Stora Enson Anjalankosken tehtailla kehitysinsinöörinä työskentelevä Iida Vertanen arvostaa joustavia mahdollisuuksia yhdistää lapsiperhearki ja tuloksekas työnteko.
Anjalankosken tehdasalue sijaitsee Inkeroisissa Kymijoen varrella, lähellä idyllistä Ankkapurhan kulttuurimiljöötä ja historiallista Anjalan kartanoa. Tehtaat työllistävät yli 400 pakkausmateriaalien ammattilaista.
Paperin- ja kartonginjalostuksen diplomi-insinööri Iida Vertanen aloitti työnsä täällä vuonna 2015, valmistuttuaan Aalto-yliopiston biotuotteiden ja biotekniikan laitokselta Espoon Otaniemessä. Stora Enson Imatran ja Heinolan tehtailla saatujen erinomaisten kesätyökokemusten jälkeen työpaikan valinta oli Iidalle helppoa.
”Oli osin sattumaa, että päädyin kesätöihin juuri Stora Ensolle, mutta päätös jatkaa oli helppo. Täällä tuli heti olo, että jokaista arvostetaan ja että itse saa vaikuttaa tosi paljon siihen mitä tekee. Oman halun ja osaamisen perusteella pääsee mukaan eri projekteihin, eikä ketään ole koskaan rajattu mihinkään lokeroon,” Iida Vertanen pohtii syitä Stora Ensolle jäämiselle kesätöiden jälkeenkin.
Muutto pienelle paikkakunnalle oli Iidalle helppoa. Hän koki, että pienellä paikkakunnalla ihmisiin tutustuu helpommin ja työpaikan kahvihuoneessakin kollegat olivat aidosti kiinnostuneita tulokkaasta ja hänen taustoistaan. Myös työnantaja on auttanut muualta muuttaneita sopeutumaan uuteen kotiin ja työpaikkaan.
”Kaikilla Stora Enson tehtailla on ollut esimerkiksi tarjota tänne muuttaneille huokeita vuokra-asuntoja, missä voi aloittaa ja miettiä rauhassa etsiäkö pidempiaikaisen kämpän muualta. Lisäksi porukka täällä on ryhmäytynyt todella hyvin. On ystävystytty ja töiden jälkeen on käyty istumassa iltaa ja järjestetty yhdessä syntymäpäiväjuhlia,” Iida Vertanen sanoo.
Työn ja perhearjen yhdistäminen on ollut helppoa
Arjen helppous pienellä paikkakunnalla on Iidan mielestä todella arvokasta ja elämänlaatua parantavaa.
”Koulumatka Espoossa oli helposti 40 minuuttia bussilla ja se oli normaalia. Täällä olen kotiovelta töissä seitsemässä minuutissa. Asuminen on halpaa, päiväkoteihin mahtuu ja ne ovat pieniä ja kodinomaisia. Tällaiset asiat ovat hirveän paljon yksinkertaisempia järjestää täällä,” Iida kertoo.
Nuorelle pienen lapsen äidille on myös tärkeää, että työn ja lapsiperhearjen pystyy sovittamaan yhteen.
Etätyöjärjestelyt sujuvat hyvin ja työnantaja tulee vastaan esimerkiksi lapsen sairastaessa. Myös lapsiperheiden hyvinvointia parantavia pieniä tekoja on tehty.
”Meillä on 3-vuotias lapsi ja mieheni on töiden vuoksi pitkiä aikoja pois kotoa, joten on todella tärkeää, että työnantaja suhtautuu hyvin työn ja lapsiperhearjen yhdistämiseen. Esimerkiksi työnantaja on järjestänyt, että lapset voivat tulla mukaan tehtaan järjestämälle kuntosalille, jos vanhemmat eivät saa illaksi lapsille hoitajaa. Tällaiset pienet asiat eivät vaadi työantajalta paljon, mutta vaatii sen, että asiaa ajatellaan,” Iida kiittelee.
Mahdollisuuksia uran luomiseen omien kiinnostuksen kohteiden mukaisesti
Iidan koulutustausta on antanut mahdollisuuden monipuolisiin työtehtäviin. Hän on edennyt lyhyistä kesätyöpätkistä kehitysinsinööriksi ja käyttöinsinööriksi ja kokenut saavansa vastuuta ja mahdollisuuksia kehittää itseään omien kiinnostuksen kohteidensa mukaan.
“Varsinkin nuorempana mahdollisuus tehdä erilaisia asioita oli iso kannustin. Aloitin Inkeroisissa kehitysinsinöörinä ja vaihdoin käyttöinsinööriksi, kun operatiivinen toiminta kiinnosti silloin enemmän. Äitiyslomaan asti toimin siinä tehtävässä, mutta palattuani töihin pystyin jälleen vaihtamaan helposti uuteen tehtävään, joka on yhtä vastuullinen mutta ei aikataulullisesti niin kuormittava. Se oli tosi hienosti hoidettu työnantajalta,” Iida pohtii.
Stora Enson ihmisläheinen kulttuuri ja yhtiön arvojen, kuten johda ja toimi oikein, näkyminen jokapäiväisessä työssä saavat Iidalta kiitosta.
”Totta kai arvot merkitsevät. Minulle esimerkiksi esimies on aina ollut selkänojana, kun on ollut vaikeuksia. Milloin vain olen soittanut ja tarvinnut apua, niin sitä on annettu. Ajattelen monia asioita konkretian kautta ja esimerkiksi se, miten ihmisiä joka päivä otetaan vastaan ja kohdellaan, on todella tärkeää. Se loppujen lopuksi merkitsee arjessa enemmän kuin se, millainen urapolku viiden vuoden päässä siintää,” Iida päättää.
Teksti: Antti Halonen
Kuvat: Johanna Harju