Alakoulun tukioppilastoiminta käynnistyy Kouvolassa

Viisi aikuista henkilöä hymyilee kiipeilytelineen edustalla kameralle.

MLL:n Kaakkois-Suomen piiri sai Kymin Osakeyhtiön 100-vuotissäätiöltä merkittävän avustuksen alakoulujen tukioppilastoiminnan toteuttamiseen. Hanke käynnistyy viidellä pilottikoululla: Eskolanmäen yhtenäiskoulu, Valkealan yhtenäiskoulu, Naukion yhtenäiskoulu, Korian koulu ja Sippolan koulu. Tavoitteena on saada alakoulun tukioppilastoiminta osaksi kaikkien koulujen toimintakulttuuria ensimmäisenä kuntana Suomessa.

Alakoulun tukioppilastoiminnalla vahvistetaan yhä varhaisemmassa vaiheessa hyvää ryhmähenkeä ja kouluilmapiiriä sekä ennaltaehkäistään kiusaamista. Tukioppilaat huolehtivat, ettei kukaan jäisi koulussa yksin.

MLL on toteuttanut tukioppilastoimintaa jo yli 50 vuotta, kattaen tänä päivänä 94 % suomalaisista ylä- ja yhtenäiskouluista. Alun perin yläkouluille suunnatulle, koulun hyvinvointityötä tukevalle toiminnalle on tarve myös alakouluilla. Toiminta käynnistetään ensimmäisenä Suomessa niin, että toiminta juurrutetaan yhteistyössä Kouvolan kasvatus- ja opetustoimen kanssa kaikkiin Kouvolan kouluihin. 

Alakoulun tukioppilaat ovat 5.–6.luokkalaisia oppilaita, jotka osallistuvat aktiivisesti toiminnan suunnitteluun ja toteuttamiseen. Näin he pääsevät vaikuttamaan koulun ilmapiiriin ja tapoihin toimia. Tukioppilaat rakentavat koulussa hyvää ryhmähenkeä ja kiusaamisen vastaista normia sekä huolehtivat, ettei kukaan jäisi yksin. Tukioppilastoiminta osallistaa oppilaat itse vaikuttamaan myönteiseen ja turvalliseen kouluilmapiiriin.

”Alakoulun toiminnasta puhuttaessa varhainen ennaltaehkäisy ja puuttuminen on ensisijaisen tärkeää,” toteaa MLL:n Kaakkois-Suomen piirin toiminnanjohtaja Christa Carpelan.

Tukioppilastoimintaa on tutkittu laajasti ja pitkäjänteisesti. Suunnitelmallisesti toteutettuna sen on todettu lisäävän yhteisöllisyyttä ja ennaltaehkäisevän kiusaamista (Karvi 2022).

”On erittäin hienoa, että pilottikoulut lähtivät innokkaasti mukaan rakentamaan ja kehittämään koulun yhteisöllisyyttä ja uutta toimintamallia”, iloitsee toimintaa koordinoiva MLL:n Kaakkois-Suomen piirin nuorisotoiminnan koordinaattori Sami Halme.

”Tukioppilastoiminta on yksi muoto, jossa pyritään madaltamaan kynnystä saattaa toisen ihmisen tietoon asioita, joiden tarvitsee tulla kuulluksi ja tarvittaessa tuoda ne aikuisen tietoon,” jatkaa Eskolanmäen alakoulujen tukioppilasohjaaja Maiju Laurila.

Lisätietoja:

nuorisotoiminnan koordinaattori Sami Halme, sami.halme@mll.fi, 050 4770877

toiminnanjohtaja Christa Carpelan, christa.carpelan@mll.fi, 050 406 3763

opetuspalvelupäällikkö Johanna Lindstedt, johanna.lindstedt@kouvola.fi, 020 615 7173

Sivun alkuun