Kouvolan kaupunginhallitus hyväksyi 20.12. kokouksessaan Utin lääkärihelikopterien tukikohtaa koskevan edunvalvontakirjeen lähettämisen perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulle. Kirjeen viestinä on, että kaikkiin kaupungin tietoon saatettuihin Utin lääkärihelikopteritukikohdan sijoituspaikkaan esitettyihin haasteisiin on löydetty rakentavalla yhteistyöllä ratkaisut. Utin tukikohdan perustamista on kaupungin näkemyksen mukaan mahdollista jatkaa nopeasti eteenpäin.
Kaupunginjohtaja Marita Toikka korostaa, että Kouvolan kaupunki on tehnyt tukikohtaa koskien kaiken voitavansa ja haluaa osallistua aktiivisesti ja ratkaisuhakuisesti hankkeen toteuttamiseen tähtääviin keskusteluihin. Lisäksi kaupunki haluaa varmistaa, että asiaan liittyvät päätökset perustuvat oikeisiin tietoihin.
Kaupunki toivoo, että jatkossa asian valmistelussa edettäisiin suunnitelmallisesti ja hyvän hallintotavan mukaisesti. Utin tukikohdan perustamisessa tulee edetä pikaisesti jo tehtyjen päätösten mukaisesti, sillä lääkärihelikopteritoiminta käynnistyy arviolta kahden vuoden päästä tontin merkitsemisestä maastoon.
Tukikohdan rakennuslupa on mahdollista käsitellä hyvinkin nopeasti. Rakentaminen voisi nopeimmillaan käynnistyä jopa kahden kuukauden päästä suunnittelutarvehakemuksen ja rakennusluvan käsittelyyn jättämisestä. Riski rakentamisen lupiin liittyviin valituksiin on alueella erittäin pieni.
Edunvalvontakirje kokonaisuudessaan:
Lääkärihelikopterin sijoittamispäätös Kouvolan Uttiin tulee panna toimeen
Kaakkois-Suomen lääkärihelikopteritukikohta on loppuvuodesta 2018 päätetty perustaa Kouvolaan, tarkempana sijoituspaikkana Utti.
Terveydenhuoltolain 46 § mukaan erityisvastuualueen ensihoitokeskuksen tehtävänä on mm. vastata alueensa ensihoitopalvelun lääkäritasoisesta päivystyksestä sekä suunnitella ja päättää lääkärihelikopteritoiminnasta erityisvastuualueellaan. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ensihoitokeskuksen ohjausryhmä on kokouksessaan 29.11.2018 todennut, että kopteritukikohdan perustamiseen liittyy merkittävä epävarmuus, sekä mikäli päätös uudesta lääkärihelikopteritukikohdasta tulee, ensihoitokeskuksen ohjausryhmän päätöksellä sijoituspaikka on Utti.
Hallituksen reformiministerityöryhmä linjasi 20.12.2018, että lääkärihelikopterien uudet tukikohdat perustetaan Kouvolaan ja Seinäjoelle. Kaakkois-Suomen lääkärihelikopteritukikohdan sijoituspaikkatarkastelussa olivat mukana Lappeenranta ja Kouvola. Kouvolan kaupunki on päätöksen jälkeen ollut yhteydessä Finnhems Oy:n silloiseen toimitusjohtajaan tiedustellen, voiko kaupunki tehdä mitään sijoittumispäätöksen täytäntöönpanon edistämiseksi. Kaupunki sai tuolloin selkeän vastauksen, ettei kaupungin toimenpiteitä tuossa vaiheessa pidetty ajankohtaisena tai tarpeellisena. Maaliskuussa 2019 eduskunta on vahvistanut lääkärihelikopteritukikohdan sijoittumisen Kouvolaan. Ensihoidon lääkäriyksikkö on aloittanut Kouvolassa toimintansa lokakuussa 2019, mikä on parantanut hätätilapotilaiden hoidon tilannetta Kymenlaaksossa. Lääkäriyksikön vuosikustannukset ovat olleet noin 1,2 milj. euroa, ja maayksikön toiminta on ollut osa valmistautumista Utissa aloittavaan lääkärihelikopteritoimintaan.
Elo-syyskuun 2021 vaihteessa Etelä-Karjalasta käynnistettiin uudelleen keskustelu Kaakkois-Suomen lääkärihelikopteritukikohdan sijoittamiseksi Lappeenrantaan perusteilla, jotka tuntuivat tehtyyn sijoittamispäätökseen nähden varsin yllättäviltä ja perusteettomilta.
Kouvolan kaupungin edustaja lähestyi 3.9.2021 sosiaali- ja terveysministeriön lääkärihelikopteritoiminnasta vastaavan FinnHEMS Oy:n omistajaohjauksesta vastaavia virkamiehiä sähköpostitse liittyen median aktivoitumiseen Kouvolan lääkärihelikopteritukikohdan suhteen. Samana päivänä kaupungin edustaja keskusteli FinnHEMS Oy:n toimitusjohtajan kanssa lääkärihelikopteritukikohdan perustamiseen liittyvästä kokonaisuudesta. Kaupunki ilmoitti 13.9.2021 olevansa valmis osallistumaan sosiaali- ja terveysministeriön ja FinnHEMS Oy:n kanssa yhteiseen tilannekuvapalaveriin, mihin STM:ssä ei ollut tuossa vaiheessa valmiutta. Kaupungin esittämä tarjous luvattiin pitää mielessä.
Syyskuun lopussa Kouvolan kaupunki sai tietoonsa, että lääkärihelikopteritukikohtaa on kaavailtu siviililaskuvarjohyppääjien laskeutumisalueelle, mikä olisi aiheuttanut alueella jo toimivalle taholle merkittäviä muutoksia toimintaansa. Tässä vaiheessa eri organisaatioille oli joko STM:n tai FinnHEMS Oy:n puolelta annettu varsin kohtuuttomia määräaikoja antaa lausuntoja merkittävistä asiakokonaisuuksista. Kouvolan kaupunki näki, että kaupungin on toimittava aktiivisesti eri toimijoiden tarpeiden yhteensovittamiseksi.
Asian normaalissa edistämisessä kaupunki olisi tullut tukikohdan perustamisvalmisteluun mukaan myöntäessään hankkeen toteuttajan suunnittelutarvehakemuksen jälkeen tukikohdalle suunnittelutarveratkaisun ja rakennuslupahakemuksen jälkeen rakennusluvan. Suunnittelutarveratkaisua käytetään asemakaavan ulkopuoliselle alueella. Rakennuslupa on mahdollista käsitellä hyvinkin nopeasti. Rakentaminen voisi nopeimmillaan käynnistyä jopa kahden kuukauden päästä suunnittelutarvehakemuksen ja rakennusluvan käsittelyyn jättämisestä. Riski rakentamisen lupiin liittyviin valituksiin on alueella erittäin pieni.
Utin lääkärihelikopteritukikohdan toteutuksen edistämiseksi Kouvolan kaupunki on selvittänyt osaltaan lukuisia vaihtoehtoisia tukikohdan sijoituspaikkavaihtoehtoja. Yhteistyöllä ja eri toimijoiden kanssa käytyjen keskustelujen myötä tukikohdalle on löydetty hyvin soveltuva sijainti, joka mahdollistaa eri toimijoiden toiminnan alueella eikä vaaranna lääkärihelikopteritoiminnan ympärivuorokautisen korkealaatuisen palvelun tuottamista. Kouvolan kaupungin edustajat ovat käyneet keskusteluja syksyn aikana mm. sosiaali- ja terveysministeriön, FinnHEMS Oy:n, Puolustusvoimien, Finavia Oyj:n, Metsähallituksen, Skydive Finland ry:n, Museoviraston, Kymenlaakson maakuntamuseon, Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen liikenne- ja ympäristövastuualueiden sekä Kymsoten kanssa. Yhdessä määritetty sijaintipaikka mahdollistaa korkealaatuisen lääkärihelikopteritoiminnan Utissa.
Julkisuudessa esiin nostetut siviililaskuvarjohyppytoiminta ja alueen kulttuurihistorialliset arvot eivät ole esteenä lääkärihelikopteritukikohdan toteuttamiselle. Viimeisimpänä tehtyjen arkeologisten selvitysten perusteella ehdotetulla sijoituspaikalta ei ole löytynyt mitään erityistä, millä olisi vaikutuksia tukikohdan toteuttamiseen.
Kaupunki on valmistellut lentokentän pohjoisalueelle asemakaavaluonnoksen selvitettyjen sijaintivaihtoehtojen pohjalta. Alueen asemakaavan valmistelu käynnistetään heti, kun tukikohdan tarkka sijainti varmistuu. Asemakaavan hyväksymisen jälkeen kaupunki vastaa kadun rakentamisesta ja muusta tarvittavasta infrastruktuurista tukikohdalle yleisten periaatteiden mukaisesti. Kaupunki aikatauluttaa kadun rakentamisen siten, että se valmistuisi samalla aikataululla kuin tukikohta. Toteutettavan kadun varrelle olisi jatkossa mahdollisuus sijoittua myös muita uusia lentokenttään tukeutuvia toimintoja.
Haluamme painottaa, että kaikkiin tietoomme saatettuihin Utin lääkärihelikopteritukikohdan sijoituspaikkaan esitettyihin haasteisiin on löydetty rakentavalla yhteistyöllä ratkaisut ja Utin tukikohdan perustamista on mahdollista jatkaa nopeasti eteenpäin. Syksyn kokemus on osoittanut, että kiireelliselläkin aikataululla on pystytty löytämään asioihin ratkaisuja. Haluamme osallistua aktiivisesti ja ratkaisuhakuisesti hankkeen toteuttamiseen tähtääviin keskusteluihin ja varmistaa, että asiaan liittyvät päätökset perustuvat oikeisiin tietoihin. Toivomme, että jatkossa asian valmistelussa edettäisiin suunnitelmallisesti ja hyvän hallintotavan mukaisesti. Utin tukikohdan perustamisessa tulee edetä pikaisesti jo tehtyjen päätösten mukaisesti, sillä lääkärihelikopteritoiminta käynnistyy arviolta kahden vuoden päästä tontin merkitsemisestä maastoon.
Kouvolan kaupunki
Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Paula Werning
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jouko Leppänen
Kaupunginjohtaja Marita Toikka
Kehitysjohtaja Petteri Portaankorva
Lisätietoja:
Kaupunginjohtaja Marita Toikka, puh. 020 615 3100
kehitysjohtaja Petteri Portaankorva puh. 020 615 1287