Kouvolan kaupunki investoi lähivuosina merkittävästi muun muassa kouluihin, liikunnan puitteisiin sekä teatteritalon perusparannukseen ja laajennukseen. Uudesta teatteritalosta halutaan elävä kohtaamisen ja kulttuurin tekemisen paikka. Teatterin hankesuunnitelmaa käsitellään liikunta- ja kulttuurilautakunnassa 10. joulukuuta.
![](https://www.kouvola.fi/wp-content/uploads/2024/12/kouvo_havainnekuva-1-681x481.jpg)
Kouvolan kaupungin vuoden 2025 talousarvioon ja vuosien 2025–28 taloussuunnitelmaan sisältyy merkittäviä investointeja, kuten useampi yhtenäiskoulu, uimahallin perusparannus ja laajennus, monitoimiareena, Eskolanmäen liikuntahalli, Kuusankosken urheilutalon perusparannus sekä Kouvolan teatterin laajennus ja perusparannus. Lisäksi kärkihankkeina edistetään yritysalueiden hankintaa, Käyrälampea ja Urheilupuistoa.
Kouvolan teatterin laajennukseen on talousarviossa ja -suunnitelmassa varattu 30 miljoonaa euroa.
– Hieno päätös, joka takaa teatterimme kehittämisen koko Kaakkois-Suomea palvelevana kohtaamisen ja kulttuurin tekemisen paikkana, Kouvolan teatterin johtaja Tiina Luhtaniemi tiivistää.
Hän toteaa uuden teatteritalon parantavan merkittävästi teatterin toimintaedellytyksiä: uuteen teatterikokonaisuuteen tulee muun muassa harjoitussali, minkä vuoksi teatterin muita tiloja voidaan vuokrata ulkopuolisille.
– Uudet teatteritilat mahdollistavat niin teatteritaiteen kehittämisen uusine tilaratkaisuineen kuin kaupunkilaisten omaehtoisen kulttuuritoiminnan esimerkiksi aulan näyttelytilojen sekä pienen katsomon muunneltavuuden ansiosta.
– Näen, että uuden teatterikokonaisuuden koko potentiaali on hyödynnettävä tehokkaasti ja luovasti kaikkien kouvolalaisten ja laajemmin tarkasteltuna kaakkoissuomalaisten hyväksi. Uusi teatteri lisää alueen elinvoimaa ja Kouvolan kiinnostavuutta teatterikaupunkina. Se kääntää katseen Kouvolaan.
Luhtaniemi arvioi, että uusi teatteritalo herättää valtakunnallista kiinnostusta.
– Toivottavasti näemme siellä tulevaisuudessa valtakunnallisesti upeita ja kiinnostavia elämyksiä.
Uudet tilat ovat myös asiakkaille esteettömiä.
Teatterin hankesuunnitelmaa käsitellään Kouvolan kaupungin liikunta- ja kulttuurilautakunnassa 10. joulukuuta. Tavoitteena on, että uusi teatteri on käytössä vuonna 2028.
Monitoimiareena sijoittuu Kouvolan keskustan urheilupuistoon
Myös Kouvolaan pitkään suunniteltu monitoimiareena toteutuu. Kaupunginvaltuusto myönsi 2.12. kokouksessaan areenalle tulevalle taloussuunnittelukaudelle 20 miljoonan euron määrärahan.
Uusi areena sijoittuu Kouvolan keskustan Urheilupuiston alueelle, jonne muodostuu kattava urheilu- ja liikuntapalveluiden keskittymä. Alueella on jo muun muassa jäähalli. Areenan rakentamisen lisäksi Urheilupuistossa perusparannetaan ja laajennetaan uimahalli.
– Areena tuo lisää mahdollisuuksia niin koululiikuntaan kuin huippu-urheiluunkin ja kasvattaa kaupungin elinvoimaa. Areena myös korvaa kaupungista muun muassa palveluverkkomuutosten vuoksi poistuvia liikuntatiloja, kaupungin liikuntapäällikkö Teemu Mäkipaakkanen sanoo.
Areena vastaa ensisijaisesti liikunnan tarpeisiin. Päivisin areenaa käyttävät perusopetuksen ja lukion oppilaat sekä Urheiluakatemia. Iltaisin ja viikonloppuisin areenaa käyttävät urheilu- ja liikuntaseurat.
Urheiluseurojen tapahtumien lisäksi areena sopii tapahtumaliiketoimintaan, mutta pienimuotoisemmin kuin ensimmäisissä kaavailuissa.
Tavoitteena on, että areena on käytössä samaan aikaan Marjoniemen yhtenäiskoulun kanssa, eli aikaisintaan syksyllä 2027.
Moderneja oppimisympäristöjä, panostuksia opetuksen laatuun
Kouvola investoi strategiansa mukaisesti lasten ja nuorten palveluihin. Käytännössä tämä tarkoittaa uusien koulujen ja päiväkotien rakentamista.
Kouvolassa on otettu käyttöön vuonna 2022 Sarkolan koulu ja vuonna 2024 Valkealan monitoimitalo. Parhaillaan rakennetaan Inkeroisten yhtenäiskoulua. Marjoniemen yhtenäiskoulun työt käynnistyvät vuonna 2025, ja Kuusankosken yhtenäiskoulun toteuttamisvaihtoehtoja selvitetään.
– Kaupunki tekee lähtökohtaisesti vain investointeja, joilla saavutetaan käyttötaloussäästöjä: esimerkiksi yhtenäiskoulun rakentaminen voi olla kannattavampaa kuin vanhojen huonokuntoisten koulurakennusten korjaaminen. Myös ylläpitokulut ovat yleensä korkeampia vanhoissa rakennuksissa, toimitilajohtaja Katja Ahola Kouvolan kaupungilta toteaa.
– Uudet koulut tarjoavat modernit, joustavat oppimisympäristöt ja mahdollistavat myös opetuksen laatuun, esimerkiksi lasten ja nuorten tunnetaitoihin, digitaitoihin ja monilukutaitoon panostamisen. Lisäksi järjestöt voivat hyödyntää uusien koulujen tiloja harrastus- ja kokoontumiskäyttöön iltaisin ja viikonloppuisin, mikä nostaa tilojen käyttöastetta, sivistysjohtaja Veikko Niemi Kouvolan kaupungilta korostaa.