Mikä rakentamisessa muuttuu uuden rakentamislain myötä 1.1.2025
Uuden lain vapauttaessa joitain rakennuksia rakentamisluvan hakemiselta on tärkeää muistaa, että rakentamisessa tulee aina noudattaa lakia, asetuksia, kaavaa ja rakentamismääräyksiä. Rakentaa ei voi mitä tahansa ja mihin tahansa.
Rakentamislain 194 § mukaisesti vireille saatetut asiat ennen uuden rakentamislain voimaan tuloa (esim. rakennuslupahakemus vireillä ennen 1.1.2025) käsitellään loppuun soveltaen tämän lain voimaan tullessa voimassa olleita maankäyttö- ja rakennuslain aikaisia säännöksiä.
Luvanvaraisuuden kynnys nousee
Uudessa rakentamislaissa lupakynnys on asetettu pienten rakennusten ja katosten osalta aikaisempaa korkeammalle. Kyseessä ovat vaativuudeltaan tavanomaiset tai vähäiset rakennuskohteet. Asuinrakennukselle tai vapaa-ajanasunnolle vaaditaan koosta riippumatta kuitenkin aina lupa. Muille erillisille kerrosalaltaan alle 30 m² rakennuksille ja alle 50 m² katoksille ei enää vaadita lupaa, kun ne ovat kaavanmukaisia. Jos kaavassa rakennusoikeus on annettu tilavuutena, kooltaan alle 120 m³rakennukset eivät vaadi lupaa.
Luvasta vapautettuja rakennuskohteita ovat esim. pihasauna, autokatos, kesäkeittiö tai varasto. Rakennuksen asuttavuus arvioidaan ympäristöministeriön ”hella”-periaatteen mukaisesti. Jos rakennuksessa on kiinteä keittiövarustus helloineen, se tulkitaan vapaa-ajan asunnoksi tai asuinrakennukseksi ja siten luvanvaraiseksi rakentamiseksi neliörajoista riippumatta.
Jos olemassa olevaa rakennusta laajennetaan, vaaditaan aina rakentamislupa. Jos uuden pientalon talousrakennuksessa sijaitsee asumisia palvelevia välttämättömiä tiloja, voi talousrakennus olla luvanvarainen, vaikka sen koko olisi alle 30 m².
Rakentamislaki ei vapauta luvasta kaikkia vähäisempiä rakennuskohteita. Tällaisia kohteita voivat olla esimerkiksi kiinteistön jätevesijärjestelmä, laituri ja aita. Luvanvaraisuudesta säädetään rakennusjärjestyksessä, jonka Kouvolan kaupunki uudistaa vuoden 2025 aikana. Ennen uuden rakennusjärjestyksen voimaan tuloa voimassa on nykyinen rakennusjärjestys, kuitenkin niin, että mikäli sen määräyksen ja uuden rakentamislain kesken on ristiriitaisuutta, laki säädöshierarkiassa ylempänä olevana on määräävä.
Rakennusvalvonta kannustaa rakentamaan vastuullisesti, kestävästi sekä naapurustoa kunnioittavasti. Selvittämällä etukäteen rakennuskohteen täyttävän kaikki säädökset, vältytään ikäviltä jälkiseurauksilta kuten ääritapauksessa purkamismääräyksiltä.
Kaiken rakentamisen on oltava määräysten mukaista
Rakentamismääräyksiä on aina noudatettava. Luvasta vapautetusta rakentamisesta jää pois ainoastaan lupaprosessi. Rakentamiselle on lakien ja asetusten lisäksi määräyksiä myös kaavassa, rakennusjärjestyksessä ja rakentamistapaohjeissa.
Kohteella tulee olla pätevä suunnittelija ja kelpoiset suunnitelmat. Vastaisuudessa rakennuttajalla on korostunut velvollisuus huolehtia riittävän osaamisen ja asiantuntijoiden hankkimisesta ja rakentamisen lain-, kaavan- ja säädösten mukaisuudesta. Valmistuotteita hankittaessa on vaadittava tuotteen (esim. puurakenteinen kevyt varasto) valmistajalta suunnitelmat.
Rakentajan tulee tuntea tontin rajat ja kaavatilanne
Rakentajan tulee rakentaa tontin rajojen sisäpuolelle ja kaavanmukaisesti. Kaavanmukaisuus tarkoittaa, että rakennetaan kaavassa sallitun käyttötarkoituksen, kaavamääräysten ja laajuuden mukaisesti. Asemakaava-alueella rakentaminen tulee sijoittaa rakennusalalle, joka on yleensä esitetty kaavakarttaan piirretyin pistekatkoviivoin.
Rakennuspaikalla on oltava riittävästi rakennusoikeutta, joka määräytyy asemakaavan tai yleiskaavan ja rakennusjärjestyksen mukaisesti. Katoksen rakentaminen ei vie rakennusoikeutta, kun sen seinistä vähintään 30 % on avointa. Rakennuttajan on huolehdittava, ettei rakennusoikeutta ylitetä. Vesi- ja ranta-alueilla ei ole rakentamisen oikeutta ilman kaavaa.
Rakennuspaikan kaavatilanteen ja kaavamääräykset voi tarkistaa Kouvolan karttapalvelusta, tai tilata kaavaotteen ja -määräykset sähköpostitse maankaytto(at)kouvola.fi (sähköpostipalvelu on maksullinen).
Jos luvasta vapautettu rakentaminen ei ole määräysten mukaista ja poikkeaa vähäisestikin kaavasta tai rakennusjärjestyksestä, on aina haettava poikkeamislupa. Poikkeamisluvan yhteydessä tarkastellaan poikkeamisesta aiheutuvia vaatimuksia, ei välttämättä koko rakentamista. Poikkeamisen hyväksymiseen on aina oltava perusteltu syy.
Rakenna vain omalle maalle ja muista naapurit
Rakentajan tulee hallita rakennuspaikkaa. Jos tontin haltijana on taloyhtiö, tulee rakentamisella olla taloyhtiön lupa. Jos tontilla on hallinnanjakosopimus, tulee pääsääntöisesti kummankin tontin haltijan suostua rakentamiseen.
Rakentamisen tulee sijoittua olemassa olevaan pihapiiriin ja riittävälle etäisyydelle naapureista, vähintään neljän (4) metrin päähän kiinteistön rajasta. Luvasta vapautettu rakentaminen on yleensä täydennysrakentamista. Suunnittelutarvealueilla ja ranta-alueilla tarvitaan lupa rakennettaessa rakentamattomalle kiinteistölle.
Luvasta vapautetutkin rakennukset vaikuttavat naapureiden olosuhteisiin, joten on suositeltavaa tiedottaa naapureita kirjallisesti ennen rakentamistöiden aloittamista ristiriitojen välttämiseksi.
Jos rakentaminen vaatii kaivuutöitä tontin ulkopuolella esim. katualueelle sijoittuvat maanalaiset rakenteet, tulee näille töille hakea erikseen kaivuulupa tai sijoituslupa kaupungin yhdyskuntatekniikalta.
Vapaus tuo vastuuta
Rakennusvalvonta neuvoo ja ohjaa rakentamista. Rakennusvalvonta neuvoo rakentamisen luvanvaraisuudessa, luvan käsittelyprosesseissa ja hallinnollisissa asioissa. Viranomaisen palveluun ei kuulu toimia rakennushankkeeseen ryhtyvän suunnittelijana tai rakennustyön valvojana.
Rakennusvalvonta ohjaa luvanvaraista rakentamista eikä pysty myöntämään rakentamislupaa kohteille, joihin lupaa ei tarvita. Luvasta vapautetun rakentamisen osalta rakentajan hankkii riittävän osaamisen ja ohjauksen suunnittelijalta, joka ratkaisee rakentamisen tekniset vaatimukset ja varmistaa määräysten mukaisuuden.
Yleistä viranomaisneuvontaa annetaan maksutta. Lausunnot esimerkiksi luvanvaraisuudesta tai muu selvittelyä vaativa työ on taksan mukaisesti maksullista.
Pidä huolta turvallisuudesta
Rakennuksen turvallisuudesta huolehtiminen on rakennuttajan vastuulla, vaikka rakennus ei olisikaan luvanvarainen.
Autosuojien (autotallit ja autokatokset) tulee sijaita riittävän etäällä sekä oman tontin rakennuksista että naapurin rakennuksista tai rakennusalan rajasta. Yleinen hyvä sääntö on muistaa kahdeksan metrin suojaetäisyys muuhun rakentamiseen ja neljän metrin etäisyys tontin rajaan. Valtakunnalliset ohjeet pientalon autosuojien luvanvaraisuudesta ovat valmisteilla.
Jos rakennuksessa on savuhormi, on huomioitava rakennuksen paloturvallisuus sekä etäisyys naapurin rakennuksiin. Rakentaminen ei saa aiheuttaa kohtuutonta haittaa naapureille, esimerkiksi savuhaitoin.
Rakenteiden kantavuuden osalta erityistä huomiota tulee kiinnittää rakenteiden lujuuden lisäksi lumikuorman riittävään mitoitukseen. Katto- ja pintavesien ohjauksesta sekä pintamaan kallistuksista on huolehdittava.
Rakennuksen olemassaolo
Luvanvaraisista rakennuksista tieto kiinteistöverotusta varten verottajalle kulkee rakennusvalvonnan kautta. Rakentajan velvollisuus on ilmoittaa verottajalle luvanvaraisuuden alle jäävästä yli 5 m²:n rakentamisesta, kuten tähänkin asti. Meneillään on verolakiuudistus, joka saattaa muuttaa ilmoitusvelvollisuuden kokorajaa. Yksittäinen kansalainen ei voi suoraan ilmoittaa kiinteistö- tai rakennustietoja tallennettavaksi väestötietojärjestelmään.
Lyhyt muistilista
- rakenna omalle tontille
- rakenna kaavanmukaisesti
- tontilla on oltava riittävästi rakennusoikeutta
- noudata määräyksiä
- hanki riittävä osaaminen ja pätevät vastuuhenkilöt
- tallenna suunnitelmat vastaisuuden varalle
- tiedota naapureita
Rakennusvalvonnan yhteystiedot
Päivitetty 20.12.2024