottamia vaarallisia jätteitä ovat mm. jäteöljy, öljyiset rätit ja suodattimet, ajoneuvojen jäähdytin-, jarru-, ja kytkinnesteet, akut, liuottimet ja maalit. Tarkastus tehtiin kahdeksaan autokorjaamoon, kahteen metallialan yritykseen, maanrakennusliikkeeseen, automaalaamoon ja raskaan kaluston huoltamoon.

Hankkeen tavoitteena oli lisätä toiminnanharjoittajien tietoisuutta kemikaalien ja vaarallisten jätteiden säilytyksestä sekä lainsäädännöstä koskien vaarallisia jätteiden jätehuoltoa. Tarkastusten pääpaino oli ohjaus ja neuvonta. Tarkastetuista yrityksistä vaarallisten jätteiden ja kemikaalien säilytys ja hävittäminen oli asianmukaista neljässä yrityksessä. Yhdeksälle yritykselle annettiin kehotus muuttaa toimintaa. Tämän vuoden hankkeessa yleisin toimenpidekehotus liittyi öljyn- ja hiekanerottimien luokituksen ja kunnon tarkastamiseen. Toinen yleinen toimenpidekehotus liittyi puutteellisiin merkintöihin kemikaali- ja jäteöljysäiliöissä.

Hanketta on toteutettu vuodesta 2015 lähtien. Aikaisempina vuosina toimenpidekehotuksia on annettu eniten puuttuvista kemikaalien suoja-altaista ja siirtoasiakirjoista. Tänä vuonna suoja-altaista huomautettiin vain kolmea yritystä ja siirtoasiakirjoista annettiin yksi huomautus. Tämän perusteella voidaan olettaa, että tietoisuus kemikaalien turvallisesta säilytyksestä on lisääntynyt.

Kuitenkin yrittäjien puutteelliset tiedot toimitilojensa öljyn- ja hiekanerotuskaivojen kunnosta ja tarkastuksista kertovat, että hanke on edelleen ajankohtainen ja ohjausta sekä neuvontaa tarvitaan. Öljyjä, polttoaineita, liuottimia ja/tai rasvoja käsittelevien yrityksen tulee varustaa toimitilansa asianmukaisella öljyn-, hiekan- ja/tai rasvanerottimella, jotta jätevesiviemäriin ei kulkeudu sinne kuulumattomia aineita, kuten vaarallisia jätteitä tai öljyjä (Kouvolan ympäristönsuojelumääräykset 9 §).

Lisätietoja:

Pilvi Koivisto, vs. ympäristötarkastaja puh. 020 615 9291, etunimi.sukunimi@kouvola.fi

Marleena Kuitikka, ympäristösuunnittelija puh. 020 615 8016, etunimi.sukunimi@kouvola.fi

Sivun alkuun