Valtionosuusuudistus kaupungille tärkeä edunvalvontakohde

Kouvolan kaupunginvaltuusto kokoontui keskiviikkona talousarvioseminaariinsa.

Tilaisuuden avannut kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Paula Werning totesi Kouvolan kaupungin talouden sopeuttamisen jatkuvan.

– Jotta tähän pystymme, päätöksenteossa nousevat tärkeiksi avoimuus ja ennakollisen vaikutusten arvioinnin hyödyntäminen päätösten pohjana, Werning totesi.

Hän nosti vuoteen 2025 vaikuttavista yksittäisistä muutoksista esiin tärkeimpänä työ- ja elinkeinopalvelujen siirtymisen kaupungille.

– Tavoitteena on, että työllistyminen nopeutuu ja pystymme vastaamaan täsmällisemmin työvoimaa etsivien työnantajien tarpeisiin.

Investoinneista Werning mainitsi Käyrälammen ja Urheilupuiston alueiden kehittämisen.

– Tärkeää on, että edistämme päätöksenteolla kaupungin elinvoimaa ja kuntalaisten hyvinvointia.

– Kokonaisuutena näen, että suunta Kouvolassa on oikea ja asiat ratkeavat parhain päin. Tunnelin päässä on valoa.

Kaupunki uudistaa palveluitaan ja palveluverkkojaan suunnitelmallisesti

Kaupunginjohtaja Marita Toikka totesi puheenvuorossaan kaupungin sopeuttavan toimintaansa taloussuunnittelukauden loppuun mennessä kumulatiivisesti laskien yhteensä noin 35 miljoonaa eurolla. Samaan aikaan kun kaupungin palveluita ja palveluverkkoja sopeutetaan vastaamaan kaupungin väestömäärää, investoidaan esimerkiksi uusiin kouluihin ja päiväkoteihin.

– Kaupunki ei siis ”säästä itseään hengiltä”, vaan uudistaa palveluitaan ja palveluverkkojaan suunnitelmallisesti käyttötaloussäästöjä tuovin investoinnein, Toikka tiivistää.

Hän nosti positiivisina asioina esiin myös päätetyt datakeskus- ja aurinkovoimainvestoinnit, jotka osaltaan lisäävät kaupungin elinvoimaa ja vetovoimaisuutta.

Sote-kustannusten vaikutus tulisi poistaa valtionosuuksista

Toikka nosti tärkeänä edunvalvontakohteena vuonna 2026 voimaan tulevan valtionosuusuudistuksen. Uudistusta valmisteltaessa on linjattu, että tuleva rahoitusmalli ei saa muodostua yksittäisen kunnan tai alueen kannalta kohtuuttomaksi.

Kannaltamme tärkeintä on tämänhetkisten valmistelutietojen mukaan niin sanottujen sote-häntien poisto sekä ikärakenteen painoarvon säilyminen nykyisellään tai pieneneminen nykyisestä, kaupungin talousjohtaja Hellevi Kunnas sanoo.

Sote-kustannusten vaikutus tulisi Kouvolan kaupungin näkemyksen mukaan poistaa valtionosuuksista, koska kunnassa näihin kustannuksiin ei enää voida vaikuttaa. Jos taas ikärakenteen painoarvo eli osuus valtionosuuksissa kasvaisi muutoksessa, näkyisi se muuttotappiokunnissa valtionosuuksien aiempaa voimakkaampana alenemisena.

Erityisesti lasten ja nuorten määrällä on suuri merkitys: ikäryhmiin perustavasta valtionosuudesta 0–14-vuotiaiden osuus on lähes 100 prosenttia, joten ikäryhmien pieneneminen voimakkaasti vaikuttaa valtionosuuksien pienenemiseen.

Kuntatalousasioiden johtaja Sanna Lehtonen Kuntaliitosta avasi seminaariin osallistuneille kuntatalouden isoa kuvaa.

– Kuntatalouden näkymät ovat tänä syksynä poikkeuksellisen huolestuttavat niin kuntien lakisääteisten menojen kuin tulopohjankin näkökulmasta. Tämä näkyy esimerkiksi isojen kaupunkien negatiivisina ennusteina vuosille 2024 ja 2025.

Sivun alkuun