Minustako yrittäjä
HUOM. Kouvolan työllisyys- ja yrityspalvelut aloittavat toimintansa ja vastaavat näiden palvelujen järjestämisestä vasta 1.1.2025 alkaen. Sitä ennen työvoimaviranomaisen palveluja Kouvolassa tarjoaa Kaakkois-Suomen TE-toimisto.
Yrittäjänä työllistät itse itsesi ja toimit mahdollisesti jossain vaiheessa myös työnantajana. Kouvolan työllisyys- ja yrityspalveluista saat neuvontaa ja ohjausta, kun harkitset yrittäjyyden aloittamista.
Matka yrittäjänä on täynnä mahdollisuuksia ja haasteita. Yrittäjyys vaatii rohkeutta ja sitkeyttä mutta tarjoaa myös ainutlaatuisen mahdollisuuden toteuttaa omia unelmiasi työelämässä ja vaikuttaa positiivisesti ympäröivään yhteiskuntaan.
Menestyvän yrittäjän ominaisuudet
Yrittäjä on oman alansa asiantuntija, ja yrittäjänä pääset käyttämään luovuuttasi ja ongelmanratkaisukykyäsi. Yrittäjyyteen kuuluu myös vastuuta, ja yritystoimintaan liittyy aina riskinsä. Yrittäjän pitää olla määrätietoinen, ja sietää myös epävarmuutta.
Lue lisää yrittäjän ominaisuuksista Uusyrityskeskuksen sivuilta
Olisiko minusta yrittäjäksi (suomi.fi)
Tietoa yrittäjyydestä ja yrityksen perustamisesta
Kysy asiantuntijatukea yrittäjyyteen Kouvolan työllisyys- ja yrityspalveluista. Tietoa yrittäjyydestä ja yrityksen perustamiseen liittyvistä asioista saat myös Kouvola Innovationin eli Kinnon yrityspalveluista. Lisätietoa itsensä työllistämisestä löydät myös Työmarkkinatorilta.
Suomi.fi -palvelun kautta voit muun muassa arvioida liikeideasi kannattavuutta ja laatia liiketoimintasuunnitelman. Palvelusta saat myös tärkeää tietoa toimialallasi vaadittavista luvista ja ilmoituksista sekä paikkakuntasi yrityspalveluista. Tutustu myös Suomi.fi -palvelun yrityksen perustamispolkuun, johon on koottu asioita, joita yritystoimintaa suunnittelevan tulee ottaa huomioon yritystä perustaessaan.
Yrityksen perustaminen (kinno.fi)
Itsensä työllistäminen ja yrittäjyys (tyomarkkinatori.fi)
Yrittäjyyden työkalut Työmarkkinatorissa
Yrityksen perustamispolku (suomi.fi)
Yritystoiminnan aloittaminen työttömyysaikana
Sinun on mahdollista aloittaa yritystoiminta ollessasi työttömänä työnhakijana. Yritystoiminnan pää- ja sivutoimisuutta ei arvioida neljän ensimmäisen kuukauden aikana sen aloittamisesta. Saat siis edellä mainitulta ajalta työttömyysetuutta. Jos saat tuloa yritystoiminnasta tuon neljän kuukauden aikana, sinulle maksetaan soviteltua työttömyysetuutta.
Neljän kuukauden kuluttua yritystoiminnan aloittamisesta yritystoimintasi pää- ja sivutoimisuus arvioidaan. Jos yritystoimintasi arvioidaan olevan päätoimista, oikeutesi työttömyysetuuteen päättyy. Jos yritystoiminta on sivutoimista, voit edelleen saada työttömyysetuutta.
Muista tehdä ilmoitus Työmarkkinatorin Asiointi-palvelussa ennen yritystoiminnan aloittamista.
Lue lisää yritystoiminnan aloittamisesta työttömyysaikana Työmarkkinatorilta
Kevytyrittäjyys
Kevytyrittäjänä olet ammatinharjoittaja, jolla ei ole omaa yritystä etkä siis tarvitse Y-tunnusta toimiaksesi yrittäjänä. Kevytyrittäjyys voi olla helppo tapa testata omaa yritysideaa. Kevytyrittäjyys voi myös mahdollistaa yrittäjyyden silloin, kun oman yrityksen perustaminen ei ole taloudellisesti kannattavaa.
Kevytyrittäjänä hankit itsellesi asiakkaat ja toteutat saamasi tilaukset, mutta teetät yrityksen laskutuksen ja kirjanpidon alan palveluyrityksellä, laskutuspalvelulla. Kevytyrittäjänä voi toimia kuka tahansa, mutta se, oletko työtön, töissä vai opiskelija voi vaikuttaa mahdollisiin etuuksiin. Kevytyrittäjäksi ryhtyessäsi et voi saada starttirahaa.
Lisätietoja kevyrittäjyydestä Verohallinnon sivuilla
Starttiraha
Starttiraha on aloittavalle yrittäjälle suunnattu harkinnanvarainen tuki. Sen tarkoitus on tukea aloittavan yrittäjän toimeentuloa päätoimisen yritystoiminnan alkuvaiheessa.
Päivitetty 20.12.2024