![](https://www.kouvola.fi/wp-content/uploads/2025/02/vt-hanke-sote_e0a0932v-760x420.jpg)
Työllisyyttä, osallisuutta ja hyvinvointia edistävien järjestöjen avustusmuotoja on uudistettu. Järjestöt voivat hakea kaupungilta työllisyys- ja osallisuusavustusta, pitkäaikaistyöttömän palkkausavustusta ja hyvinvointiavustusta.
Kouvolan kaupungin elinvoima- ja työllisyysjaosto käsitteli tiistain 11. helmikuuta kokouksessaan kaupungin työllisyys- ja yrityspalvelujen ja hyvinvointipalvelujen avustusmuotoja ja niiden jakoperusteita. Elinvoima- ja työllisyysjaosto päätti hyväksyä ehdotetut avustusmuodot ja jakoperusteet 11.2.2025 alkaen.
Avustusmuotoja tarkasteltiin uudelleen, sillä julkisten työvoimapalveluiden järjestämisvastuu siirtyi kunnille vuoden 2025 alussa. Samalla valtiolta kaupungille siirtynyt määräraha palkkatukeen järjestöille ja yrityksille on pienentynyt noin 50 prosenttia. Tästä johtuen kaupungin maksaman palkkatuen painopiste on nyt tarkennettu erityisesti yrityssektorille tarjottavaan palkkatukeen työttömän henkilön palkkaamiseksi, koska yrityssektorille suunnattu palkkatuki on tutkitusti vaikuttavin palkkatuen muoto.
Tukea työllisyyden, osallisuuden ja hyvinvoinnin edistämiseen
Työllisyyttä, osallisuutta ja hyvinvointia edistävät järjestöt voivat uudistetun toimintamallin mukaisesti hakea kaupungilta työllisyys- ja osallisuusavustusta, pitkäaikaistyöttömän palkkausavustusta ja hyvinvointiavustusta.
Hyvinvoinnin järjestöjen aikaisemmat kumppanuussopimukset ja työllisyys- ja yrityspalvelujen uusi järjestömääräraha on yhdistetty ja niistä luotu järjestöille kaksi uutta avustusmuotoa: työllisyys- ja osallisuusavustuksen määräraha vuonna 2025 on 150 000 euroa ja pitkäaikaistyöttömän palkkausavustuksen määräraha vuonna 2025 on 75 500 euroa.
Kouvolan kaupungin hyvinvointiavustusten jakoperusteita on uudistettu Kymenlaakson kuntien yhteisten periaatteiden mukaisesti. Jaettava hyvinvointiavustuksen määräraha vuodelle 2025 on 30 000 euroa.
Tavoitteena monipuoliset palvelut ja yhteistyö
Kouvolan kaupungin avustustoiminnan tavoitteena on edistää ja monipuolistaa kuntalaisten hyvinvointiin ja työllisyyteen kohdistuvia palveluja, mahdollistaa kaupungin ja toimijoiden välistä yhteistyötä sekä korostaa vapaan kansalaistoiminnan merkitystä ja moniarvoisuutta. Toiminnalla vahvistetaan yhteisöllisyyttä, vapaaehtoistoimintaa, kumppanuutta ja työllisyyttä sekä lisätään aktiivista harrastustoimintaa.
Toiminnan, jolle avustusta haetaan, tulee olla kaupungin hyvinvoinnin ja työllisyyden edistämisen strategisiin periaatteisiin sopivaa. Avustusmäärärahaa jaettaessa kiinnitetään huomiota yhdistyksen jäsenmäärään, toimintaan osallistuvien määrään, toiminnan laajuuteen ja monipuolisuuteen, säännöllisyyteen ja ympärivuotisuuteen sekä toiminnan sisältöön ja vaikuttavuuteen.
Kolme avustusmuotoa järjestöille
Työllisyys- ja osallisuusavustushaku ja pitkäaikaistyöttömien palkkausavustushaku on jatkuva. Hyvinvointiavustuksen hakuaika on vuosittain maaliskuun viimeiseen arkipäivään klo 15:een mennessä. Tarkat avustusperusteet ja varsinaiset hakulomakkeet tullaan julkaisemaan Kouvolan kaupungin avustusten verkkosivuille piakkoin, ja haku työllisyys- ja osallisuusavustuksiin ja pitkäaikaistyöttömien palkkausavustushakuun aukeaa välittömästi sen jälkeen.
Päätökset avustusten myöntämisestä tekee elinvoima- ja työllisyysjaosto. Myönnettävän avustuksen määrä riippuu käytettävissä olevasta määrärahasta, hakemusten määrästä ja harkinnasta.
- Työllisyys- ja osallisuusavustus on tarkoitettu sellaisten toimintamallien käynnistämiseen, jotka eivät ole kunnan tai hyvinvointialueen järjestämisvastuulla, mutta jotka täydentävät hyvinvointia ja edistävät työllisyyttä. Avustusta voidaan käyttää myös mahdollisiin hankkeiden omavastuuosuuksiin.
- Pitkäaikaistyöttömän palkkausavustus järjestöille on harkinnanvarainen. Avustus on 1000 euroa kuukaudessa per palkattava henkilö. Päätös tuesta ja tuen kestosta tehdään vaikuttavuusperusteisesti. Lähtökohtaisesti tuen kesto on kolme kuukautta, mutta se voi vaikuttavuusarvioinnin perusteella laajentua jopa kuuteen kuukauteen. Vaikuttavuusarvioinnissa tarkastellaan sitä, miten aiemmin palkatut henkilöt ovat työllistämisjakson päätyttyä edenneet työmarkkinoille.
- Hyvinvointiavustusta voivat hakea esimerkiksi Kouvolassa toimivat potilas- ja vammaisjärjestöt ja eläkeläisjärjestöt yleishyödylliseen toimintaan, kuten avoimet luennot ja tiedotustoiminta.