Apua työpaikan löytämiseen
HUOM. Kouvolan työllisyys- ja yrityspalvelut aloittavat toimintansa ja vastaavat näiden palvelujen järjestämisestä vasta 1.1.2025 alkaen. Sitä ennen työvoimaviranomaisen palveluja Kouvolassa tarjoaa Kaakkois-Suomen TE-toimisto.
Työnhaku kannattaa aloittaa heti, kun olet jäänyt tai jäämässä työttömäksi. Kouvolan työllisyyspalvelujen kautta käytettävissäsi on myös tukea ja palveluita, jotka auttavat sinua matkallasi kohti uutta työpaikkaa.
Muista ilmoittautua työnhakijaksi
Jos jäät työttömäksi tai sinut lomautetaan, ilmoittaudu työnhakijaksi Työmarkkinatorin Asiointi-palvelun kautta viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi.
Ilmoittaudu työnhakijaksi Työmarkkinatorin Asioinnissa
Etsi avoimia työpaikkoja
Työpaikka voi löytyä montaa eri reittiä. Avoimia työpaikkoja voit etsiä esimerkiksi seuraavista kanavista:
- Erilaisilta työnhakusivustoilta kuten Työmarkkinatori
- Julkishallinnon rekrysivuilta kuten valtiolle.fi tai Kuntarekry
- Henkilöstövuokrausyritysten kautta
- Suoraan sinua kiinnostavien työpaikkojen verkkosivuilta
- Moniin työnhakupalveluihin voi luoda työpaikkavahdin, jolloin saat tiedon sinua kiinnostavista työpaikkailmoituksista suoraan sähköpostiisi
- Usein työpaikkoja mainostetaan sosiaalisessa mediassa: seuraa sinua kiinnostavien yritysten ja muiden toimijoiden sosiaalisen median tilejä
- Hyödynnä työnhaussa omia olemassa olevia verkostojasi, kuten aiempien työpaikkojesi kautta saatuja kontakteja
- Voit osallistua erilaisiin rekrytointitapahtumiin: seuraa esimerkiksi Kouvolan työllisyys- ja yrityspalvelujen ilmoituksia tapahtumista
- Kaikki työpaikat eivät ole avoimessa haussa, vaan puhutaan ns. piilotyöpaikoista. Lähesty siis kiinnostavia työnantajia rohkeasti!
Vahvista työnhakutaitojasi
Työnhakutaitoja vahvistamalla voit oppia erottautumaan eduksesi ja nopeuttaa työllistymistäsi. Hyödynnä Kouvolan työllisyys- ja yrityspalvelujen kautta sinulle tarjolla olevaa ohjausta ja valmennuksia sekä koulutuksia työn hakemisen eri vaiheisiin.
Lue lisää palveluista työnhaun tueksi (työmarkkinatori.fi)
Oletko jo löytänyt sinua kiinnostavan työpaikan? Työmarkkinatorilta löydät runsaasti vinkkejä työhakemuksen tekoon ja työhaastatteluun.
Lue vinkkejä työnhakuun (työmarkkinatori.fi)
Ryhdy yrittäjäksi
Yrittäjänä työllistät itsesi ja mahdollisesti myös muita. Jos pohdit yrittäjyyttä tai jos yrittäjäksi ryhtyminen vaikuttaa todennäköiseltä, voit jo ennen yritystoiminnan alkamista hakeutua esimerkiksi yrittäjyyskoulutukseen vahvistamaan yritystoimintaan liittyvää osaamistasi.
Lue lisää yritystoiminnan aloittamisesta
Huomaa, että aloittavalle yrittäjälle suunnattua starttirahaa ei yleensä myönnetä, jos päätoiminen yritystoiminta on käynnistynyt ennen kuin starttirahan myöntämisestä on tehty päätös. Hae siis päätös starttirahasta jo ennen päätoimisen yritystoiminnan aloittamista.
Palkkatuki
Palkkatuen avulla voidaan edistää työttömän työnhakijan työllistymistä tukemalla työnantajaa palkkakustannuksissa. Palkkatuki myönnetään ja maksetaan siis työnantajallesi.
Palkkatuen myöntäminen perustuu aina työttömän työnhakijan tarpeisiin. Keskustele mahdollisuudesta palkkatuettuun työhön työllisyys- ja yrityspalveluiden asiantuntijasi kanssa. Mahdollinen palkkatukipäätös kirjataan työllistymissuunnitelmaasi.
Lue lisää palkkatuesta ja sen ehdoista (työmarkkinatori.fi)
Työkokeilu
Työkokeilun avulla voit tutustua työelämään, saada työkokemusta ja löytää suuntasi työuralla. Työkokeilu voi auttaa sinua ammatinvalinnassa ja uravaihtoehtojen selvittämisessä. Työkokeilu voi olla sopiva vaihtoehto myös silloin, jos teet paluuta työelämään pidemmän tauon jälkeen.
Työkokeilussa et ole työsuhteessa. Voit saada sen aikana työttömyysturvaa.
Lue lisää työkokeilusta ja sen ehdoista (työmarkkinatori.fi)
Työvoimakoulutus
Työvoimakoulutukset suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyönä työllisyysalueiden ja koulutusta järjestävien oppilaitosten kanssa. Työvoimakoulutuksen avulla pyritään vastaamaan työmarkkinoiden tarpeisiin. Niitä järjestetäänkin usein aloille, joilla on suuri tarve työntekijöille.
Työvoimakoulutuksessa keskityt erityisesti ammatillisten taitojesi kehittämiseen. Työvoimakoulutus on sinulle maksutonta, ja sen aikana voit saada työttömyysturvaa.
Lue lisää työvoimakoulutuksesta ja sen ehdoista (työmarkkinatori.fi)
RekryKoulutus
Etsitkö töitä, mutta sinulla ei ole sopivaa koulutusta etkä haluaisi suorittaa pitkää tutkintoa? RekryKoulutuksessa voit hankkia täsmällisesti työnantajan tarpeisiin sopivaa osaamista ja työllistyä koulutuksen päätteeksi.
RekryKoulutukset toteutetaan työllisyyspalveluiden järjestäjän ja työnantajien yhteistyönä. Koulutuksia toteutetaan useilla eri aloilla. Osassa RekryKoulutuksista tarvitaan aiempaa osaamista. Suurimmassa osassa koulutuksista opiskelijat kuitenkin koulutetaan uudelle alalle eikä aiempi osaaminen ole vaatimus. Tärkeintä on soveltuvuus ja motivoituneisuus kouluttautua haussa olevaan työhön ja alalle.
RekryKoulutus voi sopia sinulle, jos olet esimerkiksi vastavalmistunut tai palaat työelämään vanhempainvapaalta.
Päivitetty 20.12.2024