Kouvolan kaupungin talousarviota vuodelle 2025 valmistellaan. Talousarviokehys sisältää uusia sopeutustoimia ensi vuodelle 4,9 miljoonalla eurolla, mikä liikunta- ja kulttuuripalveluiden osalta tarkoittaa 0,5 miljoonan euron säästötavoitteita. Liikunta- ja kulttuurilauta käsittelee vuoden 2025 talousarvioesitystä kokouksessaan 17.9.2024.
Vuoden 2024 talousarvion yhteydessä tehtyjen sopeuttamistoimenpiteiden lisäksi kaupungin talous tarvitsee lisää toimenpiteitä. Liikunnan ja kulttuurin palveluiden talousarvioesitystä ohjaa kaupunginhallituksen alkukesällä asettama kehys, jota on päivitetty julkisen rahoituksen, toimialojen välisten erien sekä TE-palveluiden kustannusten osalta.
Liikunnan ja kulttuurin palveluille asetettu säästötavoite on 4,1 miljoonaa euroa vuoteen 2027 mennessä. Talousarviokehyksissä on huomioitu lakisääteiset muutokset, esimerkiksi palkkojen korotukset sekä muut välttämättömät muutokset.
Liikunnan ja kulttuurin palveluiden osalta talousarviosuunnittelussa on huomioitu talouden tasapainottamisen lisäksi kaupunginhallituksen asettamat painotukset erityisesti liikkuvaan elämäntapaan ja edullisiin lähiliikuntapuitteisiin, yhteistyöhön urheiluseurojen kanssa mm. lasten liikunnan kehittämiseksi kouluissa sekä matalankynnyksen harrastusmahdollisuuksiin ja tapahtumiin.
Talousarvioesitykseen sisältyvät merkittävimmät muutokset vuodelle 2025
Liikunnan ja kulttuurin palveluiden säästötavoite vuodelle 2025 on 0,5 miljoona euroa. Tavoitteen saavuttamiseksi lautakunnalle esitetään seuraavia säästötoimenpiteitä vuodelle 2025:
- Inkeroisten jäähallin sulkeminen 157 000 euroa
- Kulttuurin avustusten vähentäminen 70 000 euroa
- Liikuntapaikkojen hoitotason laskeminen 15 000 euroa
- Opiston opetustuntien vähentäminen, kurssipaikkojen keskittäminen ja muut tehostamistoimet 100 000 euroa
- Eläkepoistuman hyödyntäminen 175 000 euroa (4 htv)
Talousarvioesitykseen sisältyvät merkittävimmät muutokset suunnittelukaudella 2026–2028
Vuosisuunnitelman lisäksi Kouvolan kaupunki laatii kuntalain mukaisen pidemmän aikajakson taloussuunnitelman vuosille 2025–2028. Sen mukaan:
- Uuden uimahallin avautuessa vuonna 2027 myös Valkealan ja Inkeroisten uimahallit suljetaan.
- Opiston opetustunteja vähennetään, kurssipaikkoja keskitetään sekä tehdään muita tehostamistoimia, säästöä 100 000 euroa
- Hyödynnetään eläkepoistumaa, säästöä 243 000 euroa (7htv)
Liikunnan ja kulttuurin perusparannusinvestoinnit
Talousarvioon sisältyy myös suunnitelma toimialojen rakennusten ja rakennelmien perusparannusinvestoinneista. Perusparannusinvestoinneilla tarkoitetaan 30 000–500 000 euron korjauksia tai rakentamisia.
Kaupungin rakennusten ja rakennelmien perusparannusinvestointeihin on varattu 2,4 milj. euroa vuodelle 2025. Liikuntapaikkojen osuus – noin 0,5 miljoonaa euroa – kohdistuu rakennuksiin ja rakennelmiin, kuten kaukaloihin, katsomoihin, sekä kenttiin ja niiden tekonurmien uusimiseen. Lisäksi liikuntareitteihin on teknisen lautakunnan investoinneissa varattu noin 0,1 milj. euroa.
- Kuusankosken kalliosuojan korjaustyöt 180 000 euroa
- Saviniemen palloiluhallin korjaustyöt 45 000 euroa
- Valkealatalon rakennusautomaation päivitys 30 000 euroa
- Yhteislyseon liikuntahallin sisäpintojen korjaukset 35 000 euroa
Liikuntapalvelut esittää lisäksi seuraavia kohteita otettavaksi mukaan vuoden 2025 perusparannuskohteiksi:
- Urheilupuiston kuntoradan uudelleen suunnittelu ja toteutus 105 000 euroa
- Pioneeripuiston tekonurmi 370 000 euroa
Kulttuurin perusparannusinvestointeja ei esitetä lautakunnalle, koska alle 30000 euron korjaukset käsitellään virkamiesesityksinä.
Laadukasta arkea ja toimintaa vapaa-aikaan säästöistä huolimatta
Liikunnan ja kulttuurin palvelut tarjoavat laadukasta arkea ja vapaa-aikaa Kouvolassa, vaikka henkilöstöresurssi on niukka ja säästötoimet heikentävät kehittämistyötä.
Liikuntapalveluissa tavoitteena onviime vuonna hyväksytyn liikuntaohjelman 2023–2032 mukaisesti aktivoida eri-ikäisiä ihmisiä liikkumaan aiempaa enemmän. Uutta on yhteistyön lisääminen liikuntapalveluiden ja perusopetuksen välillä lasten ja nuorten liikuttamisessa pilottikouluissa KouluPT -hankkeen avulla. Suunnittelukaudella 2026–2028 liikuntapaikoilla panostetaan matalan kynnyksen palveluiden eli lähiliikuntapaikkojen rakentamiseen. Liikuntapaikoilla lisätään ja kehitetään sähköistä kulunvalvontaa.
Keskeinen toiminnallinen muutos vuonna 2025 on kaikkien tilavarausten keskittäminen liikunnan alle perustettuun yksikköön, joka on aloittanut toimintansa vuoden 2024 puolella. Toiminnalla pyritään lisäämään erilaisten tapahtumien järjestämistä kaupungissamme ja saattaa sen myötä tilat tehokkaampaan käyttöön.
Kulttuurinpalvelujen kehittämistä jatketaan hyväksytyn kulttuuriohjelman 2023–2032 mukaisesti. Kulttuurifoorumit ovat jatkossa pysyvää toimintaa. Tiukassa taloustilanteessa isoja kysymyksiä ovat vuonna 2025 mm. Kymenlaakson orkesterin tuen ratkaisu vuoden 2026 talousarviovalmistelua varten sekä kulttuurin palveluihin kohdistuvat henkilöstövähennystavoitteet sekä muut leikkausehdotukset ja niiden vaikutus palvelutarjontaan.
Kulttuuri-investointeja viedään eteenpäin valtuuston päätöksen mukaisesti teatteri edellä. Pääkirjaston peruskorjaus ja uudistaminen on keskeinen kulttuuripalveluiden investointi lähivuosina ja sen suunnittelu jatkuu vuonna 2025. Uudistamisprosessissa tarkastellaan myös nuorisopalveluiden ja kansalaisopiston tilatarpeita.
Kouvolan kaupunki tasapainottaa talouttaan
Vuoden 2024 talousarvion yhteydessä tehtyjen sopeuttamistoimenpiteiden lisäksi kaupungin talous tarvitsee lisää toimenpiteitä. Vuoden 2024 aikana on tehty laajaa palveluanalyysityötä, jossa on vertailtu Kouvolan kustannuksia vertailukuntiin. Lisäksi on verrattu palvelujen tuottamisen kustannuksia palveluluokkatilastojen perusteella. Näiden pohjalta on kartoitettu toimenpide-ehdotuksia talouden tasapainottamiseksi.
Vähenevä väestö alentaa kaupungin tulorahoituksen pohjaa, joten kaupungin tulee mitoittaa palvelunsa asiakasmäärään sekä käytettävissä olevaan tulorahoitukseen. Taloustilanteeseen vaikuttavat myös nousevat kustannukset ja korot, leikkaukset valtionosuuksissa, laskevat verotulot sekä menojen ja tulojen epätasapaino.
Menojen pienennystä haetaan osana talousarviovalmistelua tarkastelemalla avustuksia, kiinteistöjä, palvelujen tuottamistapoja, palveluverkkoja, digitalisaatiota ja henkilöstökustannuksia. Tulojen lisäyksiä tavoitellaan taksojen ja maksujen korotuksista, kertaluonteisista myyntivoitoista, ja rahoitustuotoista.
Talousarvion valmistelussa lähtökohtana on, että kaupunki järjestää jatkossakin lähipalveluita kahdeksassa taajamassa. Osa palveluista järjestetään tulevaisuudessa keskitettyinä, mikä voi edellyttää myös investointeja uusiin tiloihin.
Tavoitteena on, että tulevaisuuden palveluverkkoon kuuluvat palvelut ovat laadukkaita niin tilojen kuin sisällönkin osalta.
Kaupungin verkkosivuille on koottu taustaa ja perusteluja kaupungin talouden tasapainottamisesta: Talous tasapainoon – Kouvolan kaupunki
Liikunnan ja kulttuurin palvelun talousarvioesitys 2025 liikunta- ja kulttuurilautakunnan kokouksen 17.9.2024 esityslistalla: Dynasty tietopalvelu : Kouvolan kaupunki
Lisätietoja:
sivistysjohtaja Veikko Niemi puh. 020 615 7727, veikko.niemi@kouvola.fi
liikuntapäällikkö Teemu Mäkipaakkanen puh. 020 615 8228, teemu.makipaakkanen@kouvola.fi
kulttuuripäällikkö Elina Koivisto, puh. 020 615 8454, elina.koivisto@kouvola.fi
kansalaisopiston vs. rehtori Ulla Tommiska, puh 020 615 8280, ulla.tommiska@kouvola.fi
controller Katja Kauppila, puh 020 615 4530, katja.kauppila@kouvola.fi