Kouvolan leikkipaikkaverkkoa päivitetään – muistutuksiin laaditut vastineet hyväksyttävänä

Lapsi shortseissa ja t-paidassa sekä keltaisessa lippiksessä tasapainoilee pölkkyjen päällä leikkipuistossa. Takana kiipeilytelineestä hyppäämässä alas toinen lapsi. On kesä. Kirkas sininen taivas. Kesäkerho.

Palveluverkkoselvityksestä saatiin useita muistutuksia, joihin on laadittu vastineet.

Tekninen lautakunta käsittelee kokouksessaan 16.10.2024 keväällä 2024 nähtävillä olleesta leikkipaikkojen palveluverkkoselvityksestä saatuja muistutuksia sekä niihin laadittuja vastineita.

Leikkipaikkojen palveluverkkoselvitys 2024–2035 käsittää nykytilanteen kuvauksen sekä esityksen tulevaisuuden palveluverkosta. Muutokset ovat välttämättömiä kaupungin taloustilanteen ja vähenevän lapsimäärän takia. Tavoitteena on säilyttää turvalliset ja laadukkaat leikkipaikat lähellä asutuskeskittymiä ja kouluja, samalla kun kaupungin ylläpitämien leikkipaikkojen kokonaismäärää sopeutetaan vastaamaan pienenevää käyttäjäkuntaa.

Kouvolassa on tällä hetkellä 106 leikkipaikkaa. Leikkipaikoista on laadittu palveluverkkoselvitykset vuosina 2019 ja 2022. Niiden perusteella tehtyjen päätösten myötä on vuosien 2020–2023 aikana lakkautettu 35 leikkipaikkaa. Viimeisen neljän vuoden aikana on kunnostettu yhteensä 23 leikkipaikkaa eri puolilla Kouvolaa. Osa leikkipaikoista on kunnostettu vain osittain ja osa käyttäen kierrätysvälineitä.

Asukkaita kuultu selvitystyön aikana

Kouvolan asukkaiden mielipidettä kysyttiin joulukuussa 2023 toteutetulla sähköisellä kyselyllä, jossa esitettiin vaihtoehtoja poistettavista leikkipaikoista. Kyselyn toteutushetkellä tavoite palveluverkon karsimisen osalta oli 15 %. Sen jälkeen tavoitetta tiukennettiin väestöennusteen mukaisesti yli 30 %:iin. Kaikki alueet ja leikkipaikat eivät siten olleet mukana kyselyssä.

Esitys leikkipaikkojen palveluverkosta 2024–2035 oli Teknisen lautakunnan käsittelyssä 3.4.2024, jonka jälkeen se asetettiin nähtäville. Nähtävillä oloaikana esityksestä saatiin useita muistutuksia sekä muuta palautetta palautepalvelun kautta. Ne koskivat yhteensä 12 eri leikkipaikkaa eri puolilla Kouvolaa. Kouvolan kaupungin Vihertiimi on laatinut vastineet kaikkiin muistutuksiin ja palautteisiin. Jos lautakunta hyväksyy vastineet, tulee varsinainen palveluverkkoselvitys hyväksyttäväksi johonkin tulevista syksyn 2024 kokouksista. Selvitystä on jo muokattu jonkin verran saadun palautteen ja vastineiden perusteella.

Lisätietoja:

Kaisa Niilo-Rämä, kaavoitusarkkitehti, Kouvolan kaupunki, puh. 020 615 7404, etunimi.sukunimi@kouvola.fi

Teknisen lautakunnan esityslistat ja pöytäkirjat (Dynasty)

Sivun alkuun