Kaupungin tilinpäätösennuste selvästi arvioitua parempi

Kouvolan kaupungin tilinpäätöksen ennakkotietojen mukaan kaupungin talous on tilikaudelta 2024 noin 2,4 miljoonaa euroa alijäämäinen. Alijäämä on noin kahdeksan miljoonaa euroa vähemmän kuin talousarviossa on ennakoitu. Arviota parempaan tulokseen vaikuttivat verotulojen suurempi kertymä sekä toimintakatteen parempi toteutuma.

Kaupungin vuoden 2024 talousarviossa arvioitu alijäämä oli 10,3 miljoonaa euroa. Kaupungin verotulot olivat noin neljä miljoonaa arvioitua suuremmat. Toimintakate (toiminnan tuottojen ja kulujen erotus) toteutui myös noin neljä miljoonaa ennakoitua paremmin. Henkilöstökulut jäivät noin 1,9 milj. euroa talousarviossa ennakoitua pienemmiksi.

”Suunta on oikea. Kaupunki on tehnyt talouden tasapainottamista jo usean vuoden ajan. Olemme tehneet määrätietoisesti työtä palvelujen ja palveluverkkojen uudistamiseksi. Samalla henkilöstömäärää on sopeutettu suhteessa muutoksiin, uusiin palvelujen tuottamistapoihin sekä toimintojen kehittämiseen. Pitkäjänteinen työ on alkanut tuottaa tulosta ja talous on tasapainossa suunnittelukaudella”, korostaa kaupunginjohtaja Marita Toikka.

Toimintakate arvioitua parempi jo toista vuotta peräkkäin

Toimintakate on 2,4 % eli noin neljä miljoonaa euroa edellisvuotta parempi. ”Positiivista on, että toimintakate on arvioitua selvästi parempi jo toista vuotta peräkkäin”, sanoo talousjohtaja Hellevi Kunnas. Parantuneeseen toimintakatteeseen on vaikuttanut merkittävästi toimintatuottojen parempi kertymä sekä toimintakulujen jääminen arvioitua pienemmiksi.

Erityisesti on onnistuttu energiatehokkuudessa: kaupungin vuoden 2024 energiakulut ovat noin kaksi miljoonaa edellisvuotta pienemmät. Säästöjä on saatu järjestelmien energiatehokkuuden optimoinnilla, lämmitystapamuutoksilla, henkilöstön energiatietoisuuden ja -osaamisen lisäämisellä sekä kiinteistöjen myynneillä ja puruilla. Ostoenergian hinta vuonna 2024 oli keskimäärin 10 % edullisempaa kuin vuonna 2023.

Kouvolan kaupunki on tällä valtuustokaudella vähentänyt henkilöstöä hallitusti ja suunnitelmallisesti hyödyntämällä eläkepoistumaa ja muuta lähtövaihtuvuutta. Vakinaisen henkilöstön määrä on vähentynyt runsaalla 180:llä kuluneen neljän vuoden aikana. Luvusta on vähennetty toteutettujen liikkeen luovutusten vaikutukset. Vähenemän vaikutus näkyy henkilöstökuluissa, jotka ovat neljä miljoonaa euroa pienemmät kuin vuonna 2023.

Kunnallisveroa enemmän, yhteisöveroa vähemmän

Kouvolan kaupunki sai viime vuonna verotuloja 4,6 miljoonaa euroa ennakoitua enemmän. Kunnallisverotuottojen kertymä oli 7,6 miljoonaa euroa talousarviota parempi, mutta kiinteistö- ja yhteisöverot jäivät tavoitteista yhteensä 3,1 miljoonaa. Koko maan tasolla yhteisöverokertymät vuonna 2024 laskivat. Ennakonpidätyksen alaiset ansiotulot ovat kasvaneet 2,7 % edelliseen vuoteen nähden. Vaikka kuntaveroa Kouvolalla maksavien lukumäärä on laskenut, niin tulopohja on kasvanut.

Vuosi 2024 oli ensimmäinen hyvinvointialueuudistuksen jälkeinen vuosi, jolloin julkinen rahoitus eli verotulot ja valtionosuudet ovat nykyisen järjestelmän mukaisia. Kouvolan taloutta rasittaa sote-uudistuksen vaikutukset valtionosuusjärjestelmään, jonka vuoksi valtionosuudet kääntyivät negatiivisiksi. Rasite on suurimmillaan vuosina 2024 (-26,2 M€) ja 2025 (-27,3 M€).

”Tämä on ollut kohtuutonta meitä ja myös muutamia muita kuntia kohtaan. Kaupunki on pyrkinyt vaikuttamaan valtionosuusuudistukseen sekä hakenut kompensaatiota valtiolta. Uudistus on kuitenkin siirtynyt vuodella, joten emme ihan heti saa tähän helpotusta. Näiden sote-erien vuoksi kaupunki on joutunut tekemään aiempaa tiukempia taloustoimia, Hellevi Kunnas painottaa.

Investoinnit toteutuivat ennakoitua pienempinä

Kaupungin investointimenot olivat noin 10 miljoonaa euroa arvioitua pienemmät. Talousarvioon oli investoinneille varattu 35,1 miljoonaa euroa, mutta niistä toteutui 24,9 miljoonaa. Uuteen uimahalliin varatuista 7 miljoonasta käytettiin viime vuonna vasta runsas miljoona rakentamisvaiheen hankkeiden viivästymisestä johtuen. Hankkeiden kokonaiskustannusarviot pysyivät ennallaan. Tekniikka- ja ympäristö -toimialan investoinnit jäivät noin kaksi miljoonaa euroa budjetoitua pienemmiksi.

Kaupungin lainakanta kasvoi 12,6 miljoonalla eurolla edelliseen vuoteen nähden ja on tilinpäätöshetkellä noin 311,6 miljoonaa euroa. Lainakannan kasvusta 9,1 miljoonaa johtuu tytäryhteisöille myönnetyistä lainoista.

Kaupungin tilinpäätös valmistuu viikolla 13 ja on kaupunginhallituksen käsittelyssä 31.3.2025. Kaupunginvaltuusto hyväksyy tilinpäätöksen 19.5.2025.

Lisätietoja:
Marita Toikka, kaupunginjohtaja, puh. 020 615 3100, marita.toikka(at)kouvola.fi
Hellevi Kunnas, talousjohtaja puh. 020 615 5054, hellevi.kunnas(at)kouvola.fi
Henkilöstöjohtaja Päivi Karhu, puh. 020 615 4001, paivi.karhu(at)kouvola.fi

Sivun alkuun