Kasvatuksen ja opetuksen talousarvio vuodelle 2025 lautakuntakäsittelyyn

Kasvatuksen ja opetuksen palvelu valmistelee talousarviokehystä vuodelle 2025 osana Kouvolan kaupungin talousarviota. Kasvatus- ja opetuslautakunta käsittelee vuoden 2025 talousarvioesitystä kokouksessaan 18.9.2024.

Kaupungin talousarviokehys sisältää kasvatuksen ja opetuksen palveluiden osalta reilun kahden miljoonan euron lisäsäästötavoitteita. Säästötavoite esitetään katettavan myös tänä vuonna muun muassa palveluihin kaavailluilla muutoksilla ja palveluverkon tiivistämisellä. 

Kasvatuksen ja opetuksen palveluille asetettu kokonaissäästötavoite vuosille 2025–2028 on 7,6 miljoonaa euroa. Talousarviokehyksissä on huomioitu lakisääteiset muutokset, esimerkiksi palkkojen korotukset sekä muut välttämättömät muutokset, kuten indeksikorotukset. 

Talousarviosuunnittelussa on huomioitu talouden tasapainottamisen lisäksi kaupunginhallituksen asettamat painotukset erityisesti lapsiin, nuoriin ja heidän hyvinvointiinsa sekä investointeihin, jotka tuovat säästöjä käyttötalouskustannuksiin. 

Vuodelle 2025 säästötavoite on noin 3,6 miljoonaa euroa. Toimenpiteet joudutaan tekemään suurelta osin syyslukukauden käynnistyttyä 1.8.2025 jälkeen. Suunnitelmakaudella 2026–2028 tavoitellaan 3,9 miljoonan euron vuositason leikkausta kustannuksiin. 

Muutokset toiminnassa, prosesseissa ja palveluverkossa eri palveluissa 

Talouden tasapainottamiseksi kasvatuksen ja opetuksen palveluissa on suunniteltu seuraavia muutoksia vuonna 2025: 

Varhaiskasvatus 

  • Esiopetuksen ja perusopetuksen tuen uudistaminen vuoden 2025 aikana
  • Toimintakulttuurin muutokset
  • Vuorovaikutuksen laadun kehittäminen
  • Asiakastietojärjestelmän kilpailutus ja hankinta 2025
  • Ruusulaakson ja Kaipiaisten päiväkotien lakkautus elokuusta 2025 alkaen, Anjalan ja Inkeroisten päiväkotien siirto elokuussa 2025 avautuvaan Inkeroisten monitoimitaloon
  • Kuusankosken alueen palveluverkon tarkastelu Kymintehtaan ja Mäyränkorven osalta
  • Vuorohoidon keskittäminen asteittain, suuntana Kaunisnurmi

Perusopetus

  • Henkilöstömäärän sopeuttaminen laskevaan oppilasmäärään sekä palveluanalyysin hyödyntäminen
  • Tuntikehyksen tarkastelu oppilasmäärien osalta
  • TE24 -uudistuksen tuomat muutokset: Nuorten työpajan ja Ohjaamon siirtyminen nuorisopalveluista työllisyyspalveluihin 1.1.2025
  • Talousarviotarkastelussa kohteena olevat koulut 1.8.2025 alkaen: Kääpälän koulu, Sippolan koulu, Viialan koulu

Lukiokoulutus

  • Uuden palvelutason yksikön  – toinen aste ja korkeakoulutus – käynnistyminen 1.1.2025.
  • Lukioiden hallinnollinen yhdistäminen yhdeksi lukioksi 1.8.2025 alkaen. Opetus jatkuu nykyisissä tiloissa Kuusankoskella ja Yhteisyseossa.
  • Henkilöstömäärän sopeuttaminen laskevaan opiskelija- ja aloituspaikkamäärään sekä palveluanalyysin hyödyntäminen
  • Tuntikehyksen tarkastelu opiskelijamäärien osalta.
  • Yhteistyötä TUVA-koulutuksessa ja yhdistelmäopinnoissa kehitetään Kouvolan ammattiopisto Edukon kanssa.

Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää toimenpiteistä talousarvion käsittelyn yhteydessä 18.9.2024. Valmistelun aikana on tiedotettu lautakuntaa.  

Lautakunnan puheenjohtaja Christa Carpelan myöntää, että säästötavoite on raju. “On tärkeää, että tavoitteiden vaikutukset lapsiin ja nuoriin arvioidaan laajasti päätöksenteon tueksi,” hän sanoo. ”Pidän hyvänä, että talousarviossa esitetään painotusta yleisen tuen vahvistamiseen perusopetuksessa, koska se on kaikkien lasten etu.” 

Kasvatus- opetuslautakunnan esityslista Dynasty-tietopalvelussa to 12.9.2024 alkaen. 

Talousarviovalmistelun painopistealueet 

Kasvatuksen ja opetuksen palveluiden talousarviovalmistelussa on huomioitu seuraavat kaupunginhallituksen asettamat painopistealueita: 

  • Investoinneissa painotus käyttötalouskustannuksia säästöä tuoviin 
  • Kiinteistöjen hallinnan tehostaminen  
  • Perusopetuksen toimintakulttuurin muutos; painopisteinä yleisen tuen vahvistaminen ja yhteistyön kehittäminen (huomioitava lisärahoitusten myöntämisperusteet) 
  • Yhdenmukaiset käytännöt perusopetuksessa sekä toimintamallien varmistaminen ja jalkauttaminen 
  • Koulut ensisijaisia investointikohteita 
  • Liikkuvan elämäntavan lisääminen 
  • Yhteistyön urheiluseurojen kanssa mm. lasten liikunnan kehittämiseksi kouluissa 
  • Matalan kynnyksen harrastusten ja tapahtumien lisääminen 

Tiukassakin taloustilanteessa Kouvolassa panostetaan laadukkaaseen kasvatukseen ja opetukseen 

Suunnittelukaudella 2025–2028 niin varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa kuin lukiokoulutuksessakin kehitetään toimintakulttuuria lasten ja nuorten sekä perheiden osallisuuden lisäämiseksi sekä arvostavan ja luottamusta rakentavan vuorovaikutuksen kehittämiseksi. Digitalisaatiota pyritään hyödyntämään toiminnan sujuvoittamiseksi ja tehostamiseksi. 

Perustana laadukkaalle kasvatukselle ja opetukselle on henkilöstön hyvinvoinnin edistäminen, jota tuetaan osallistavalla johtamisella ja keskustelukulttuurilla.  

Lapsimäärän vähentyessä sekä palveluverkkoratkaisujen edetessä tarvittavien henkilötyövuosien määrä vähenee erityisesti perusopetuksessa ja lukioissa. Perusopetuksen ja lukiokoulutuksen yhteinen henkilöstöresurssin hyödyntäminen on tärkeää erityisesti eläkepoistuman hallinnassa. Henkilöstösäästöjä ei esitetä. 

Lisärahoitusten tavoitteiden mukaisesti pedagogisen koulutuksen saaneen henkilöstön määrää tulee lisätä. Toimintakulttuurin muutoksella tavoitellaan henkilöstön yhteistyön lisäämistä, jotta lapset ja nuoret saavat tukea oikea-aikaisesti, oikeakestoisesti ja oikealla tasolla. Toimenpiteitä ovat yhteisopettajuuden sekä samanaikais- ja rinnakkaisopetuksen lisääminen sekä lapsi- ja opetusryhmien työparityöskentelyn kehittäminen lapsen ja nuoren ohjauksen ja tuen vahvistamiseksi. 

Kouvolan kaupunki tasapainottaa talouttaan 

Kaupungin taloustilanteeseen vaikuttavat muun muassa vähenevä väestömäärä, nousevat kustannukset ja korot, leikkaukset valtionosuuksissa, laskevat verotulot sekä menojen ja tulojen epätasapaino. 

Menojen pienennystä haetaan osana talousarviovalmistelua tarkastelemalla avustuksia, kiinteistöjä, palvelujen tuottamistapoja, palveluverkkoja, digitalisaatiota ja henkilöstökustannuksia. Tulojen lisäyksiä tavoitellaan taksojen ja maksujen korotuksista, kertaluonteisista myyntivoitoista, rahoitustuotoista ja verojen korotuksesta. 

Talousarvion valmistelussa lähtökohtana on, että kaupunki järjestää jatkossakin lähipalveluita kahdeksassa taajamassa. Osa palveluista järjestetään keskitettyinä, mikä edellyttää myös investointeja uusiin tiloihin. Tavoitteena on, että palvelut ovat laadukkaita niin tilojen kuin sisällönkin osalta. 

Kaupungin verkkosivulle on koottu taustaa ja perusteluja kaupungin talouden tasapainottamisesta: Talous tasapainoon – Kouvolan kaupunki 

Lisätietoa 

sivistysjohtaja Veikko Niemi puh. 020 615 7727  

opetuspalvelupäällikkö Johanna Lindstedt, puh. 020 615 7173 

varhaiskasvatuspäällikkö Tiina Kirvesniemi, puh. 020 615 7224

etunimi.sukunimi@kouvola.fi  

Sivun alkuun