Kaupunki tarkastelee henkilöstöresurssejaan suhteessa muuttuviin palveluverkkoihin

Kouvolan kaupungin kehittämis- ja sopeuttamistyön ohjausryhmä kokoontui kolmannen kerran 17.4. Aiheena olivat tällä kertaa henkilöstö ja omaisuuden hallinta.

Kouvolan kaupunki aikoo tasapainottaa talouttaan vuositasolla pysyvästi vähintään noin 10 miljoonalla eurolla. Tasapainotus toteutetaan pysyvillä säästöillä ja toisaalta tulonlisäyksillä. Tavoitteeseen pääseminen vie useamman vuoden, käytännössä vähintään taloussuunnittelukauden, eli neljä vuotta.

Kehittämis- ja sopeuttamistyön ohjausryhmä kokoontui kolmannen kerran maanantaina 17. huhtikuuta. Aiheita oli kaksi: henkilöstö ja omaisuuden hallinta.

Nykytilaselvityksen luonnoksessa käydään läpi tämänhetkistä henkilöstöresurssia

Ohjausryhmä tutustui maanantain 17. huhtikuuta kokouksessaan henkilöstöjohtaja Päivi Karhun esittelemään selvitysluonnokseen henkilöstön nykytilasta. Siinä käydään läpi muun muassa kaupungin toimialojen ja palvelujen nykyiset henkilöstöresurssit sekä henkilöstötarpeeseen vaikuttavia tekijöitä ja muutostarpeita.  Lisäksi nykytilaselvityksessä on tuotu esille esimerkiksi osaavan työvoiman varmistamiseen ja työhyvinvoinnin edistämiseen sekä sairauspoissaolojen vähentämiseen liittyviä kehittämistoimenpiteitä.

– Olemme kartoittaneet nykyiset henkilöstöresurssit. On tärkeää, että henkilöstötarvetta tarkastellaan jatkossa myös suhteessa muuttuviin palveluverkkoihin ja palvelujen tuottamisen tapoihin sekä toimintojen kehittämiseen ja digitalisaation edistämiseen kaupungin palveluissa. Lähtökohtana on, että kaupungin henkilöstömäärän tulee vastata kulloistakin palveluverkkoa ja yhteisesti sovittua palvelutasoa, kaupunginjohtaja Marita Toikka tiivistää.

Kouvolan kaupungin henkilöstömäärä on ollut viime vuosina laskusuunnassa. Yhtenä keskeisenä keinona on ollut eläkepoistuman hyödyntäminen: läheskään kaikkien eläkkeelle jäävien tilalle ei ole palkattu uusia työntekijöitä, vaan töitä on jaettu organisaatioon jäävien henkilöiden kesken. Kouvolan kaupungilla on jätetty täyttämättä sote-palvelujen kuntayhtymälle siirtymisen jälkeen – vuoden 2019 alusta lähtien – noin 27 prosenttia eläkkeelle siirtymisen myötä vapautuneista tehtävistä.

Kouvolan kaupungin palveluksessa oli tammikuun 2023 lopussa yhteensä 2933 viranhaltijaa ja työntekijää. Heistä vakinaisia oli 2226, määräaikaisia 529 ja palkkatuella työllistettyjä 178. Kaupungin henkilöstöstä runsas 63 prosenttia on opetus- ja varhaiskasvatushenkilöstöä.

–  Kouvolassa on tasapainotettu kaupungin taloutta jo vuosia, ja tämä on koskenut myös henkilöstöä. Henkilöstömäärää tarkastelemalla ei ole saavutettavissa enää merkittäviä säästöjä, jollei palveluverkkoja ja palvelujen tuottamistapoja samanaikaisesti muuteta, Kouvolan kaupungin henkilöstöjohtaja Päivi Karhu toteaa.

Henkilöstökustannuksia voidaan alentaa pureutumalla työkyvyttömyyden kustannuksiin

Henkilöstökustannuksissa voidaan säästää myös pureutumalla työkyvyttömyyden kustannuksiin: Kouvolassa työkyvyttömyyseläkkeistä aiheutuvat kustannukset olivat vuonna 2022 vuositasolla noin 370 000 euroa keskimääräistä korkeammalla tasolla.

Myös sairauspoissaoloista aiheutuvista kustannuksista on mahdollista saada säästöjä. Keinoina ovat työhyvinvointiin panostaminen ja esimerkiksi korvaavan työn käytön tehostaminen vaihtoehtona sairauspoissaoloille kaikilla toimialoilla. Pidemmällä aikavälillä tarkasteltuna säästöjä voidaan saada palveluprosessien digitalisoinnista, joka sekin vaatii investointeja toteutuakseen.

–  Henkilöstömme eläköityy vauhdilla. Tämä tarkoittaa, että resurssitarkastelun kanssa samaan aikaan on muistettava tehdä toimenpiteitä, jotka varmistavat osaavan työvoiman saamisen. Tämä koskee esimerkiksi monia teknisen alan tehtäviä, Karhu kertoo.

Asialistalla myös omaisuuden hallinta

Ohjausryhmän maanantain 17.4. kokouksen toisena teemana käytiin läpi kaupungin omaisuuden hallintaa. Asiaa esitteli ohjausryhmälle apulaiskaupunginjohtaja Tuukka Forsell.

Käsiteltävänä asiana oli muun muassa kaupungin varainhoitosalkun tuotto ja kehitys sekä sitä koskevat linjaukset. Ohjausryhmä ei näe tarpeellisena varainhoitosalkkua koskevien linjausten muuttamista.

Kaupungin varainhoitosalkun vuosituotto on vaihdellut yli 10 prosentista negatiiviseen tuottoon. Koko salkun pitkäaikainen pääoman tuotto on varsin kohtuullinen, 4,70%.

Kouvolan kaupunki kehittää ja sopeuttaa toimintaansa

  • Kaupunginhallitus asetti vuoden 2022 marraskuussa ohjausryhmän Kouvolan kaupungin kehittämis- ja sopeuttamistyötä varten.
  • Ohjausryhmän tehtäväksi linjattiin vähintään 3 miljoonan euron pysyvien säästöjen löytäminen kaupungin taloudesta vuodesta 2024 alkaen.  Tasapainotustarve on vuoden 2022 alijäämäisen tilinpäätösennusteen vuoksi tarkentunut, ja on tällä hetkellä vähintään 10 miljoonaa euroa vuositasolla. Tavoitteeseen pääseminen vie useamman vuoden, vähintään taloussuunnittelukauden, eli neljä vuotta.
  • Tavoitteena on toiminnan ja palveluiden kehittäminen väestön palvelutarvetta sekä kaupungin taloudellisia resursseja vastaaviksi.
  • Ohjausryhmän luottamushenkilöjäsenet (varajäsen suluissa): puheenjohtaja Tapio Karvonen (Katriina Vesala), varapuheenjohtaja Henna Hovi (Kirsi Kekki), Janne Patjas (Joni-Petri Mörk), Liisa Varjola (Janne Wall) ja Kaisa Spies (Jenni Aikio). Ohjausryhmän viranhaltijajäsenet: Marita Toikka, Tuukka Forsell, Veikko Niemi, Hannu Tylli, Hellevi Kunnas ja Päivi Karhu. Henkilöstöjärjestöjä edustaa pääluottamusmies Heli Hamari.
  • Ohjausryhmä kokoontuu vuoden 2023 elokuuhun asti säännöllisesti.
  • Kokousten aiheina ovat muun muassa kiinteistöohjelma, omaisuuden hallinta, henkilöstö, organisaatio, avustukset, taksat, maksut, palveluverkko, kehittämistoimenpiteet, palvelujen tuottamistavat, elinvoimaa lisäävät toimenpiteet ja investoinnit.
  • Ohjausryhmä on luonteeltaan valmisteleva.
  • Ohjausryhmän työn etenemisestä tiedotetaan säännöllisesti.
Sivun alkuun