Haluan vahvistaa osaamistani
HUOM. Kouvolan työllisyys- ja yrityspalvelut aloittavat toimintansa ja vastaavat näiden palvelujen järjestämisestä vasta 1.1.2025 alkaen. Sitä ennen työvoimaviranomaisen palveluja Kouvolassa tarjoaa Kaakkois-Suomen TE-toimisto.
Uusien taitojen hankkiminen tai osaamisen päivittäminen parantaa työllistymismahdollisuuksiasi. Tutustu erilaisiin mahdollisuuksiisi vahvistaa osaamistasi ja opiskella työttömyyden aikana.
Kun harkitset uuden opiskelua tai esimerkiksi kesken jääneen tutkintosi suorittamista loppuun työttömyyden aikana, ole yhteydessä Kouvolan työllisyys- ja yrityspalveluihin. Autamme sinua löytämään sopivia vaihtoehtoja osaamisesi vahvistamiseen. Opinnoista ilmoittaminen etukäteen on tärkeää myös, koska opinnoilla voi olla vaikutusta työttömyysetuuteesi.
Uravalmennus
Uravalmennus auttaa selkeyttämään sinulle sopivia ammatti- ja uravaihtoehtoja, työtehtäviä ja aloja. Neuvomme myös koulutukseen hakeutumiseen liittyvissä kysymyksissä. Autamme sinua kehittämään työelämävalmiuksiasi ja tunnistamaan omat vahvuutesi.
Lue lisää uravalmennuksesta (työmarkkinatori.fi)
Omaehtoinen opiskelu työttömyysetuudella
Työnhakijana sinulla voi olla mahdollisuus opiskella päätoimisesti ja saada sen aikana työttömyysetuutta enintään kahden vuoden ajan.
Jotta opintoja voidaan tukea työttömyysetuudella, tarvitset siitä päätöksen ennen opintojen aloitusta. Tukea ei myönnetä jo aloitettuihin opintoihin. Ole aina yhteydessä Kouvolan työllisyys- ja yrityspalveluihin, kun harkitset opintoihin hakemista työttömyysaikanasi.
Ennen kuin koulutustasi voidaan tukea työttömyysetuudella, arvioimme parantaako koulutus ammattitaitoasi ja mahdollisuuksia työllistyä, ja täyttyvätkö muut edellytykset omaehtoisen opiskelun tukemiselle. Opintojen tukemisesta tulee sopia työllistymissuunnitelmassa ennen opintojen alkamista.
Lue lisää omaehtoisesta opiskelusta työttömyysetuudella (työmarkkinatori.fi)
Lyhytkestoiset opinnot työttömyysetuudella
Voit opiskella lyhytaikaisesti ja samalla saada työttömyysetuutta. Enintään 6 kuukautta kestävä opiskelu työttömyysetuudella voi olla mahdollista silloin, kun olet yli 25-vuotias ja opinnot edistävät työllistymistäsi.
Lyhytkestoisten opintojen aikana velvollisuutesi työnhakijana säilyvät eli sinun tulee toteuttaa työllisyyssuunnitelmassasi sovitut asiat, hakea töitä ja olla valmis vastaanottamaan työtä.
Lue lisää lyhytkestoisista opinnoista työttömyysetuudella (työmarkkinatori.fi)
Sivutoiminen opiskelu
Opiskelu on sivutoimista, kun se on laajuudeltaan tai kestoltaan vähäistä. Sivutoiminen opiskelu ei estä sinua hakemasta tai ottamasta kokoaikatyötä vastaan. Tällaisten opintojen ajalta voit saada työttömyysetuutta.
Esimerkki sivutoimisesta opiskelusta voisi olla esimerkiksi kurssille osallistuminen tai perusopintojen tekeminen avoimessa oppilaitoksessa.
Lue lisää sivutoimisesta opiskelusta työttömyystuella (työmarkkinatori.fi)
Oppisopimus
Oppisopimus voi sopia sinulle, jos esimerkiksi harkitset alanvaihtoa tai haluat suorittaa ammatillisen tutkinnon tai tutkinnon osan. Ehkä koet oppivasi parhaiten käytännön työn kautta? Oppisopimus voi myös silloin olla sinulle sopiva tapa opiskella. Myös työnantaja voi oppisopimuksen kautta saada uusia ammattilaisia työntekijöiksi tai lisätä henkilökunnan osaamista työpaikalla.
Jos olet työsuhteessa, kysy työnantajaltasi, voitko hankkia tutkinnon tai lisäosaamista oppisopimuksen avulla työpaikallasi.
Jos et ole työsuhteessa, voit etsiä itse oppisopimuksen mahdollistavan työpaikan tai ottaa yhteyttä itseäsi kiinnostavaan työantajaan ja kysyä mahdollisuudesta oppisopimukseen. Kysy oppisopimuksesta myös työllisyys- ja yrityspalvelujesi asiantuntijalta.
Lisätietoa oppisopimuskoulutuksesta:
Osaamisen tunnistaminen
Oman osaamisen kartoittaminen on hyvä taito ja apuväline, jonka avulla voit kehittää jo olemassa olevia taitojasi tai hahmottaa paremmin, millaista osaamista voisit tarvita enemmän. Omaa osaamistasi tai erilaisia tutkintoja voit täydentää muun muassa korkeakoulussa tai opiskelemalla työn ohessa. Osaamisen tunnistamiseen on tarjolla erilaisia työkaluja.
Lue lisää osaamisen kehittämisestä (työmarkkinatori.fi)
Työvoimakoulutus
Työvoimakoulutukset suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyönä työllisyysalueiden ja koulutusta järjestävien oppilaitosten kanssa. Työvoimakoulutuksen avulla pyritään vastaamaan työmarkkinoiden tarpeisiin. Niitä järjestetäänkin usein aloille, joilla on suuri tarve työntekijöille.
Työvoimakoulutuksessa keskityt erityisesti ammatillisten taitojesi kehittämiseen. Työvoimakoulutus on sinulle maksutonta, ja sen aikana voit saada työttömyysturvaa.
Työvoimakoulutuksen lisäksi voit hakea Rekry-, Täsmä- tai MuutosKoulutukseen, jotka toteutetaan työllisyyspalveluiden ja työnantajien yhteistyönä.
Lue lisää työvoimakoulutuksesta (työmarkkinatori.fi)
RekryKoulutus
Etsitkö töitä, mutta sinulla ei ole sopivaa koulutusta, etkä haluaisi suorittaa pitkää tutkintoa? RekryKoulutuksessa voit hankkia täsmällisesti työnantajan tarpeisiin sopivaa osaamista ja työllistyä koulutuksen päätteeksi. Koulutukset toteutetaan työllisyyspalveluiden järjestäjän ja työnantajien yhteistyönä.
RekryKoulutuksia toteutetaan useilla eri aloilla. Osassa RekryKoulutuksista tarvitaan aiempaa osaamista. Suurimmassa osassa koulutuksista opiskelijat kuitenkin koulutetaan uudelle alalle eikä aiempi osaaminen ole vaatimus. Tärkeintä on soveltuvuus ja motivoituneisuus kouluttautua haussa olevaan työhön ja alalle.
RekryKoulutus voi sopia sinulle, jos olet esimerkiksi vastavalmistunut tai palaat työelämään vanhempainvapaalta.
Päivitetty 20.12.2024