Kaikilla hevostalleilla ei olla tietoisia lannan oikeaoppisesta varastoinnista ja lantalan virkaa toimittaa yhä epämääräinen tunkio tallin takana. Hevosenlantaa ei kuitenkaan saa säilyttää näin.
Kaiken kokoisilla, niin ammattimaisilla kuin harrastetalleillakin syntyvä lanta on varastoitava vesitiiviissä lantalassa tai vaihtoehtoisesti tiiviillä, katetulla siirtolavalla tai muulla vastaavalla alustalla. Lannan varastointitilan täytyy olla tiivis, jotta lannasta ei pääse vuotamaan ravinteita tai vaarallisia bakteereja ympäristöön. Pahimmillaan lannan vääränlainen säilytys pilaa tallinpitäjän oman tai naapurin juomavesikaivon, kun säiden armoilla olevasta lantakasasta pääsee imeytymään maaperään haitallisia aineita.
Lantaa ei voi myöskään luovuttaa minne tahansa. Lanta on jätettä ja sitä saa luovuttaa vain sellaiselle taholle, jolla on viranomaisen lupa tai hyväksyntä jätteen vastaanottoon. Maanviljelykäyttöön lantaa saa kuitenkin luovuttaa maanviljelyä harjoittavalle toimijalle, kunhan muistaa pitää kirjaa luovutetusta lannasta ja tehdä sen luovutuksesta sopimuksen.
Toinen vaihtoehto on luovuttaa lanta jätehuoltorekisteriin kuuluvalle kuljettajalle tai sellaiselle ammattimaiselle jätteenkäsittelijälle, jolla on ympäristölupa hevosenlannan käsittelyyn. Lanta kompostoidaan mullaksi tai muuksi lannoitevalmisteeksi ja se pääsee näin takaisin ravinnekiertoon esimerkiksi kotitarhurin puutarhaan. Ammattimaiset lannan vastaanottajat tarjoavat usein myös vaihtolavapalvelua.
Jos lanta ei päädy peltoon tai ammattimaisen jätteenkäsittelijän haltuun, se saattaa väärälle taholle luovutettuna löytyä myöhemmin hylättynä ympäristöön. Tällaisesta havainnosta ympäristöviranomainen voi tehdä tutkintapyynnön poliisille, minkä myötä myös lannan luovuttaja voi joutua asianosaiseksi rikosasiaan. Lannan haltijan kannattaa siis huolellisesti varmistaa, että tallilta luovutettu lanta päätyy oikeaan paikkaan.
Lisätietoja:
valvontainsinööri Tiina Raudaskoski, puh. 020 615 7516, tiina.raudaskoski(at)kouvola.fi